Water overwinnen
Nederlanders voelen zich veilig achter hun hoge dijken. Op tekeningen gemaakt door bezoekers van ‘Energy Junkies’ zijn daarentegen wel overstromingen als gevolg van zeespiegelstijging te zien.
Nederlanders voelen zich veilig achter hun hoge dijken. Op tekeningen gemaakt door bezoekers van ‘Energy Junkies’ zijn daarentegen wel overstromingen als gevolg van zeespiegelstijging te zien.
De zeespiegel stijgt razendsnel, maar volgens modellen is het nog in te perken. Hoe werken zulke modellen en waarom gebruiken we ze eigenlijk?
Bij de verbranding van olie, gas, kolen of hout komt naast CO2 ook water vrij. Een van onze lezers vraagt zich af: draagt dit bij aan de zeespiegelstijging?
Hoe zorgen we ervoor dat de inwoners van Nederland droge voeten houden? Onderzoeksinstituut Deltares maakte een studie van vier strategieën, waarbij we eilanden als buffer voor de kust gebruiken, de rivieren afsluiten of de zee flink de ruimte geven.
Het IPCC bracht vorige week een rapport uit over de invloed van de klimaatverandering op de oceanen en het ijs op aarde. Het poolijs smelt, de permafrost ontdooit, en de zeespiegel stijgt weer sneller, concludeert dit klimaatpanel van de Verenigde Naties.
Het zeeniveau stijgt met 3,6 millimeter per jaar. Maar hoe weten we dat, en is het eigenlijk erg? Een interview met zeespiegelexpert Aimée Slangen.
Om de opwarming van het klimaat onder de 1,5 graad te houden, moeten er zeer snel zeer forse extra maatregelen genomen worden, schrijft het IPCC deze week in een nieuw rapport. Het goede nieuws is dat het nog haalbaar is, zegt de ene klimaatwetenschapper. Zelfs dit is een te gunstige voorstell...
De Afsluitdijk voldoet niet meer aan de laatste veiligheidseisen. Om de veiligheid van Nederland weer tot 2050 te kunnen garanderen doet Rijkswaterstaat verschillende aanpassingen waarbij ze rekening houdt met zowel veiligheid als natuur.
Een extra zeespiegelstijging van een meter aan het eind van deze eeuw, en nog eens veertien meter extra in de vierhonderd jaar daarna. Dat was het toekomstscenario waar het NOS-journaal ons onlangs voor waarschuwde. Terecht?
Nederland krijgt steeds vaker te maken met extreme buien, hagel en onweer. Ook liggen langere periodes van droogte en meer hittegolven in het verschiet. Het zal minder vaak vriezen, en het tempo waarmee de zeespiegel stijgt gaat omhoog. Dat zijn een paar van de conclusies van het KNMI, dat maa...
De gletsjers van West-Antarctica die uitkomen in de Amundsen Zee verdwijnen in hoog tempo in zee. Het wegsmelten van deze ijsmassa´s lijkt bovendien een onomkeerbaar proces te zijn. Uiteindelijk kan dit een extra zeespiegelstijging opleveren van ongeveer 120 centimeter – al zal het nog w...
Door de zwaarste overstromingen sinds vijftig jaar staat Venetië voor 70 procent onder water. Aardwetenschapper Gilles Erkens vertelde over de gevaren van bodemdaling voor kuststeden.
Terwijl het ijs op de Zuidpool aangroeide steeg het waterpeil rondom Antarctica, zo´n 34 miljoen jaar geleden. Tegenwoordig is het precies andersom.
De ijskappen in het Canadese poolgebied worden in hoog tempo kleiner. Aan het einde van deze eeuw zal bijna 20 procent van het ijs voorgoed verdwenen zijn.
De zeespiegelstijging door het smelten van het landijs op Groenland en Antarctica is groter dan tot nu toe gedacht werd. Maar het zeeniveau stijgt niet overal evenveel. Wie krijgt het meeste extra zeewater voor zijn kiezen?
Over een paar millimeter per jaar moeten we ons niet druk maken zou je zeggen. Maar de zeespiegelstijging lijkt zich te versnellen… Wat zijn de factoren van zeespiegelstijging? Wat kunnen we leren uit het verleden en wat kunnen we verwachten in de toekomst? Dit dossier geeft een inleiding en v...
Sinds 1992 is er van de ijskappen op Groenland en Antarctica ruim 4000 biljoen kilo (=4000 miljard ton) ijs verdwenen. Daardoor is de zeespiegel de afgelopen twintig jaar ruim een centimeter extra gestegen.
Vorige week kwam de top van de geowetenschap bijeen tijdens een conferentie in het Amerikaanse Charlotte (North Carolina). Een hele sessie werd gewijd aan de stijging van de zeespiegel. Wat is het laatste nieuws?
Als het klimaatakkoord niet wordt nageleefd, zou de zee harder kunnen stijgen dan onze dijken aankunnen. Wat gebeurt er als de zeespiegel vijf meter stijgt?
Een cruciale vraag is hoe snel de massa van de oceaan toeneemt. Dat helpt namelijk met het bepalen van de huidige zeespiegelstijging. Daarvoor gebruiken wetenschappers een netwerk van satellieten. Maar kan dat niet veel eenvoudiger?
Vechten tegen het rijzende water. Dat is wat de Lage Landen al eeuwenlang doen. Geologisch gezien staat onze zeespiegel echter erg laag. Op zeer lange tijdsschalen dicteert niet alleen de smelt van ijs, maar bepalen vaak hele andere processen hoe hoog de zeespiegel is. Welke dan?
Lage landen dreigen onder te lopen als de zeespiegel verder blijft stijgen. En niet alleen door het smelten van ijs. Maar waarom variëren de voorspellingen voor de zeespiegelstijging zo sterk? Hoe moeten beleidsmakers omgaan met onzekerheidsmarges? En bij welke zeespiegelstijging moeten we in ...
Tweehonderd km3 per jaar netto smelt de Groenlandse ijskap. De smelt van het Groenlandse ijs is daarmee één van de oorzaken van de huidige zeespiegelstijging. Ironisch genoeg zullen de Groenlandse kusten niet onderlopen.
We maken ons als laaggelegen land terecht zorgen over de zich versnellende zeespiegelstijging. Regionaal kunnen echter grote verschillen optreden ten opzichte van het gemiddelde. Een schokkend voorbeeld komt van de andere kant van de Atlantische Oceaan.
Als voorbereiding op de zeespiegelstijging willen Nederlandse kennisinstituten in het Waddengebied experimenteren met innovatieve dijkconcepten. Ze willen aan de slag met de Deltadijk, de Superdijk en de ‘dijk die zich laat combineren met bebouwing’. Het rapport toont concrete dijken in het ge...
Het afsmelten van de onderkant van de ijsplaten rondom Antarctica is de afgelopen jaren flink toegenomen, door een verandering in de stroming van warm oceaanwater. De ijsplaten worden dunner, waardoor gletsjers aan de kust van het continent makkelijker in zee kunnen stromen en de zeespiegel st...
We weten dat de zeespiegel stijgt, en we weten dat er netto ijs smelt op aarde. Vooral van de grote ijskappen op Groenland en Antarctica zul je misschien denken? Dat blijkt niet te kloppen want het meeste water komt van smeltende gletsjers verspreid over de hele wereld.
Olie in de rivier, smog, en een rijzende concentratie koolstofdioxide in de atmosfeer. Het zijn zomaar enkele voorbeelden van hoe de mens haar leefomgeving beïnvloedt. Is het tijd om een nieuw tijdvak naar onszelf te vernoemen?
Hoe snel de zeespiegel gaat stijgen in de komende eeuw is een groot vraagteken. De onzekerheidsmarges zijn immers zeer groot. Verrassend genoeg zijn niet alleen het smelten van ijs en sneeuw en de uitzetting van water hier debet aan. De netto onttrekking van grondwater wordt volgens recent ond...
Er komt meer water uit dan dat erin gaat op wereldwijde schaal. Dan hebben we het over water in de grond. Al dit grondwater komt uiteindelijk in de oceaan terecht, soms langzaam en soms snel. Spectaculair onderzoek laat zien dat een kwart van de jaarlijkse zeespiegelstijging op die manier te v...