Sterrenstof
Prijzen, nominaties, sterren, ballen: ze doen er steeds meer toe in de kunst- en cultuursector. Wie heeft er baat bij deze ‘prijsificering’?
De Balie is een platform voor een breed publiek en voor alle soorten media. Het is gehuisvest in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam. In drie zalen vinden dagelijks debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen plaats, gericht op culturele, sociale en politieke kwesties.
Maar De Balie is meer dan een debatcentrum. Onderwerpen worden vanuit zo veel mogelijk invalshoeken bestudeerd en bediscussieerd. Invalshoeken in de zin van vorm (cinema, theater, nieuwe media, etc.) en in de betekenis van inhoud (politiek, cultureel, maatschappelijk, etc.).
Prijzen, nominaties, sterren, ballen: ze doen er steeds meer toe in de kunst- en cultuursector. Wie heeft er baat bij deze ‘prijsificering’?
Israël en de Diaspora zijn met elkaar verbonden, maar de relatie kent ook spanningen. In de lezingenserie reflecteren invloedrijke denkers.
Het MKB heeft het bijzonder zwaar te verduren gehad tijdens de crisis. Reden te over voor een debat over de toekomst van het MKB.
In de debatserie Slow Politics onderzoeken we de diepere achtergronden van de crisis van de politiek en wat ons te doen staat.
Recent actions of Russia mark the beginning of something new: a revival of a chauvinistic Russian nationalism that goes back to the tsars.
Het grootste deel van onze cultuur is kitsch. Populaire cultuur vormt onze emoties. Kunnen we hieraan ontkomen?
Symptoms of democratic tiredness are visible. Why this ‘problem’ with democracy when it was considered the bedrock of Western civilization?
Binnenhofwatchers en politiek analisten ontrafelen weer de mooiste en meest bepalende politieke fragmenten van voor en achter de schermen.
David Harvey explains why a revision of the Marx interpretation is necessary and why Capital is a book that changed the course of history.
Als we ‘geld’ horen denken we nog altijd aan munten, bankbiljetten, edelmetalen, schelpjes of zelfs koeien. Terwijl dat fysieke geld nog maar een klein gedeelte is van al het geld dat er in omloop is.
In deze aflevering van ‘Arnon Grunberg Ontmoet…’ spreekt Grunberg met Johan Derksen over de sociologie van het voetbal.
Van woensdag 12 tot en met vrijdag 14 november vindt de jaarlijkse conferentie van het World Cities Culture Forum plaats in Amsterdam.
Binnenhofwatchers en politiek analisten ontrafelen weer de mooiste en meest bepalende politieke fragmenten van voor en achter de schermen.
De revolutionaire golf die in 1989 door Oost-Europa trok ontketende een economische, politieke en sociale omwenteling. In november 2014 staat De Balie stil bij het 25-jarig jubileum van de val van de Berlijnse Muur en het IJzeren Gordijn met een weekend vol debatten, theater, film en expositie...
Zou er over honderd of duizend jaar nog wel iets te onderzoeken zijn voor de toekomstige historici? Of is er in de toekomst minder bekend over onze tijd dan we nu weten over het oude Rome? Zijn onze bytes en tablets net zo bestendig als gebeitelde tekens op kleitabletten?
Israël en de Diaspora zijn met elkaar verbonden, maar de relatie kent ook spanningen. In de lezingenserie reflecteren invloedrijke denkers.
Recently international auctions have broken all records on the sold works. We will discuss the financial worth vs. the social worth of art.
Op 18 december spreekt de Oekraïense auteur Andrey Kurkov de 8e Vrijheidslezing uit in De Balie. Kurkov is zowel in zijn thuisland Oekraïne als internationaal één van de meest succesvolle romanschrijvers van de post-sovjetperiode.
We worden in het westen steeds zwaarder, sommigen spreken zelfs over een obesitas-epidemie. Mensen die dik zijn kunnen geen maat houden, ze zijn lui, ze zijn dom, ze zijn niet daadkrachtig. Ze moeten meer bewegen en minder eten en dan gaat het vanzelf beter. De overheid voert al jaren beleid m...
De stad als een fijne plek voor jong én oud. Steeds meer jonge gezinnen blijven in de stad.
Human Rights Watch en De Balie presenteren voor de derde keer het Human Rights Weekend. Het thema van deze editie is Reporting Change: Behind the Scenes in the Middle East and North Africa.
De wereldberoemde fotograaf Oliviero Toscani (72), bekend van onder meer zijn radicale campagnes voor Benneton in de jaren negentig, spreekt over zijn lange loopbaan en de maatschappelijke verantwoordelijkheid van kunstenaars en reclamemakers.
De mogelijkheden van drones zijn eindeloos, maar wat betekenen al die kleine vliegtuigjes in de openbare ruimte – vaak met een camera aan boord- voor privacy, of voor veiligheid? Martijn van Calmthout (de Volkskrant) spreekt met wetenschappers, technici en andere deskundigen ove...
Interview door Eelco Bosch van Rosenthal met Theo Padnos, die 22 maanden gevangen gehouden werd door het Al-Nusra Front in Syrië.
Woensdag 18 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. In de aanloop organiseren De Balie en Het Parool een tweeluik over de verkiezingen: ‘Amsterdam Kiest’. Hier wordt gediscussieerd over het belang van de Eerste Kamer. Wat worden de belangrijkste...
Woensdag 18 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. In de aanloop organiseren De Balie en Het Parool een tweeluik over de verkiezingen, ‘Amsterdam Kiest’. Hier zal gesproken worden over de Provinciale Staten, met een groot verkiezingsdebat met d...
Voor het vierde jaar op rij is de internetvrijheid wereldwijd afgenomen. Deze lezing zal gaan over het grijze grensgebied tussen veiligheidsregels en spionage.
De wereldberoemde Egyptische feministe, activiste en schrijfster Nawal El Sadaawi (1931) zal de Vrijheidslezing in De Balie voordragen. In de Vrijheidslezing staat het verhaal en de strijd van een vrijheidsdenker centraal. Het leven van Nawal El Sadaawi heeft altijd in het teken gestaan van de...
Arnon Grunberg gaat in een nieuwe aflevering van Arnon Grunberg ontmoet… in gesprek met de Britse schrijver en essayist Zadie Smith. De auteur van White Teeth en On Beauty en NW komt naar De Balie om te praten over haar leven, werk en inspiratie.
In de onderwijsreeks Mijn Idee voor Onderwijs draait het om de vraag: waartoe dient onderwijs? In deze aflevering zal Gert Biesta, Nederlandse onderwijspedagoog, part-time hoogleraar ‘Education’ aan Brunel University in Londen en geassocieerd lid van de Onderwijsraad, zij...