Een dialoog over dieren als orgaandonoren

Er is in Nederland al jaren een groot tekort aan donororganen voor mensen die deze nodig hebben. In de toekomst kunnen we misschien dieren zo aanpassen dat hun organen, weefsels en cellen geschikt zijn om te transplanteren naar mensen. Maar wat vinden we daar eigenlijk van? Daarover gaat de donordierdialoog.

In 2019 stierven er in Nederland 118 patiënten omdat ze niet op tijd een donororgaan kregen. Begin 2021 stonden er meer dan duizend patiënten op de wachtlijst voor een donorgaan. Ze kunnen vaak geen normaal leven leiden omdat bijvoorbeeld hun hart of nieren heel slecht functioneren. De patiënten hopen op korte termijn een orgaan van een ander te krijgen, maar te weinig Nederlanders zijn orgaandonor. Wetenschappers zoeken daarom naar andere oplossingen.

In de toekomst kunnen we misschien dieren zo aanpassen dat hun organen, weefsels en cellen geschikt zijn om te transplanteren naar mensen. Stel je voor dat een mensenhart vanaf het begin ‘opgroeit’ in een varken, of dat we een varkensnier zo aanpassen dat hij naar een mens getransplanteerd kan worden. Het kan nog lang niet, maar wetenschappers doen er al wel onderzoek naar. Zo hebben Japanse en Amerikaanse wetenschappers al een combinaties van varken en mens een aantal dagen laten groeien in het lab. En is het onderzoekers gelukt om een baviaan zes maanden te laten leven met een varkenshart.

Maar wat vinden we daarvan? Willen we deze techniek in de toekomst gebruiken om het tekort aan donororganen op te lossen? Wat vinden we van het aanpassen van dieren om er organen voor mensen in te laten groeien? Welke zorgen en vragen hebben mensen? Moeten we dit onderzoek ook in Nederland doen? Veel Nederlandse wetenschappers zijn er om ethische reden niet voor, maar in het buitenland denkt men daar anders over en zijn de ontwikkelingen er verder. Onze huidige Embryowet is ook niet duidelijk genoeg op dit punt en zou misschien geactualiseerd moeten worden. Daarom is het belangrijk juist nu met elkaar hierover in dialoog in te gaan.

De dialogen vind dit najaar op verschillende plekken en online plaats. 7 november vindt er een grote donordierdialoog plaats in NEMO Science Museum Amsterdam, waar vragen en ideeën met elkaar gedeeld kunnen worden. Naast de dialoog zijn ook diverse sprekers te gast. Hier vind je het programma en kun je je aanmelden.

De donordierdialoog is een samenwerking van Rathenau Instituut, NEMO Kennislink, Erasmus MC, LUMC, Nederlandse Transplantatie Stichting, Nederlandse Transplantatie Vereniging, Nierpatiënten Vereniging Nederland in samenwerking met Raad voor Dierenaangelegenheden en wordt gefinancierd door het Ministerie van VWS.