Wat doen die microplastics in mijn zonnebrandcrème?!
Tot haar schrik ontdekt redacteur Nathalie dat er microplastics in haar zonnebrandcrème zitten. Dat is toch schadelijk voor het milieu en haar gezondheid? Ze legt het voor aan enkele deskundigen.
Tot haar schrik ontdekt redacteur Nathalie dat er microplastics in haar zonnebrandcrème zitten. Dat is toch schadelijk voor het milieu en haar gezondheid? Ze legt het voor aan enkele deskundigen.
Hoe eindigt de aarde? Leidt de mens het einde van de planeet zelf in? Zorgt de zon voor de aardse apocalyps met een allesvernietigende explosie? Redacteur Roel van der Heijden geeft antwoord.
Bob vroeg zich af waar de aarde de energie vandaan haalt om rond de zon te blijven draaien. Redacteur Roel van der Heijden geeft antwoord.
Vier jaar geleden ontdekten astronomen een aantal sterren die oud en jong tegelijkertijd leken te zijn, afhankelijk van de methode die gebruikt werd om hun leeftijd vast te stellen. Die schijnbare tegenstelling is nu doorbroken.
Op zonne-energie met een gezinsauto door Australië rijden. Solar Team Eindhoven laat zien dat het mogelijk is en wint de cruiserklasse van de internationale studentenwedstrijd World Solar Challenge.
In de Verenigde Staten vindt op maandag 21 augustus 2017 een volledige zonsverduistering plaats. Hij trekt van de staat Oregon aan de westkust naar South Carolina aan de oostkust en zal miljoenen bezoekers trekken. Hoe ontstaat een zonsverduistering en heeft de wetenschap er nog iets aan?
Dit paasweekend wordt zonnig. Scheikunderedacteur Renée Moezelaar roept op de wetenschappelijke resultaten over zonnebrand serieus te nemen en zonder angst onze huid in te smeren voor we de zon ingaan.
Ramen die het zonlicht tegenhouden als het warm is, en de zon juist binnenlaten als het koud is. Zo’n slim raam klinkt aantrekkelijk, maar blijkt toch lastig te realiseren. De TU Eindhoven probeert het met een nieuwe coating, die volledig automatisch kan werken en altijd doorzichtig blij...
Deze week komt de zon eindelijk weer elke dag wat vroeger op, in plaats van elke dag wat later. Toch is de kortste dag allang voorbij – die was immers op 21 december. Hoe is dat mogelijk?
We weten allemaal dat zonlicht onze huid ernstig kan beschadigen, maar toch trekken we ’s zomers massaal naar warme stranden. Amerikaanse wetenschappers hebben nu een verklaring gevonden voor dit gedrag. Zij ontdekten dat UV-straling uit zonlicht een verslavend effect heeft bij muizen.
Astronomen hebben drie planeten ontdekt die rond sterren van de sterrenhoop Messier 67 draaien. Daarmee lijken planeten in sterrenhopen, in tegenstelling tot wat eerdere onderzoeken suggereerden, toch talrijk te zijn.
Als we willen weten hoe de zon een grotere rol kan spelen in onze elektriciteitsopwekking, dan moeten we naar onze oosterburen kijken. Daar vindt de ware zonnerevolutie plaats! Maar ook in Nederland wordt aan de weg getimmerd. In 2012 verdubbelde het zonnevermogen in ons land, mede dankzij het...
In een dor en licht bebost gebied in de buurt van het Zuid-Franse Aix-en-Provence gebeurt iets groots. Hier verrijst een machine van 13 miljard euro. Een apparaat dat misschien een grote rol gaat spelen voor de energievoorziening van de toekomst. Kennislink reist af naar Zuid-Frankrijk en kijk...
Extreem koude winters vallen significant vaak samen met een minimum in het aantal zonnevlekken, concludeerden aardwetenschappers vorig jaar. Maar het onderzoek ligt onder vuur.
Het is nog steeds zomer, maar over enkele maanden kan het flink vriezen. Ook in het verleden kwamen koude winters voor. Wetenschappers hebben nu ontdekt dat koude winters vaak samenvallen met een fenomeen van de zon. Kunnen we koude winters nu voorspellen?
Woensdagochtend 6 juni stond Venus precies tussen de aarde en de zon waardoor zij als een klein zwart stipje op de zon te zien was. Dit verschijnsel wordt een Venusovergang genoemd, en komt maar zelden voor. Lees hier alles over de overgang.
Als de mens niet zo veel broeikasgas uit zou stoten zouden we onherroepelijk in de kou komen te zitten. De vraag is alleen wanneer.
Einsteins absolute lichtsnelheid ligt sinds vorige maand onder vuur maar er lijken nog geen serieuze barsten in zijn werk te zitten. De speciale en algemene relativiteitstheorie uit 1905 en 1916 zijn inmiddels gangbare modellen en staan in het hart van de moderne natuurkunde.
Nederlandse en Belgische natuurkundigen zijn er voor het eerst in geslaagd de dans van het plasma op de zon nauwkeurig te beschrijven met een computermodel. De beweging van zo’n plasmaboog – of protuberans – kon nooit precies voorspeld worden, maar daar komt nu verandering in...
De Groenlandse ijskap zal minder sterk reageren op de toekomstige klimaatverandering dan op de opwarming van de aarde tijdens het vorige interglaciaal. Destijds was het namelijk niet alleen de hoge temperatuur die de ijskap parten speelde, maar droeg ook de kracht van de zon bij aan het verdwi...
De bovenste oceaanlaag warmde niet op van 2003-2010. En dat is heel raar want de oceaan absorbeert normaal gesproken een deel van de extra warmte vastgehouden door de almaar stijgende concentratie aan broeikasgassen. De warmte ging dus ergens anders naar toe…
Feit: bijna alle gletsjers op aarde smelten. Maar nu komt er wel een heel opmerkelijk en schijnbaar tegenstrijdig feit bij: Europese gletsjers waren de afgelopen 10.000 jaar eigenlijk vaker nog kleiner dan nu het geval is… Hoe kan dat?
De afgelopen twaalf maanden werden we met de neus weer eens op de feiten gedrukt: energie is een probleem. Een van de betere alternatieven is waterstof. Dat zit in water, maar hoe krijg je het eruit? Blauwalgen kunnen dat voor ons doen, blijkt uit nieuw onderzoek.
Hij is de grote vriend van elke padvinder, zeeman of bergwandelaar. Hij beschermt ons tegen aanvallen van schadelijke zonnedeeltjes. En nu heeft hij dan eindelijk een deel van zichzelf laten zien. Het magneetveld van de aarde – met een tweedelige staart!
De temperatuur van de zon neemt van binnen naar buiten niet netjes af. Het heetste deel zit weliswaar binnenin, maar de uitgestrekte zonne-atmosfeer, de corona, komt verrassend dicht in de buurt. Astronomen vonden een mogelijke verklaring.
Voor opzienbarende astronomie hoef je niet ver van huis te zijn: in ons eigen zonnestelsel komen genoeg spannende en verrassende verschijnselen voor. In dit dossier gaan we op reis van de kern van de zon naar de grens van haar invloedsgebied.
Dinsdag 4 januari is er in Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Op sommige plaatsen leidt dat tot een bijzonder natuurverschijnsel: een dubbele zonsopkomst.
Elke twee weken verschijnt op Kennislink een gastcolumn. De columnist is steeds een andere onderzoeker, die vanuit zijn of haar vakgebied schrijft over de wetenschap achter een gebeurtenis in de maatschappij of uit ons dagelijks leven. Deze week: sterrenkundige Kees de Jager over de ijstijden ...
Bijna alle Maya-steden waren verlaten na de 9e/10e eeuw AD. Hoe komt dat? De laatste decennia zijn er steeds meer aanwijzingen dat klimaatveranderingen de beschaving op de rand van de afgrond bracht…
De Nederlandse kustwateren warmden snel op in de afgelopen 25 jaar. Met 1,5°C! Niet de opwarming van de aarde, maar vooral meer zonneschijn en westenwind zorgden hiervoor.