Leids team wint internationale prijs
Brandwonden genezen door bacteriën een inktviseiwit te laten maken. Dat was het doel van het Leidse iGEM-studententeam. Ze doen verslag van de internationale wedstrijd waar ze een prijs wonnen.
Brandwonden genezen door bacteriën een inktviseiwit te laten maken. Dat was het doel van het Leidse iGEM-studententeam. Ze doen verslag van de internationale wedstrijd waar ze een prijs wonnen.
Brandwonden genezen door bacteriën een inktviseiwit te laten maken. Dat is het doel van team Leiden. Maar daar is meer eiwit voor nodig dan een handjevol. Volg de Leidse studenten op weg naar de iGEM-competitie.
Brandwonden genezen door bacteriën een inktviseiwit te laten maken. Dat is het doel van team Leiden. Volg de Leidse studenten op weg naar de iGEM-competitie.
Brandwonden genezen met een inktviseiwit. Hoe kom je erbij? Lees het in dit tweede blog van Leidse studenten op weg naar de iGEM-biotechnologiecompetitie.
Leidse studenten schrijven deze zomer maandelijks een blog. Volg hen op weg naar de iGEM biotechnologiecompetitie in Boston, waarbij ze bacteriën een inktviseiwit willen laten maken om wonden te genezen. Gaat het ze lukken? In hun eerste blog vertellen ze over een ware robotassistent die hen d...
Roxanne Kieltyka van de Universiteit Leiden hoort bij de ‘Talented Twelve’, de twaalf meest veelbelovende chemici wereldwijd. NEMO Kennislink sprak haar over vierkante moleculen en het kweken van stamcellen.
Iedereen laat wel eens bij de dokter of in het ziekenhuis bloed afnemen of een stukje weefsel onderzoeken. Maar wat het laboratorium van het ziekenhuis daar vervolgens mee doet, of dat we daar iets over te zeggen hebben, weten maar weinig mensen. Laat staan hoe dat geregeld is en waartoe.
Bij nieuwe biomedische technologieën moet je meteen oog hebben voor de ethische vragen, vindt medisch-ethicus Annelien Bredenoord. Daarom zwengelt ze nu in Science de discussie aan over organoids, gekweekte mini-orgaantjes.
De recente spectaculaire ontwikkelingen in het stamcelonderzoek hebben geleid tot pogingen om weefsel- en orgaanvorming in het laboratorium na te bootsen. Deze gekweekte ministructuren die de functie van een orgaan nabootsen noemen we organoïden of mini-organen.
Van het eerste idee in het lab tot medische toepassingen in de praktijk: ethiek is overal.
Technische ontwikkelingen maken het binnenkort mogelijk om in het lab menselijke stukjes weefsels te kweken die precies lijken op de kleinste functionele bouwstenen waaruit de menselijke organen in ons lichaam zijn opgebouwd. Deze technologie heet organ-on-chip-technologie. Dit betekent overig...
De afgelopen jaren zijn er grote stappen gemaakt op het gebied van regeneratieve geneeskunde en tissue-engineering, waarin wordt getracht nieuw weefsel te regenereren door het lichaam een handje te helpen door middel van het toedienen of stimuleren van cellen. Dit is een uitdagende taak omdat ...
De ontdekking van de mesenchymale stamcellen is te danken aan het pionierswerk van de Russische onderzoeker Alexander Friedenstein. In het midden van de jaren zestig van de vorige eeuw beschreef hij voor het eerst cellen die sterk leken op fibroblasten (bindweefselcellen) en die hij relatief e...
Doorligwonden vormen een pijnlijk en kostbaar probleem binnen de gezondheidszorg. Ze ontstaan gemakkelijk bij patiënten die door een operatie, ongeluk of ziekte langere tijd aan bed gekluisterd zijn. Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden een verband dat zulke wonden opspoort, nog voordat art...
Het is Amerikaanse wetenschappers gelukt om een beschadigde plasbuis te repareren met een nieuw stukje gekweekte plasbuis. Het is voor het eerst dat die ingreep met succes werd uitgevoerd bij menselijke patiënten.
Het is Japanse biologen gelukt om klonen te produceren uit een muizenlichaam dat meer dan 16 jaar opgeslagen lag bij een temperatuur van -20°C. De wetenschappers ontwikkelden hiervoor een techniek die gebruikt maakt van kernen uit dode hersencellen. De Japanners hopen met deze nieuwe manier va...
Stamceltransplantatie bij bloedziekten is nu nog de enige standaardbehandeling met stamcellen. Maar in het lab en de kliniek wordt volop met deze ‘alleskunners’ geëxperimenteerd. Enkele toepassingen zijn zo veelbelovend, dat we ze binnenkort als reguliere behandeling kunnen verwachten.
Voor het eerst hebben onderzoekers in fossiel materiaal weefsel aangetroffen dat nog zacht en vervormbaar is. In botmateriaal van de achterpoot van een Tyrannosaurus rex nog wel. Het fossiel werd twee jaar geleden ontdekt in de Amerikaanse staat Montana.
Volwassenen en kinderen ouder dan 2 jaar met een groot gat in hun schedel – meestal als gevolg van verkeersongelukken – hadden tot voor kort een groot probleem. Het lichaam kan deze gaten namelijk niet zelf repareren. Hier lijkt nu verandering in te komen. Onderzoekers van Stanford...
Het is geen alledaagse behandelmethode, maar effectief is hij wel: levende maden kunnen helpen bij de genezing van open wonden. Ruim twee jaar geleden werd de eerste patiënt ermee behandeld in het LUMC. Het succes van toen is inmiddels met zes andere patiënten herhaald. De larven van de vleesv...