Universiteit van Nederland: Waarom ook jij kleurenblind bent
Is wat jij ziet als rood, ook echt rood? Met oogarts en onderzoeker Alberta Thiadens van het Erasmus MC duikt de Universiteit van Nederland diep het oog in.
Is wat jij ziet als rood, ook echt rood? Met oogarts en onderzoeker Alberta Thiadens van het Erasmus MC duikt de Universiteit van Nederland diep het oog in.
Het wemelt van de beelden, geluiden, geuren en trillingen, veelal buiten het bereik van de menselijke waarneming. In ‘Een immense wereld’ toont Ed Yong je de zintuiglijke wereld van andere diersoorten.
Hoe zorg je ervoor dat blinde mensen hun weg vinden op een plek waar ze voor het eerst komen? NEMO Kennislink sprak experts over nieuwe technologie, die het leven wat makkelijker maakt.
Bij blinde mensen komen beelden niet aan in de hersenen, omdat de oogzenuw of het netvlies stuk is. Neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut ontwikkelen een prothese waarmee blinden hun omgeving zien via hersenstimulatie. Bij de eerste aap werkt het.
Door bezuinigingen en stroombesparingen gaan er ’s nachts steeds meer straatlantaarns uit. Groningse wetenschappers meten nu voor het eerst hoe donker de Nederlandse straten zijn. In het project Zicht op Licht schakelen ze de hulp in van iedereen met een smartphone.
Onze ogen worden aan de lopende band gebombardeerd met informatie uit de omgeving. Hoe gaan we om met zo’n overdosis aan visuele informatie? Promovenda Gwendid van der Voort van der Kleij onderzocht hoe we onze aandacht selectief op bepaalde informatie in het gezichtsveld kunnen richten.
Bij het zien van kleuren speelt een chemische reactie de hoofdrol. En een chemicus was de eerste die een uitgebreide verhandeling schreef over kleurenblindheid.
De weerdienst van het KNMI is er ook voor úw veiligheid. De meteorologen houden het weer voortdurend in de gaten. Wanneer zwaar weer op komst is, wordt dat tijdig onderkend. Eventuele gevaren voor diverse groepen in de samenleving worden ingeschat en zo nodig waarschuwen we zelfs héél Nederlan...
In dit hoofdstuk wordt besproken hoe neerslag gevormd wordt en onder welke omstandigheden de verschillende typen neerslag ontstaan. Ook gaan we in op het gebruik van radar voor het verkrijgen van een gedetailleerd beeld van de neerslag. Tenslotte komt zichtbelemmering door neerslag aan de orde...
Elk van de vijf zintuigen heeft zijn eigen hersengebied. Toch werken ze voortdurend samen. We merken dit aan al de manieren waarop onze hersenen zich laten bedriegen.
Een van de meteorologische grootheden die uurlijks gemeten en gerapporteerd worden, is het zicht. Voor veel mensen is de precieze waarde niet zo van belang, behalve in zeer dichte mist bij uitzonderlijk slechte zichten van hooguit enkele honderden meters. In de luchtvaart zijn ook andere zicht...
Muizen met vensters in hun hersenen moeten neurowetenschapper Christiaan Levelt vertellen hoe de visuele cortex verandert onder invloed van licht.
Slecht weer kan soms behoorlijk hinderlijk zijn. Helaas gebeuren daarbij nog teveel ongelukken met name op de weg. Toch is het aantal ongelukken in het verkeer terug te dringen indien men meer rekening hield met het weer en inspeelt of anticipeert op de heersende weersituatie. Veilig Verkeer N...