Via interviews, workshops en een theaterdialoog onderzoeken we, in opdracht van gemeente Amsterdam, samen met Amsterdammers en slimme stad professionals drie technologieën die rondom de Johan Cruijff ArenA in ontwikkeling zijn om de veiligheid te verhogen.

Waarom doen we dit?
De stad verandert snel door digitalisering. De belofte van data en nieuwe digitale technologie is groot. Tegelijkertijd zijn er ook grote vragen. De Vrije Universiteit en NEMO Kennislink doen onderzoek hoe we bewoners het beste een stem hierin kunnen geven. Daarvoor ontwikkelden we het Catalyst-programma.
Het Catalyst-programma behandelt toepassingen van nieuwe technologieën zoals slimme camera’s, prullenbakken, stoplichten en lantaarnpalen. Deze kunnen de stad veiliger en prettiger maken, maar ze verzamelen ook veel informatie over bewoners en bezoekers van de stad. Wat vinden bewoners van Amsterdam daarvan? Hiervoor organiseren we sinds 2018 evenementen in Amsterdam om bewoners een stem te geven in de ontwikkeling van nieuwe digitale technologieën voor de stad. We combineren hiervoor theater, spel, co-creatie en informatie.
Het Catalyst-programma is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek door VU Athena Instituut, TU Delft Museum Futures Lab en AMS-Institute en is ontwikkeld in samenwerking met NEMO Kennislink.
De drie technologieën die we bespreken
Bodycams
Camera’s die beveiligers op hun lichaam dragen om videobeelden van risicovolle situaties direct met de controlekamer te kunnen delen. Het doel is om te zorgen dat de controlekamer snel een goede inschatting kan maken van de situatie en daarnaar kan handelen.
Crowd monitoring
Een combinatie van meerdere camera’s en sensoren die samen tellen hoeveel mensen zich in een bepaald gebied begeven, hoe snel ze zich bewegen, en welke route ze nemen. Het doel is om te voorkomen dat straten en pleinen zo vol raken dat het gevaarlijk wordt.
Gelaatsherkenning
Software die twee foto’s van gezichten met elkaar kan vergelijken. Het doel kan zijn om supporters met een stadionverbod te herkennen of in een mensenmassa daders op te sporen.
Blog: Jouw slimme stad
NEMO Kennislink redacteur Lianne Tijhaar gaat de straat op om met voorbijgangers te spreken over de surveillancetechnologie rondom de Johan Cruijff ArenA en overlegt met experts over manieren om beter aan te sluiten bij de wensen van burgers. We onderzoeken: wat zijn nu écht de dilemma’s in de praktijk en wanneer slaagt een dialoog? In de eerste blog lees je meer over het Catalyst project en het belang van burgerparticipatie.
Opdracht
De opdracht om deze 3 specifieke Digitale Perimeter technologieën te bespreken middels het Catalyst programma komt van het innovatieteam (CTO) van de gemeente Amsterdam. Het innovatieteam werkt hierin samen met de Nationale Politie, de Johan Cruijff Arena en TNO. Lees meer over de samenwerkingsovereenkomst ‘Digitale Perimeter’.
Dit Catalyst programma komt tot stand in samenwerking met met diverse ontwerpers, acteurs, de wetenschapsredactie van NEMO Kennislink, TADA, en het AMS-institute.
Contact
Heb je vragen over ons Catalyst programma of de bijbehorende events? Neem dan contact met ons op.