Cellen in kabelbacteriën offeren zich op
Kabelbacteriën uit de zeebodem kunnen wellicht ooit de inspiratie zijn voor milieuvriendelijke bio-elektronica. Maar ze zitten anders in elkaar dan verwacht.
Kabelbacteriën uit de zeebodem kunnen wellicht ooit de inspiratie zijn voor milieuvriendelijke bio-elektronica. Maar ze zitten anders in elkaar dan verwacht.
In de bodem van de zee blijken bacteriën kabels te vormen die stroom geleiden. Nederlandse en Vlaamse onderzoekers wisten voor het eerst te meten hoeveel stroom deze kabelbacteriën geleiden, en ook nog te achterhalen hoe ze dat precies doen.
De eerste NICO-etappe zit erop. Volgens de kapitein heeft de Pelagia nu precies 2018 mijl gevaren, heel toepasselijk! Het schip zet nu koers naar Las Palmas: een mooie gelegenheid voor expeditieleider Lennart de Nooijer om de balans op te maken.
Tijdelijke dammen die mangrovebossen herstellen en de kust van Java beschermen. Met deze aanpak wint ingenieursbureau Witteveen+Bos de Vernufteling, de belangrijkste Nederlandse innovatieprijs. Royal HaskoningDHV ging aan de haal met de publieksprijs voor de Shaded Dome.
“There is nothing in biology yet found that indicates the inevitability of death.” Richard Feynman, een Amerikaanse winnaar van de Nobelprijs voor natuurkunde, mocht dan wel vinden dat er geen bewijs is voor de onvermijdelijkheid van de dood, maar die dood zelf is er wel. In de oceaan...
Omdat grondstoffen steeds schaarser worden, kijken meer bedrijven naar de diepzee waar bodemschatten als kobalt, yttrium en koper zijn te vinden. Maar het is nog onbekend terrein. Kennislink ging op bezoek bij onderzoeksinstituut NIOZ op Texel, dat onder extreme omstandigheden met eigen gemaak...
Het is er donker, heel erg zout en de druk is onmenselijk hoog. Toch staan bedrijven te trappelen om af te dalen naar de diepzee. Niet onterecht, diep in de zee liggen namelijk de schatten voor het oprapen.
Een deel van de vissen uit de oceaan wordt gevangen met sleepnetten. Juist, die slepen over de zeebodem heen. Dat is mogelijk catastrofaal voor de op de zeebodem levende organismen. Maar ook het profiel van de zeebodem zelf gaat eraan. Op grote schaal.
Hoe laat je de aarde zand uitspuwen? Dat kan door de bodem te laten trillen, maar ook door gewicht te dumpen op waterig zand in de ondergrond. Dat laatste gebeurde in de Pleistoceen-periode en onder water…
Vele ertsafzettingen komen op land voor en worden daar in grote aantallen ontgonnen. Echter, ook op de zeebodem komen ertsafzettingen voor, zelfs in de diepzee. Welke diepzee-afzettingen er zijn? Hoe zijn ze gevormd? Welke rechten gelden er voor mijnbouw op zee?
Wie regelmatig naar SpongeBob Squarepants kijkt kent het verschijnsel: Rivieren en zelfs stranden die zich onder het zeeoppervlak bevinden. Maar wist je dat onderzeese rivieren ook in het echt bestaan? Aardwetenschapper Matthieu Cartigny van de Universiteit Utrecht promoveerde op 17 februari o...
Waarschijnlijk heb je ze wel eens gezien: spookachtige onderwaterbeelden van het wrak van de Titanic op de bodem van de Atlantische Oceaan. Die waren al mooi, maar beter materiaal is onderweg. Een grote expeditie is bezig om het gezonken schip compleet in 3D in beeld te brengen.
Joris van den Berg heeft een rekenmodel ontwikkeld waarmee de beweging van zandgolven voorspeld kan worden. Zandgolven worden gevormd door een wisselwerking tussen stroming en zand. Ze zijn een slag groter dan de zandribbels op het strand, maar kleiner dan zandbanken. Zandgolven bepalen voor e...
De Mid-Atlantische Rug bestaat uit een hele reeks onderwatervulkanen met unieke ecosystemen. Toen wetenschappers in 2000 afdwaalden van deze onderwater-bergrug, ontdekten ze tot hun verbazing dat op enkele kilometers afstand een heel ander soort vulkanisch ecosysteem. Het was grijswit van kleu...
Betrouwbaar, sterk en vooral betaalbaar. Een dergelijk apparaat voor onderzoek naar de bodem van de diepste diepzee bestond nog niet. Nederlandse onderzoekers komen nu met een soort Meccanowagentje; de MOVE genaamd.
ROVs en AUVs: twee nieuwe ontwikkelingen die moeten helpen de onderwaterwereld nog beter en sneller in kaart te brengen.
De bodem van de Middellandse Zee blijkt allesbehalve een doods landschap. Een internationaal team van wetenschappers heeft met behulp van een duikbootje ontdekt dat er schelpen, wormen en bacteriën leven rond moddervulkanen en pekelmeren.
De diepzee is niet verstoken van leven zoals men nog niet zo lang geleden dacht, juist in de afgelegen dieptes liggen plekken met een spectaculaire fauna die alleen daar kan bestaan.
Jammer eigenlijk, dat de belangstelling voor pieken veel groter is dan die voor dalen. Iedereen weet hoe de hoogste berg ter wereld heet, maar wie kan uit het blote hoofd de naam van de diepste plek op aarde noemen? En dat terwijl deze Marianentrog, nabij de Marianen-eilanden in de Stille Ocea...
Als je de samenstelling van de zee- en rivierbodem wilt weten, moet je deze op vele plekken bemonsteren. Het is echter een geld- en tijdverslindende klus om duizenden monsters te nemen en te analyseren. Het in Groningen ontwikkelde instrument Medusa doet het veel sneller en goedkoper. Je sleep...