De ondergang van Johan van Oldenbarnevelt
400 jaar geleden werd Johan van Oldenbarnevelt onthoofd. Deze politieke moord krijgt aandacht met een boek over zijn spraakmakende proces en executie.
400 jaar geleden werd Johan van Oldenbarnevelt onthoofd. Deze politieke moord krijgt aandacht met een boek over zijn spraakmakende proces en executie.
In de Nederlanden begon 450 jaar geleden de Opstand tegen het Spaanse bewind. Het Nationaal Militair Museum herdenkt dat met een tentoonstelling over de jonge Willem van Oranje Nassau. Nieuw onderzoek laat zien hoe Willem de vader des vaderlands kon worden.
Nederlandse kinderen moeten zich op school verplicht verdiepen in het Wilhelmus. Dat staat in het conceptregeerakkoord dat het AD heeft ingezien. Op NEMO Kennislink verscheen eerder een artikel over de herkomst van het Wilhelmus, die anders is dan menigeen dacht.
Tijdens een groot deel van de zeventiende eeuw was Nederland een rijke, welvarende republiek en een van de grootmachten op het wereldtoneel. Gedurende de achttiende eeuw overheersten economische stagnatie en achteruitgang. De verschillen tussen rijk en arm werden snel groter. Rond 1750 telde d...
Toen de Tachtigjarige Oorlog al begonnen was maar Amsterdam nog een streng katholiek stadsbestuur had, werd er in die stad een levendig publiek debat gevoerd. Verschillende kampen gebruikten een spindokter-achtige mediastrategie in om de stadsbevolking achter zich te krijgen. Dat ging veel ver...
‘Mijn God. Mijn God, heb medelijden met mij en met dit arme volk’. Dat zouden de laatste woorden van Willem van Oranje zijn geweest. Veel mensen kennen die woorden uit het hoofd. Uit onderzoek bleek onlangs dat de Vader des Vaderlands op slag dood moet zijn geweest. Als Willem inde...
Donderdag 9 juni werd de jaarlijkse Onderwijsprijs uitgereikt voor de beste VWO profielwerkstukken van het afgelopen jaar. Uit de 441 inzendingen koos de jury 12 uitzonderlijke werkstukken over zeer uiteenlopende onderwerpen. De gelukkige auteurs kregen een studiebeurs van € 1500,-.
Ons nationale volkslied is bijzonder, dat vindt iedereen met een beetje ‘Oranjegevoel’. Het is het enige volkslied dat gaat over een persoon: Willem de Zwijger. Wat heeft deze Oranje gedaan dat hij het verdient om als onderwerp te dienen in ons volkslied, en de titel ‘Vader des vaderlands’ te ...
Op 23 januari 1579 tekende een aantal Nederlandse gewesten een overeenkomst: de Unie van Utrecht. In deze overeenkomst regelden de gewesten enkele staatkundige zaken op het gebied van defensie, belasting en godsdienst. Was deze Unie van Utrecht het begin van onze huidige eenheidsstaat?