City Lab

CityLab is een programmaconcept dat burgers stimuleert doelgericht mee te denken en te praten over een maatschappelijk thema.

City Lab onderzoekt het publieksperspectief op maatschappelijke vraagstukken over wetenschap en technologie in relatie tot de grote transities en uitdagingen van deze tijd. We onderscheiden ons door een toegankelijke en speelse vorm (de NEMO manier). City Lab verrast, activeert en zet aan tot reflectie. Voor partners levert dat waardevolle inzichten.

City Lab tijdens RAUM Berliner Garten (Utrecht) 1 sept. 2019. Video productie Anouk Wouters – Patatjepinda.tv

City Lab combineert theater, spel, co-creatie, ontwerp en informatie. Elke editie is anders. In samenwerking met opdrachtgevers en partners wordt een keuze gemaakt uit de ruim 20 beschikbare programmavormen met prikkelende titels als De Silent Disco Meningenfabriek, Ons scant ons, De Filterbrillenzuil, Ongemak in je afvalzak, De ideale Burger, Stad naar mijn hart en de DNApotheek.

Het City Lab concept is mede ontwikkeld op basis van wetenschappelijk onderzoek i.s.m. VU Athena Instituut, TU Delft Museum Futures Lab en AMS-Institute.

Terugblik op City Lab in 2019

In 2019 werd City Lab ingezet op 5 locaties: tijdens het wetenschapsfestival Expeditie NEXT in Club NOW & WOW in Rotterdam, tijdens het open air festival Berliner Garten in Stadslab RAUM in Utrecht Leidsche Rijn, tijdens de tentoonstelling Voedsel van morgen en het Weekend van de Wetenschap in De Studio van NEMO, en tijdens het Inscience Film Festival in Nijmegen. Stakeholders en experts zijn altijd direct betrokken in de ontwikkeling van een City Lab programma. Thema’s die in 2019 aan de orde kwamen waren bijvoorbeeld digitalisering, artificial intelligence, duurzaamheid, gezondheid, biotechnologie, crispr-cas en voedsel.

In totaal participeerden ruim 1000 bezoekers in de diverse programma onderdelen. Bezoekers beoordeelden ons programma in 2019 met gemiddeld een 8. (N=400).

Partners

We werkten samen met Rathenau Instituut, ontwerpbureau Clever Franke, stadslab RAUM, ontwerper Karin Schwandt, de Nationale Politie, Utrecht Economic Board, VU Athena Instituut, designers van Next Genners, Universiteit Leiden, theatermakers van Mens in de Maak, Erasmus universiteit, programmamaker Lucas Keijning, Amsterdam Smart City, BFAS, Wuesten Liedenbaum Architecten, Person Before Patient, AMS-Institute, #DNADialoog, Centre for BOLD Cities, InterWorks, Anne Nusselder – Theater Training & Performance, Tamara Hofman – Blos Theater, Anouk Wouters – Patatje Pinda, Jenny Hasenack, DSH producties, Houk maakt het, Avans Hogeschool, Weekend van de Wetenschap en Kim Hagenaar.

Donica Buisman, directie Stadslab RAUM (Utrecht): “Met City Lab tijdens Berliner Garten heeft NEMO voor ons het burgerperspectief op digitale technologie in de stad verkend. En dat op de unieke en speelse NEMO manier.”

Gert Frank, directie ontwerpbureau Clever Franke: “Technologie heeft een steeds grotere invloed op ons dagelijks leven. City Lab laat zien hoe je dit complexe onderwerp op een speelse manier bespreekbaar kan maken. Een mooi voorbeeld waarom NEMO ook voor volwassenen relevant is."

Sam Riedijk, onderzoeker Erasmus MC: “Over de City Lab formats: “zit goed in elkaar, toegankelijk, aantrekkelijk, uitnodigend, zet aan het denken. Ook de complimentjes bij de ingang zijn een prachtige vondst!”

Petra Verhoef, themacoördinator technologie en gezondheid Rathenau Instituut: “Over de City Lab formats: “op veel verschillende manieren werd laagdrempelig info opgehaald””

Contact

Ook op zoek naar; een instrument waarmee je als festival, museum, stad, regio of onderneming aangeeft de mening van burgers serieus te nemen; een podium voor wetenschap, technologie en innovatie; een NEMO ervaring met unieke belevingswaarde voor de deelnemers én relevante opbrengsten door een programma dat je mede mag vormgeven? We bespreken graag samen de mogelijkheden!

Giovanni Stijnen – Senior project- en accountmanager
Initiatiefnemer van het City Lab programma.

Ruth Visser – Projectmanager Wetenschapscommunicatie
Format ontwikkeling en producer van het City lab programma.

Adresgegevens

Bezoekadres
Oosterdok 2
1011 VX Amsterdam
Postadres
Postbus 421
1000 AK Amsterdam
E-mailadres

Telefoon

Hoofdredactie (ma-do):
020 - 531 35 62
Eindredactie (ma-do):
020 - 531 35 53
NEMO Receptie (ma-vr):
020 - 531 32 33

Overige gegevens

Organisatie
Btw-nummer NL002953523B01
KvK-nummer 41197953