Gouden eeuwen in Arabië en Holland
Een informatief boekje schetst de betekenis van geleerden uit de hoogtijdagen van de islamitische wereld.
Wat zijn de belangrijkste ontdekkingen uit onze Nederlandse wetenschapsgeschiedenis? Welke onderzoekers zaten daarachter en hoeveel impact hebben hun ontdekkingen op ons leven van vandaag? Ontdek meer over hun uitvindingen en denk mee over grote vragen van nu.
Met een collectie die vijf eeuwen onderzoek en innovatie toont, en een intensieve samenwerking met kopstukken uit de wetenschap van vandaag, biedt Rijksmuseum Boerhaave bezoekers van alle leeftijden een intrigerende kijk in de wereld van wetenschap.
Een informatief boekje schetst de betekenis van geleerden uit de hoogtijdagen van de islamitische wereld.
Vroeger vermaakten koningen, keizers maar ook serieuze geleerden hun publiek met natuurkundige spelletjes en spectaculaire proeven.
Op donderdag 27 en vrijdag 28 november organiseren Museum Boerhaave en Stichting Historie der Techniek (SHT) het congres: ‘Industrial Research: Past and Future’, in Museum Boerhaave te Leiden.
Op woensdagavond 10 december spelen bèta’s Jan Beuving en Daan van Eijk in Museum Boerhaave een speciale aflevering van hun succesvolle cabaretvoorstelling ‘Reken maar nergens op’. Daarmee komt dit programma vol exacte humor, dat in oktober in Amsterdam in première ging en sindsdien op tournee...
Op donderdagavond 11 december geeft Vincent Mentzel in Museum Boerhaave een persoonlijke rondgang langs foto’s van Ed van der Elsken. Gastconservator Vincent Mentzel stelde de tentoonstelling Hit & Run. Ed van der Elsken fotografeert het Philips NatLab samen en noemde dit een ‘emo...
Op dinsdagmiddag 16 december vindt in Museum Boerhaave een publiekssymposium plaats over de plek van het dier in de vroegmoderne tijd (1500-1800).
Wat is een regenboog? Hoe ziet je skelet er uit? In Museum Boerhaave kan je de antwoorden op deze vragen zélf vinden. Niet alleen door te denken, maar ook door je handen te gebruiken! Volg een actieve rondleiding, schuif aan in de workshops, of bezoek de doe-tentoonstelling IK ZIE IK ZIE. Over...
Een tentoonstelling over het 100-jarig bestaan van Philips Research. De belangrijkste innovaties zijn te zien, zoals de radiobuis en de CD.
Onze haat-liefdeverhouding met vlees. Hoe moet het verder? In het Museum Boerhaave praat Cor van der Weele over onze haat-liefdeverhouding tot vlees, over de ambivalentie onder vleeseters, de invloed op de vleesconsumptie en de opties voor de toekomst.
Dropjes van eendenkroos, hamburgers uit het laboratorium. Wil je meer weten over het voedsel van de toekomst? Kom dan in de voorjaarsvakantie naar Museum Boerhaave.
Museum Boerhaave organiseert een symposium over de toekomst van het voormalige woonhuis van de kleurrijke Leidse theoretisch natuurkundige Paul Ehrenfest.
In het kader van de tentoonstelling Foodtopia organiseert Foodlog een debat met de hoofdrolspelers in de inmiddels al jaren onderhuids spelende strijd.
Van voedselschaarste tot de kweekburger. Kom er alles over te weten tijdens deze zes lezingen.
De kracht van relaties is onmiskenbaar. Zo wees recent onderzoek uit dat proefpersonen die vaker omhelsd worden, minder kans hebben een griepvirus op te lopen. Sociale steun is cruciaal voor gezondheid en welzijn. Maar waarom zijn relaties zo goed? En vervreemdt technologie ons van onze social...
In de meivakantie kunnen bezoekers gezellig speuren en spelen.
VERLENGD Met verrassende spellen beleeft de bezoeker de wonderlijke eigenschappen van licht. Ontdek waarom een diamant schittert en tover de kleuren van de regenboog tevoorschijn met een prisma. Stap binnen in de perspectiefkamer en word onderdeel van de illusie. Bezoek de lev...
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vijf lezingen leer je van alles over optische illusies, lichtgevende beestjes en keuzes maken.
Altijd al willen weten hoe je bij Cluedo wint? Of snappen hoe het driedeurenprobleem werkt? Wiskundige Hans van Ditmarsch legt het uit!
Wetenschap is net zo ongrijpbaar als het leven zelf. Gaat het over ontwikkeling? Over vergankelijkheid? Over liefde? Is alles überhaupt meetbaar? In Museum Boerhaave zie je een wonderbaarlijke mix en voel je de match. En het leukste is dat deze tentoonstelling is gebaseerd op ideeën van het pu...
Alle kinderen kunnen terecht in Waterland Boerhaave, een wetenschappelijke speeltuin in de monumentale binnenplaats van Museum Boerhaave.
Documentair fotograaf Jos Jansen is gefascineerd door de ontwikkeling van nieuwe voedselgewassen via zaadveredeling. De tentoonstelling The Science of Seeds toont op indrukwekkende wijze de dualiteit van het proces: de romantiek van het aardse versus de rationaliteit van de moderne bi...
Publieksbijeenkomst over de restauratie van en het onderzoek naar een anatomische gorilla van papier-maché. Dit model is voor het eerst voor het publiek te zien sinds het werd ontdekt in een opslagloods in Parijs.
Met de Lunä talk wordt een bijzonder gesprek gevoerd aan een bijzondere tafel op een bijzonder moment. Het gesprek gaat namelijk over sterfelijkheid en buitenaards leven en wordt gevoerd bij volle maan aan een tafel die een een replica is van de ovale tafel van de Lunar Society.
Deze avond gaat over de invloed van nieuwe bio-, informatie-, nano- en cognitieve technologie op de inrichting van de samenleving.
In dit weekend is het museum twee dagen lang gevuld met activiteiten rondom voedselinnovaties.
In deze poëtische en interactieve voorstelling voor kinderen vanaf 6 jaar doet Albert Einstein zijn uiterste best om definitief te bewijzen dat het universum gek is.
Ga mee met de directeur van museum Boerhaave op een fietstocht langs alle locaties waar Einstein en zijn vrienden elkaar ontmoetten.
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in Museum Boerhaave leer je alles over natuurkunde, astronomie en je lichaam.
De lezingenserie ‘Einstein & Friends’ gaat wegens groot succes in reprise. Maak kennis met Einstein’s zes Leidse vakgenoten, die hun kennis met hem deelden, hem vooruit hielpen én hem vriendschap boden.
Beleef tijdens de kerstvakantie een dag volledig in het teken van wiskunde. Met onder andere een lezing door Ionica Smeets, een reis door de wereld van getallen en een wiskundekoffer.