Wat doen die microplastics in mijn zonnebrandcrème?!
Tot haar schrik ontdekt redacteur Nathalie dat er microplastics in haar zonnebrandcrème zitten. Dat is toch schadelijk voor het milieu en haar gezondheid? Ze legt het voor aan enkele deskundigen.
Tot haar schrik ontdekt redacteur Nathalie dat er microplastics in haar zonnebrandcrème zitten. Dat is toch schadelijk voor het milieu en haar gezondheid? Ze legt het voor aan enkele deskundigen.
De laatste jaren klinken er steeds meer geluiden dat zonnebrandcrème niet goed voor je zou zijn vanwege de stoffen die erin zitten. Maar wetenschappelijk onderzoek laat zien dat die ongerustheid ongegrond is. Dus je kunt er niet omheen: je moet gewoon smeren als je de zon in gaat.
De zon schijnt in Engeland misschien niet zo vaak, maar dat weerhield onderzoekers van de Universiteit van Bath er niet van om een nieuwe vorm van zonbescherming te ontwikkelen. Ze maakten een stofje dat diep in de cellen doordringt en daar van binnenuit de UV-straling onschadelijk maakt.
Wie te lang onbeschermd in de volle zon zit, krijgt last van een rode en pijnlijke huid. Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat het eiwit TRPV4 een belangrijke rol speelt bij die reactie. Muizen die dit eiwit missen, kunnen dan ook zonnen zonder last te krijgen van een pijnlijke huid.
In de zomer heeft hardlopen maar weinig om het lijf. Een kort broekje, een minuscuul hemdje, dat is het wel. Lekker luchtig. Maar al die blote huid in de zon, dat is gevaarlijk. Een goede zonnebrandcrème is onontbeerlijk. Speciale moleculen en materialen houden de zonnestraling tegen.
Het gebruik van nanodeeltjes titaniumdioxide of zinkoxide in zonnebrandcrème is voer voor menig discussie. Onduidelijk is of deze deeltjes schadelijk zijn voor de gezondheid. Amerikaanse onderzoekers kwamen onlangs met een alternatief: nanodeeltjes uit de klimop. Ze zijn veiliger, biologisch a...
Aan het eind van de zomervakantie zijn veel mensen een paar tinten bruiner dan aan het begin. Dat is te danken aan de ultraviolette straling van de zon. Het bruinkleuren van de huid is een scheikundig proces. Er wordt daarbij een stof, melanine, gevormd die ultraviolet licht kan absorberen. Me...
Waarom is ultraviolet licht schadelijk en wat kan er gebeuren als je veel en lang in de zon ligt te bakken? Pim Mager van de Vrije Universiteit houdt zich onder andere bezig met onderzoek aan DNA. Hij legt uit hoe huidkanker kan ontstaan.
Stel, je wilt graag een mooie gebronsde huid hebben, maar hebt geen tijd om in de zon te zitten of op de zonnebank te gaan liggen. Kun je dan toch bruin worden? Jazeker. Dankzij de chemie van suikerachtige ‘zelfbruiners’. Maar let op bij jeugdpuistjes!