Wiskundige kunst: kubisme 2.0
Kunstenares Edith Cohen vroeg zich af hoeveel verschillende figuren opgebouwd uit 1×1×1-kubusjes er in een 3×3×3-kubus passen. Haar broer, de wiskundige Arjeh Cohen, rekende het uit.
Kunstenares Edith Cohen vroeg zich af hoeveel verschillende figuren opgebouwd uit 1×1×1-kubusjes er in een 3×3×3-kubus passen. Haar broer, de wiskundige Arjeh Cohen, rekende het uit.
Op het eiland Heimaey, bij IJsland, staat een merkwaardig object in het lavalandschap. ‘Sculpture System No. 5’ is een symmetrieloze deltahedron, gemaakt door kinderen die op Heimaey wonen.
Een hypermoderne ‘printer’ van 3D-prototypes bouwt wiskundige kunstwerken in beton. Nu zijn het nog aardse werken, maar in de toekomst wordt misschien gebouwd op de maan.
De tekening links is van Leonardo da Vinci, de rechter is van de Nederlandse wiskunstenaar Rinus Roelofs. Roelofs ontdekte een fout in de versie van Da Vinci.
Wiskunstenaar Rinus Roelofs experimenteert met weefpatronen. Zo slaagt hij erin ballen en koepelgebouwen te maken zonder spijkers of lijm. Op 20 en 21 mei geeft hij in Gent een workshop tijdens de ‘Dagen van de Wiskunst’.
Voor de derde keer is tijdens de jaarlijkse Joint Mathematics Meetings in de Verenigde Staten de Mathematical Art Exhibition Award uitgereikt. De eerste prijs ging naar Margaret Kepner met haar ‘Magic Square 25 Study’.
Ook wie niet van voetbal houdt, kan in deze WK-tijden met een bal aan de slag. ‘Wiskundig voetballen’ leidt, in tegenstelling tot zijn sportieve tegenhanger, wel tot nuttige toepassingen.
De robotliefhebber Atsuo Takanishi uit Japan heeft een robot ontwikkeld die fluit kan spelen. Zijn uiteindelijke doel is om een heel orkest samen te stellen uit musicerende robots.
Drie onderzoekers hebben een methode bedacht om muziek wiskundig te groeperen. Vierklanken worden meetkundig voorgesteld op een viervlak, tweeklanken op een Möbiusband.
In alle kunstvormen zijn er mensen die een zoektocht naar de gulden snede ondernemen. In de muziek van Béla Bartók wordt de gulden snede vaak genoemd onder verwijzing naar de onderzoekingen van Ernő Lendvai. In dit artikel onderwerpt dirigent Daan Admiraal Lendvais bevindingen aan een kritisch...
De beroemde Nederlandse grafisch kunstenaar Maurits Cornelis Escher (1898-1972) is aan de hemel geplaatst: de planetoïde 4444 draagt voortaan de naam Escher.
De gulden snede duikt op allerlei onverwachte plaatsen op, zoals in de architectuur, de lengte van je vingerkootjes, in bloemkolen en in filmsterren; en vanaf 23 september ook in de nieuwe wiskundetentoonstelling van Science Center NEMO. Maar wat is die ‘gulden snede’ nou eigenlijk...
Deze week bezocht de Amerikaanse informaticus Richard Johnson het Van Gogh Museum in Amsterdam. Hij gaf uitleg over wiskundige technieken om de authenticiteit van een schilderij vast te stellen.
Islamitische mozaïeken bevatten soms bijzondere patronen, die lijken op de beroemde Penrose-betegelingen. Dat hebben twee Amerikaanse fysici vastgesteld.
Een nieuw kunstwerk in de wiskundefaculteit van de Pennsylvania State University geeft haar bezoekers een blik in de vierde dimensie. Het object, de octacube is ontworpen door wiskundige Adrian Ocneanu en stelt een drie-dimensionale schaduw voor van een vier-dimensionaal object.
Op 17 juni 1998 is het honderd jaar geleden dat de graficus Maurits Cornelis Escher in Leeuwarden geboren werd. Het werk van Escher is nauw met wiskunde verbonden. Zijn honderdste geboortedag is daarom een goede reden om een heel nummer van Pythagoras aan Escher te wijden.
De wiskunde is een tuin waar een machtige boom in het midden staat. Die boom is behangen met namen van belangrijke wiskundigen zoals Euclides, Apollonius, Leibniz en Newton. Maar er groeit nog veel meer: prachtige struiken en fraaie plantjes. In die tuin is ook plaats voor Escher. Dat blijkt u...
Escher maakte in 1958 de prent Belvedere. Op deze prent kom je een aantal interessante dingen tegen: een onmogelijk gebouw, een onmogelijke kubus, maar ook een onmogeljk tralieraam.