Een historische reis langs algoritmes
Wat we er ook van vinden, we kunnen niet zonder algoritmes. Nooit gekund ook, want algoritmes bestaan al sinds mensen kunnen denken.
Wat we er ook van vinden, we kunnen niet zonder algoritmes. Nooit gekund ook, want algoritmes bestaan al sinds mensen kunnen denken.
Via via zijn we allemaal in zes stappen met elkaar verbonden. Wiskundige Remco van der Hofstad legt je zonder ingewikkelde formules uit hoe dat zit. En hoe dat kan leiden tot een pandemie…
Al duizenden jaren lang verzinnen mensen handige vuistregels. Het vermogen en de drang om van gebaande paden af te wijken is volgens wiskundige Marcus du Sautoy typisch iets wat mensen kenmerkt.
Stel dat we ooit intelligent buitenaards leven ontdekken, hoe kunnen we dan met hen communiceren? We onderzochten het in een toekomstscenario.
Het blijkt verrassend lastig om kleine getallen te schrijven als de som van drie derdemachten. Het laatste getal onder de 100 waarvoor nog geen oplossing bekend was, is nu gekraakt: 42.
Joris de Mans profielwerkstuk heeft, na de prijs van het tijdschrift Pythagoras, nu ook een KNAW Onderwijsprijs gewonnen in de categorie Natuur & Techniek.
Op de European Girls’ Mathematical Olympiad behaalde het Nederlandse team de 27ste plaats. De wiskunde-olympiade voor meisjes bestaat sinds 2012.
Ze begon als student natuurkunde, maar switchte al snel naar de zuivere wiskunde. Toch gaat het belangrijkste werk van Karen Uhlenbeck over theorieën die het hart van de moderne deeltjesfysica vormen.
De traditionele VPRO Wetenschapsquiz bevat altijd een wiskundeopgave. Dit jaar gaat die over het eerlijk verdelen van drie even grote kavels land. We helpen je op weg om grip te krijgen op dit schijnbaar onoverzichtelijke probleem. Uiteraard zonder de oplossing weg te geven.
Kort na elkaar publiceerde de nog piepjonge filosoof Stefan Buijsman twee boeken over ‘de wondere wereld van de wiskunde’: een voor volwassenen en een voor kinderen.
Onbekende dingen uitpluizen vormt het hart van de wetenschap, vindt hoogleraar Marcus du Sautoy van Oxford University. In zijn nieuwe boek Wat we niet kunnen weten schrijft hij hier uitvoerig over.
Om de werking van de hersenen beter te begrijpen, willen neurowetenschappers tot in detail weten welke hersengebieden met elkaar in verbinding staan. Diffusie-MRI maakt dat mogelijk. Dankzij subtielere wiskunde zijn nu ook kruisende zenuwbanen te onderscheiden.
Door de komst van DNA-technologie krijgen we steeds meer zicht op de samenstelling van het microbioom en welk micro-organisme welke functie heeft en wanneer. Modellen helpen om dit complexe ecosysteem te begrijpen, te bestuderen en zelfs om te voorspellen hoe het microbioom zal reageren op een...
Een persconferentie met een vice-president van Google, dat leverde zeker wel vuurwerk op? En waarom bleef bij het diner de tafel voor de pers leeg?
Een baby van een half jaar oud die aantallen van elkaar kan onderscheiden, is drie jaar later beter in rekentestjes. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Duke University dat deze week gepubliceerd werd.