De energierevolutie draait om kabels
Er zijn grote plannen voor meer wind- en zonneparken in Nederland, maar die komen vaak niet waar de verbruikers zitten. Als we niet goed plannen, dreigt het elektriciteitsnetwerk te verstoppen.
Er zijn grote plannen voor meer wind- en zonneparken in Nederland, maar die komen vaak niet waar de verbruikers zitten. Als we niet goed plannen, dreigt het elektriciteitsnetwerk te verstoppen.
Overal in Nederland slaan buurtgenoten de handen ineen om zelf groene stroom op te wekken. “Als je begrijpt hoeveel moeite energie opwekken kost, ga je er bewuster mee om.”
Van de bewegingen die je maakt, tot het licht dat op de muur valt: het barst van de gratis energie. Onderzoekers van de TU Delft werken aan een batterijloze technologie om dit te benutten.
Met innovaties proberen studententeams elkaar af te troeven tijdens de World Solar Challenge, de strijd om de beste zonneauto die vanaf zondag losbarst. Onder meer nieuwkomer Groningen en regerend kampioen Delft strijden tegen elkaar.
Het aandeel wind- en zonne-energie stijgt snel, maar het aanbod is grillig. Een Zwitsers bedrijf wil dit probleem oplossen met gigantische blokkentorens die via het ophijsen van betonblokken energie opslaan.
Het materiaal perovskiet lijkt geschikt voor zonnepanelen, maar het gaat niet lang genoeg mee. Wetenschappers uit Eindhoven bedachten daarom een beschermlaag van fluoride.
Op zonne-energie met een gezinsauto door Australië rijden. Solar Team Eindhoven laat zien dat het mogelijk is en wint de cruiserklasse van de internationale studentenwedstrijd World Solar Challenge.
Als een speer ging de Nuna9 door de Australische outback. Voor maar liefst de zevende keer in negen edities pakte de zonnewagen van de TU Delft de eerste prijs van de World Solar Challenge. De Universiteit Twente werd vijfde, kreeg een fikse tijdstraf en ramde bijna een overstekende kangoeroe....
De Powerwindow, een raam dat zonne-energie opwekt, heeft de Green Challenge gewonnen. Dat is een van de belangrijkste internationale prijzen voor groene innovaties. Startup Physee uit Delft krijgt een half miljoen om de veelbelovende technologie verder te ontwikkelen. Hun eerste zonneraam is n...
DIFFER doet fundamenteel onderzoek naar nieuwe, duurzame bronnen voor energie. Dit jaar doen ze opnieuw mee aan het Weekend van de Wetenschap.
In Tanzania stoken de meeste vrouwen binnenshuis op hout. Dat is een uitermate inefficiënte manier van stoken. Volgens duurzame energie deskundige Martijn Veen is biogas de mooiste vervanging.
Waar 90% van de Tanzanianen toegang heeft tot brandhout, heeft maar 14% van de bevolking toegang tot het openbare elektriciteitsnet. De eenvoudigste oplossing bestaat vandaag de dag uit lampjes die worden opgeladen op basis van een zonnecelletje.
De tweejaarlijks terugkerende World Solar Challenge is weer begonnen in Zuid-Afrika, en al na de eerste dag neemt Nederland de leiding.
De Australische ‘outback’ was de afgelopen week het strijdtoneel van innovatieve zonnewagens die zo snel mogelijk het continent probeerden te doorkruisen. Puur aangedreven op zonne-energie behaalden de teams uit Delft en Enschede respectievelijk de eerste en tweede plaats. Ook het ...
Vrijwel iedereen weet hoe frustrerend het is als je mobieltje of laptop nét leeg is als je hem nodig hebt. Op zoek naar alternatieven voor batterijen richten wetenschappers hun pijlen onder andere op biobrandstoffen die met zonlicht gewonnen kunnen worden.
Het heeft ongeveer een jaar langer geduurd dan gepland, maar op 26 juli 2016 landde de Solar Impulse 2 veilig in Abu Dhabi. Het was de eerste reis om de wereld in een zonnevliegtuig. Eerder schreef NEMO Kennislink over dit bijzondere vliegtuig en de mogelijkheden voor zonne-energie in de lucht...
Terwijl wetenschappers druk doende zijn met het verbeteren van de prestaties van zonnecellen en -panelen, kan de consument pas het échte verschil maken. Volgens Marie Donnelly, directeur duurzame energie binnen het directoraat generaal energie van de Europese Commissie, moet de burger de stroo...
Met een gecombineerd systeem van OTEC en SWAC gaat Curaçao de in de oceaan aanwezige warmte optimaal benutten. Met OTEC wordt elektriciteit opgewekt en met SWAC worden gebouwen gekoeld. Ook op Aruba is de ontwikkeling van SWAC in een vergevorderd stadium.
Zonne-energie heeft de toekomst. Die indruk wekken althans grote zonthermische krachtcentrales die in zonovergoten gebieden worden gebouwd. De technologie van Concentrated Solar Power (CSP) innoveert nog steeds, zoals blijkt uit de verbeterde combinatie met warmteopslag in vloeibaar zout bij d...
In de nieuwe cruiser-klasse van de World Solar Challenge behaalde de TU Eindhoven een knappe overwinning. De zegevierende zonneauto Stella was niet alleen snel maar ook zo comfortabel dat passagiers achterin kaartten en zelfs in slaap vielen.
Geen ronkende motoren en brullende uitlaten vandaag in het Australische Darwin, maar een karavaan van hightech elektrische auto. De komende week zullen ze een 3000 kilometer lange rit door de outback maken, enkel en alleen op zonne-energie.
Zonne-energie oogsten door een zonnecel in je raam te bouwen. Simpeler kan haast niet, lijkt het wel. Het is een belangrijke stap in de ontwikkeling van energieneutrale gebouwen.
Met nanokristallen zijn Amerikaanse wetenschappers erin geslaagd een efficiënt en stabiel platform te ontwikkelen dat licht gebruikt voor de productie van waterstof. Dat kan een belangrijke stap zijn richting het duurzame gebruik van waterstof als brandstof.
De WakaWaka-lamp is een zeer efficiënte solar LED-lamp. Het Nederlandse bedrijf Off-Grid Solutions heeft deze lamp zo ontwikkeld dat hij zo efficiënt en goedkoop mogelijk is. Dat is belangrijk omdat de lamp bedoeld is voor de allerarmsten ter wereld.
Vlindervleugels mogen dan wel klein en fijn zijn, ze zorgen voor een verdubbeling van de productie van waterstofgas uit water en zonlicht, ontdekten Chinese wetenschappers. Op de ‘American Chemical Society’s National Meeting and Exposition’ presenteren ze vandaag hun resultat...
De World Solar Challenge – het officieuze wereldkampioenschap voor zonneauto’s – is gewonnen door het Japanse team Tokai University. Het Nederlandse team uit Delft is als tweede gefinished. Het Solar Team Twente kwam als vijfde over de streep. Kennislink blikte met coureur Je...
Op 16 oktober zal Solar Team Twente meestrijden in de World Solar Challenge, het officieuze wereldkampioenschap voor zonneauto’s. Inmiddels is het team in Australië om zich voor te bereiden op de 3000 km lange race door de Outback. Coureur Jens Hegeman houdt voor Kennislink een blog bij ...
Elke twee weken verschijnt op Kennislink een gastcolumn. De columnist is steeds een andere onderzoeker, die vanuit zijn of haar vakgebied schrijft over de wetenschap. Deze week: Frank Aarns van het Solar Team Twente, over hoe het team de World Solar Challenge denkt te kunnen winnen.
Een bijzondere treinrit afgelopen maandag, tussen de Belgische stations Antwerpen Centraal en Noorderkempen. Het was de eerste keer dat een Europese trein op zonne-energie van A naar B ging. Op het dak van een tunnel waardoor de hogesnelheidslijn loopt, zijn zonnepanelen aangebracht die de tre...
Wetenschappers van MIT hebben het rendement van op kleurstof gebaseerde zonnecellen met eenderde verhoogd. Ze maakten daarbij gebruik van een op het oog opmerkelijke combinatie: een genetisch gemodificeerd virus met koolstofnanobuisjes. Ze beschrijven hun nieuwe zonnecel deze week in het blad ...