Welke coronawoorden blijven bij?
Quarantinderen, prettester, coronakuchje; tijdens de coronacrisis kreeg onze taal er veel nieuwe woorden bij. Hoe slaan we nieuwe woorden op in ons geheugen? En onthouden we ze allemaal even makkelijk?
Quarantinderen, prettester, coronakuchje; tijdens de coronacrisis kreeg onze taal er veel nieuwe woorden bij. Hoe slaan we nieuwe woorden op in ons geheugen? En onthouden we ze allemaal even makkelijk?
Wie hebben de grootste woordenschat, Nederlanders of Vlamingen? Ruim 400.000 Nederlanders en Belgen deden mee aan het Groot Nationaal Onderzoek naar taal onder leiding van onderzoekers van de Universiteit Gent. Een unieke momentopname van de Nederlandse taal. Op 15 december maakte men de resul...
Tot nu toe was er nauwelijks iets bekend over de ontwikkeling die het Nederlands in Suriname doormaakte vanaf de zeventiende eeuw. Het pas verschenen ‘Woordenboek van het Nederlands in Suriname van 1667 tot 1876’ brengt daar verandering in. De woorden werden verzameld door de overl...
De geschiedenis van Nederlandse woordenboeken gaat terug tot de middeleeuwen. Ondanks revolutionaire veranderingen door drukpers en digitalisering blijft het verzamelen en beschrijven van onze woordenschat onmisbaar.
Liefhebbers van de Friese taal kunnen sinds deze maand hun hart ophalen: eindelijk staat het woordenboek van de tweede taal van Nederland online.
Een aap is een “vierhandig zoogdier uit de orde der primaten” – althans: volgens het woordenboek. Maar wij mensen denken bij het woord aap aan iets anders: allereerst aan ‘dierentuin’, dan aan ‘mens’, pas dan aan ‘dier’ en vervolgens aan ‘banaan’. Dat blijkt uit recent woordassociatie-onderzoe...
Na 50 jaar komt er een eind aan het langstlopende Nijmeegse onderzoeksproject: volgende week wordt het 39e en laatste deel van het Woordenboek van de Limburgse Dialecten gepresenteerd. Deze komt ook digitaal, met behulp van Google Earth, beschikbaar.
Wim Daniëls is een veelzijdig schrijver en taalkundige. Naast columns voor het Eindhovens Dagblad en het Brabants Dagblad, schrijft hij ook boeken over taal. In deze bijdrage neemt hij de nieuwste Van Dale onder de loep en neemt ons mee op zijn zoektocht naar jongerenwoorden.
Op 21 september 2006 werd op het Centrum voor Wiskunde en Informatica het online Biografisch Woordenboek van Nederlandse Wiskundigen voor de hele wereld toegankelijk gemaakt.
Hoeveel woorden heeft de Nederlandse taal? Niet alle woorden staan in de dikke Van Dale. Op internet zijn bijvoorbeeld veel meer woorden te vinden.