Afkoelmethode voor de aarde
Klimaatverandering tegengaan door de stralen van de zon tegen te houden. Levensgevaarlijk en onbeheersbaar, zeggen tegenstanders. Voorstanders vinden het juist riskant om de techniek te negeren.
Klimaatverandering tegengaan door de stralen van de zon tegen te houden. Levensgevaarlijk en onbeheersbaar, zeggen tegenstanders. Voorstanders vinden het juist riskant om de techniek te negeren.
Aangedreven door lichtzeilen kunnen ruimtesondes in de toekomst wellicht met grote snelheden door de ruimte reizen. Onderzoekers van de TU Delft testten of grafeen voor deze toepassing geschikt is.
Een plastic zonnecel heeft een twee tot drie keer hogere efficiëntie als men tijdens de productie een extra oplosmiddel toevoegt, vergelijkbaar met de rol van bakpoeder in een deegmengsel. Hoe dat precies komt, was tien jaar lang onduidelijk. Nu helderen onderzoekers van Technische Universitei...
Zonne-energie oogsten door een zonnecel in je raam te bouwen. Simpeler kan haast niet, lijkt het wel. Het is een belangrijke stap in de ontwikkeling van energieneutrale gebouwen.
Je staat er misschien niet bij stil, maar bijna al ons voedsel is het resultaat van fotosynthese. Meer voedsel nodig? Fotosynthese is de plek om te beginnen. Want hoewel planten er al heel goed in zijn, kan het beter. Zo ontdekten Wageningse plantonderzoekers onlangs dat sommige pigmenten in d...
In de zomer heeft hardlopen maar weinig om het lijf. Een kort broekje, een minuscuul hemdje, dat is het wel. Lekker luchtig. Maar al die blote huid in de zon, dat is gevaarlijk. Een goede zonnebrandcrème is onontbeerlijk. Speciale moleculen en materialen houden de zonnestraling tegen.
De afgelopen twaalf maanden werden we met de neus weer eens op de feiten gedrukt: energie is een probleem. Een van de betere alternatieven is waterstof. Dat zit in water, maar hoe krijg je het eruit? Blauwalgen kunnen dat voor ons doen, blijkt uit nieuw onderzoek.
De wisselwerking tussen de zon en de atmosfeer van de aarde zorgt ervoor dat het hier zo prettig is, maar hoe dat precies werkt is nog niet duidelijk. De nieuwe NASA-satelliet Glory moest het gaan bestuderen, maar helaas overleefde hij de lancering niet.
Is het echt zo’n gek idee om biobrandstof uit algen te kweken? Ondanks enkele negatieve geluiden hebben René Wijffels en Maria Barbosa van Wageningen UR (WUR) reden genoeg om te geloven dat het gaat lukken. In het vooraanstaande blad Science beargumenteren ze waarom.
Fotosynthese is terug als onderzoeksterrein. Kunstmatige bladeren, efficiëntere planten en algen die ethanol produceren moeten het energieprobleem oplossen. Een consortium van Nederlandse universiteiten lanceert een onderzoeksplan van 43 miljoen euro.
Onderzoekers van de Amerikaanse Notre Dame-universiteit hebben een zonnecel ontworpen die gevoelig is voor vier kleurgebieden in het zonlicht. Conventionele siliciumcellen werken optimaal bij licht van maar één kleur. Met een opeenstapeling van piepkleine kristallen halfgeleidermateriaal probe...
Vitamine D is niet alleen goed voor de botten, maar lijkt ook belangrijk te zijn bij het voorkomen van diabetes. De stof kalmeert indirect de afweercellen die jeugddiabetes kunnen veroorzaken. Kunstmatige vitamine D-achtige stoffen werken zelfs nog beter en zijn goedkoop en veilig. Onderzoeker...
Aan tradities geen gebrek in Leiden: er mogen BaMa-structuren geïmporteerd worden en vakgroepen afgeschaft, maar het theater op 8 februari in de Pieterskerk is een blijvertje. Als om in het lustrumjaar van het LUMC de verbondenheid met de universiteit nog eens te onderstrepen, hield prof. dr. ...
Als er één maand is waarin de zon wel heel dicht bij de aarde lijkt te staan, is het de zomermaand juli wel. De hele natuur leeft op van de weldadige warmte van de zomerzon. Verdwenen zijn de herfstdepressies; weg is de herinnering aan de korte januaridagen; vergeten is de kou en somberheid va...