Digitale gezondheidszorg in stroomversnelling door coronacrisis
Het doorgeven van gegevens over je ziekte via een app of website neemt flink toe. Experts waarschuwen dat het zorgvuldig moet worden uitgerold.
Het doorgeven van gegevens over je ziekte via een app of website neemt flink toe. Experts waarschuwen dat het zorgvuldig moet worden uitgerold.
De ziekenhuizen liggen nog steeds vol, maar wij gedragen ons steeds zorgelozer. Hoe valt dat met elkaar te rijmen? Een sociaal psycholoog verklaart.
In haar boek en Netflix-serie Diagnose vertelt Lisa Sanders het verhaal van patiënten met mysterieuze symptomen die moeilijk te verklaren zijn. Een aanrader voor iedereen met een interesse in de geneeskunde.
Zijn ziekenhuizen beschermd tegen hackers? Sommige experts menen van niet, en zij laten zelfs zien dat hacks mogelijk zijn. Een ziekenhuis is vooral gericht op de zorg voor de patiënt. Cyberveiligheid komt pas daarna.
Oostenrijkse wetenschappers waarschuwen voor te strikte hygiëne in ziekenhuizen. “Hoe minder de diversiteit aan micro-organismen, hoe groter de kans op antibioticaresisentie”, stellen zij.
Omdat artsen steeds meer met nieuwe technologie werken, is de kans groot dat er straks niet alleen een dokter, maar ook een ingenieur naast je bed staat.
De machtsstrijd tussen apen lijkt wel een beetje op wat er soms in de operatiekamer plaatsvindt. Dat blijkt uit observaties van bioloog Laura Jones, die samen met onder andere apenkenner Frans de Waal het gedrag van mensen in operatiekamers onderzocht.
Patiënten die in het weekend worden opgenomen hebben een grotere kans om te overlijden dan patiënten die doordeweeks binnenkomen. De gedachte is vaak dat dit ‘weekendeffect’ komt doordat er in het weekend veel minder specialisten aanwezig zijn waardoor patiënten minder goede zorg z...
Antistoffen, gemaakt door de cellen van je immuunsysteem, zorgen ervoor dat je ziekteverwekkers te lijf kunt gaan. Maar wat als je immuunsysteem zwak is, of de infectie te hevig is om snel te elimineren? Dan kunnen antistoffen van anderen, gewonnen uit bloedplasma, uitkomst bieden. Bijvoorbeel...
Patiënten zien neurochirurgen vaak als goden. Maar is dat wel terecht? Hersenchirurg Henry Marsh schrijft in zijn boek Allereerst niet schaden over dit godcomplex, over successen, maar ook over fatale zelfoverschatting en de steeds erger wordende bureaucratie in ziekenhuizen.
Een vliegend ziekenhuis, opblaasbaar vleugelpak en slimme microvliegtuigjes die mensenlevens redden. Studenten Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek bedachten fascinerende innovaties voor hun vakgebied. Ze deden dat tijdens de Ontwerp/Synthese-oefening aan de TU Delft, de afsluiting van hun bache...
Het klinkt zo onschuldig: moet een kind een vervelend onderzoek of een pijnlijke behandeling ondergaan, dan ‘doen we wel even een roesje’. Helaas gaat dat niet altijd goed. 1 op de 10.000 roesjes gaat zelfs zodanig fout dat er een reanimatie aan te pas moet komen om het kind in leven te houden...
Zwitserse wetenschappers hebben een nieuw stofje ontwikkeld waarmee artsen de beruchte ziekenhuisbacterie Pseudomonas aeruginosa kunnen bestrijden. De onderzoekers denken dat het middel effectiever is dan antibiotica die nu worden gebruikt.
Verpleegkundigen zijn soms betrokken bij euthanasie, terwijl dat strafbaar is. De verpleegkundigen brengen dan bijvoorbeeld een injectienaald in of dienen dodelijke medicijnen toe. Zelf vinden verpleegkundigen ook dat euthanasie vooral een taak van de arts is.
Op de parkeerplaats van het Ziekenhuis Medisch Spectrum Twente moest op de avond van 24 januari plots een nood intensive care worden neergezet. Dit omdat er op de bestaande ic-afdeling een gevaarlijke resistente bacterie ronddwaalt. Maandag troffen artsen de bacterie aan bij twee patiënten. De...
Patiënten op de intensive care hebben vaak last van een verstoord slaap-waakritme. Dat komt omdat het in het ziekenhuis overdag te donker is en ’s nachts te licht. Bovendien is er veel lawaai. Hierdoor slapen ze ’s nachts minder lang en dutten ze overdag vaak in.
Moedersterfte is doodsoorzaak nummer één onder jonge Surinaamse vrouwen, concludeert Ashok Mungra uit zijn promotieonderzoek. De overlijdenskans van de vrouwen blijkt zes maal zo groot als officiële cijfers aangeven. Iedereen wist dat ze onbetrouwbaar waren, maar dat het zo veel scheelt wekt v...