City Lab x Expeditie Next

Op 2 mei 2019 stond City Lab op Expeditie Next - hét Nationale Wetenschapsfestival in de Maassilo, Rotterdam. Hier konden bezoekers meedenken en meepraten over kunstmatige intelligentie in de slimme stad.

Tijdens het festival, georganiseerd door Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), was het doel jong en oud te enthousiasmeren voor de wetenschap. City Lab was onderdeel van het goed bezochte avondprogramma. Hier kon het publiek kennis opdoen over technologische ontwikkelingen in de stad en haar opvattingen over dit onderwerp delen.

Het publiek kon deelnemen aan de bekende onderdelen zoals de Filterbubbel, Silent Disco Meningenfabriek en Smart City Scenario’s. Onderwerpen die ter sprake kwamen, waren bijvoorbeeld hoe kunstmatige intelligentie in steden op dit moment al heel veel voor je regelt. Dat zelfs je gedrag in het verkeer, wie je ontmoet op straat of welke winkel je binnenloopt, hiervan afhankelijk is. Soms weet je ervan, maar vaak merk je het niet. In de toekomst zal steeds meer gebruik worden gemaakt van kunstmatige intelligentie in de steden.

Filterbrillen
Door welke bril kijk jij?
NEMO Kennislink

Voor deze editie was het programma onder andere uitgebreid met het Slimme Stad Spel en Virtual Reality for a better city. Ook konden mensen meedoen aan het publieksonderzoeken van BOLD Cities en de Smart City Comics van de VU. Verder boden citycams en filterbrillen de bezoekers de kans om de wereld vanuit verschillende perspectieven te bekijken.

Silent Disco Meningenfabriek
Laat je verrassen door onze sprekers, die jou de kans geven je mening te geven over kunstmatige intelligentie.
Lucas Kemper

Tijdens de Meningenfabriek kon het publiek haar mening geven over het onderwerp kunstmatige intelligentie. Om de discussie aan te wakkeren, behandelden Mark Wiebes (de Nationale Politie), Emiel Rijshouwer (Erasmus Universiteit Rotterdam) en Luuk Schokker (BOLD Cities) onderwerpen als: technologie in de rechtsstaat, bewustwording over data verzamelen in openbare ruimtes en het zichtbaar maken van een slimme stad. Hiermee werd het publiek aan het denken gezet en tegelijkertijd konden zij hun mening delen.

Slimme Stad Spel
Speel het spel en bouwt een stad, plaats slimme technologie en ontdek wat jij vindt.
NEMO Kennislink

Het Slimme Stad Spel was een van de dialoogstarters voor het CATALYST onderzoek. In dit onderzoek wordt gezocht naar methodes om het publiek mee te laten praten en denken over de stad van de toekomst. Dit gebeurde dan ook aan de hand van het spel, waarin bezoeker hun eigenlijk slimme stad maakten.

Virtual Reality for a better city
Maak een wandeling door een virtuele stad.
Lucas Kemper

Door middel van virtual reality konden mensen een kijkje nemen achter de schermen bij een onderzoek naar het gebruik van VR in stadsontwikkeling. Met een VR bril op konden bezoekers vrij door een virtuele stad bewegen. De looplijnen en het kijkgedrag van de deelnemer spelen vervolgens een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de stad.

Het was een geslaagde avond met zo’n 250 bezoekers. Het publiek beoordeelde City Lab met een 8 gemiddeld. Iedereen bedankt en tot de volgende City Lab!

City Lab x Expeditie Next werd geproduceerd door NEMO Kennislink in samenwerking met:

NEMO Kennislink

Over City Lab

Samen werken aan een slimme, technologische en duurzame toekomst. City Lab brengt publiek, technologen, ondernemers en onderzoekers bij elkaar. In co-creatie en dialoog en met speciale aandacht voor de rol van het publiek. Meer informatie over City Lab vind je hier.