De wereld door de ogen van dieren
Het wemelt van de beelden, geluiden, geuren en trillingen, veelal buiten het bereik van de menselijke waarneming. In ‘Een immense wereld’ toont Ed Yong je de zintuiglijke wereld van andere diersoorten.
Het wemelt van de beelden, geluiden, geuren en trillingen, veelal buiten het bereik van de menselijke waarneming. In ‘Een immense wereld’ toont Ed Yong je de zintuiglijke wereld van andere diersoorten.
Hoe zorg je ervoor dat blinde mensen hun weg vinden op een plek waar ze voor het eerst komen? NEMO Kennislink sprak experts over nieuwe technologie, die het leven wat makkelijker maakt.
Bepaalt informatie die via de zintuigen onze hersenen binnenkomt hoe wij de buitenwereld waarnemen? Nee, het brein genereert in de eerste plaats zelf informatie van binnenuit, volgens aandachtonderzoeker Heleen Slagter.
Om ervoor te zorgen dat we niet voortdurend afgeleid worden onderdrukken onze hersenen continu onbelangrijke prikkels. Neuropsycholoog Jim Herring onderzocht de rol die alfahersengolven hierin spelen.
Mensen zeggen weleens dat we een zesde zintuig hebben, bovenop de bekende vijf waarmee we zien, horen, proeven, ruiken en voelen. Maar het zijn er veel meer. Volgens hoogleraar psychiatrie Jan Dirk Blom van de Universiteit Leiden hebben wij er zelfs vijftien. “En met alle vijftien kunnen we ha...
Als je slechter gaat horen, hoor je soms juist meer. Van zacht geroezemoes tot iemand die op de deur klopt. Sommige mensen horen zelfs volledige volksliederen, terwijl zij nagenoeg doof zijn. Iets vergelijkbaars kan gebeuren bij slechtziendheid. Dan kan je juist meer gaan zien.
Is de manier waarop we over onze zintuiglijke waarnemingen praten voor alle mensen ter wereld zo ongeveer hetzelfde, of juist cultureel bepaald? Een beetje van allebei, ontdekten Nijmeegse taalonderzoekers. Ze filmden alledaagse gesprekken van dertien talen en culturen over de hele wereld, en ...
Onze vijf zintuigen werken veel intensiever samen dan neurowetenschappers altijd hebben gedacht. Ze bemoeien zich continu met elkaar, maar kunnen elkaar ook ondersteunen. Handig: zo kunnen dove kinderen leren liplezen om hun gehoor te verbeteren.
Het ‘op de tast’ herkennen van een teddybeer gaat blinden gemakkelijk af, maar wat als de beer twee meter verderop ligt? Voor zulk soort situaties is ‘The vOICe’ ontwikkeld. Het systeem zet beeld om in geluid, zodat je geen ogen nodig hebt om je omgeving toch te kunnen ...
Tijdens Pioneers 09 in Londen presenteerden onderzoekers van twee Britse universiteiten de ‘Virtual Cocoon’. Dit hoofddeksel is het eerste ter wereld dat alle vijf zintuigen realistisch kan stimuleren. Onderzoekers van de universiteiten van York en Warshire werken nu samen om de techniek door ...
Een zintuig komt nooit alleen. Wie proeft gebruikt niet alleen smaakpapillen, maar ook neus en ogen. Het gevoel dat eten in je mond geeft is minstens even belangrijk als de smaak. Een gesprek over proeven met prof. dr. Wop Rietveld, emeritus hoogleraar fysiologie.
Onze ogen worden aan de lopende band gebombardeerd met informatie uit de omgeving. Hoe gaan we om met zo’n overdosis aan visuele informatie? Promovenda Gwendid van der Voort van der Kleij onderzocht hoe we onze aandacht selectief op bepaalde informatie in het gezichtsveld kunnen richten.
Elk van de vijf zintuigen heeft zijn eigen hersengebied. Toch werken ze voortdurend samen. We merken dit aan al de manieren waarop onze hersenen zich laten bedriegen.
De A is rood en de E is geel. Voorbeelden van synesthesie, een koppeling van verschillende zintuiglijke informatie. Zijn die mensen gek, of zien ze dat echt zo? De Amerikaanse neurobioloog Ed Hubbard vond hard bewijs.
De Nobelprijs voor de Geneeskunde en Fysiologie ging dit jaar naar geurwetenschappers. De Amerikanen Richard Axel (58) en Linda Buck (57) delen de prijs van ruim 1,1 miljoen euro voor onderzoek naar geurreceptoren en de organisatie van het reukzintuig. Ze ontdekten een groep van 1.000 genen di...
We zien beelden met behulp van onze ogen die direkt verbonden zijn met onze hersenen. Een beschrijving van mogelijke afwijkingen bij het zien en genezing daarvan.
Langlopend onderzoek naar kunstmatige ogen begint vrucht af te werpen. Met een direct implantaat in de hersenen kunnen blinden en slechtzienden weer ‘beelden’ van de wereld om hen heen zien. Naast dit implantaat bestaan ook andere, minder ingrijpende oplossingen. Elk heeft zijn eigen voor- en ...
We herkennen feilloos de geur van knoflook of rotte vis. Niettemin kunnen we de vraag “Hoe hard stinkt het?” moeilijker beantwoorden dan de vraag “Hoe warm is het?” De elektronische neus biedt uitkomst. Belgische onderzoekers sleutelen aan een nieuwe veelbelovende familie van geursensoren.
Zuivere, natuurgetrouwe, pure waarneming bestaat niet. Dat wat we zien – ons beeld van de directe omgeving – is een en al interpretatie, vervorming, invulling, opvulling en aanvulling. Vrijwel alles wat we zien, is er niet echt. Een promotieonderzoek aan de TU Delft werpt nu een nieuw licht op...