Water overwinnen
Nederlanders voelen zich veilig achter hun hoge dijken. Op tekeningen gemaakt door bezoekers van ‘Energy Junkies’ zijn daarentegen wel overstromingen als gevolg van zeespiegelstijging te zien.
Nederlanders voelen zich veilig achter hun hoge dijken. Op tekeningen gemaakt door bezoekers van ‘Energy Junkies’ zijn daarentegen wel overstromingen als gevolg van zeespiegelstijging te zien.
Hoe kunnen bacteriën als levende fabriekjes de toekomst duurzamer maken? NEMO Kennislink zet vijf toekomstige toepassingen op een rij.
De aarde klotst van het water, en in het kosmische perspectief is dat opmerkelijk voor een rotsachtige planeet die zo dicht bij de zon ontstond. Hoe werd de aarde zo’n waterrijke plek waar leven zich in reusachtige oceanen kon ontwikkelen?
De afgelopen weken vertrokken er maar liefst drie missies naar Mars. De Verenigde Arabische Emiraten, China en de Verenigde Staten gaan op zoek naar sporen van leven, én internationale bewondering.
Ons drinkwater bevat soms vervuilingen zoals antibiotica, schoonmaakmiddelen en lood. Amerikaanse wetenschappers hebben een biosensor ontwikkeld die dit soort schadelijke stoffen in water opspoort.
Weet jij eigenlijk hoe je zo duurzaam mogelijk wast? En hoe je ervoor zorgt dat je kleren schoon worden maar wel lang meegaan? NEMO Kennislink duikt in de wereld van het wasgoed.
Belgische en Nederlandse onderzoekers proberen waardevolle metalen zoals goud en zilver terug te winnen uit ons afvalwater om ze opnieuw te gebruiken.
Hoe zorgen we ervoor dat de inwoners van Nederland droge voeten houden? Onderzoeksinstituut Deltares maakte een studie van vier strategieën, waarbij we eilanden als buffer voor de kust gebruiken, de rivieren afsluiten of de zee flink de ruimte geven.
Al eerder werd er water ontdekt in de atmosfeer van planeten, maar nu hebben astronomen een vochtige planeet gevonden met ongeveer dezelfde temperatuur als de aarde. Over de kansen voor (aardachtig) leven zegt dat overigens niet zoveel.
Amerikaanse onderzoekers zetten zout water om in zoet met een nieuw membraan gemaakt uit een stuk hout.
Nederlandse wetenschappers en startups zochten in Myanmar met de lokale bevolking naar slimme oplossingen op, in en rondom het water.
We springen kwistig om met water. Arjen Hoekstra ontwikkelde een tool waarmee consumenten en beleidsmakers een watervoetafdruk kunnen berekenen.
Met de nieuwe neerslagindex geven onderzoekers aan hoe goed de provinciehoofdsteden stortbuien aankunnen. En worden ze met elkaar vergeleken. Den Haag komt als slechtste uit de bus.
Behalve een eigen, intrinsieke waarde, vertegenwoordigt de natuur ook een financiële waarde, door de diensten die zij levert, stelt professor Koos Biesmeijer. Bovendien kunnen we ook bouwen met de natuur, aldus professor Tjeerd Bouma.
In Ede vist het Waterschap Vallei en Veluwe wc-papier uit het afvalwater en gebruikt dit om medicijnresten uit het afvalwater te filteren. Kan dat ook op grote schaal?
Het slib neemt toe in de Eems-rivier en Groningse Dollard en dat schaadt het milieu. Maar hoe het slib zich daar precies gedraagt is nog raadselachtig voor wetenschappers. Een nieuwe meetcampagne moet dat veranderen.
Straten staan blank en riolen lopen over. Fikse regenbuien zorgen nu al voor flinke overlast in veel steden. Nieuwe startups zoeken naar oplossingen met uitvindingen. NEMO Kennislink nam een kijkje in Rotterdam en een speciale Waterstraat in Delft.
Hoogleraar moleculaire astrofysica van de Universiteit Leiden Ewine van Dishoeck ontvangt de prestigieuze Kavli-prijs in de categorie astrofysica. Van Dishoeck onderzoekt hoe sterren en planeten ontstaan en of er leven mogelijk is buiten de aarde.
Het boek ‘Voorbij de dijken’ geeft een overzicht van dertig ingrepen langs de rivieren en de kust die Nederland veiliger, maar ook aantrekkelijker maken. Dit gebeurt met behulp van spectaculaire foto’s en gedetailleerde beschrijvingen.
Er worden steeds meer innovatieve oplossingen bedacht om Nederland te beschermen tegen water. Zo gaat Rijkswaterstaat de Houtribdijk in het IJsselmeer veiliger maken door zand te gebruiken, wat een wereldprimeur is.
De Afsluitdijk voldoet niet meer aan de laatste veiligheidseisen. Om de veiligheid van Nederland weer tot 2050 te kunnen garanderen doet Rijkswaterstaat verschillende aanpassingen waarbij ze rekening houdt met zowel veiligheid als natuur.
Een dynamo die energie wint bij sluizen en een meter die voortdurend de waterhoogte checkt, zodat je geen natte voeten krijgt. Deze uitvindingen wonnen samen met andere vernieuwingen de waterinnovatieprijs van de Unie van Waterschappen.
Door het veranderende klimaat krijgt Nederland steeds vaker te maken met extreem weer. Vooral steden hebben hier last van. Hoe komt dit en welke maatregelen worden er genomen?
Bij onderzoeksinstituut Wetsus draait alles om watertechnologie. Afvalwater, regenwater, zeewater en drinkwater: overal kunnen ze mee uit de voeten. Maar waarom vinden deze wetenschappers het onderzoek naar water zo belangrijk?
Niet alleen aardbevingen, maar ook vallend ijs kan een tsunami veroorzaken. Hoe dit precies gebeurt, wordt nu onderzocht bij Deltares in Delft. NEMO Kennislink ging op bezoek.
Wereldwijd hebben miljoenen mensen een tekort aan schoon drinkwater. Amerikaanse onderzoekers hopen dit watertekort op te lossen door water uit de atmosfeer te halen met een beetje zonlicht en een speciaal materiaal: een Metaal-Organisch Framework (MOF).
In Gouda is het startschot gegeven om de IJsseldijk met een nieuwe technologie te versterken. Deze methode is geschikt voor plekken waar dijken door ruimtegebrek niet kunnen worden opgehoogd.
De temperatuur van de zee meten, voorspellen waar een olievlek heen gaat of nagaan welke invloed geluid heeft op het leven onder water. Dat is allemaal mogelijk dankzij de planktonrobots van de universiteit van Californië.
Drie studenten van de Wageningen Universiteit hebben een nieuwe manier gevonden om bioplastics waterdicht te maken: ze voegden nanodeeltjes toe. Met deze prestatie wonnen ze de Topsector Chemie Studentencompetitie.
Wat hebben plankton, ronde kiezels, het weer, wereldsteden en wijzelf gemeen? Water. Schrijver Alok Jha beschrijft in ‘Het Waterboek’ water in uiteenlopende gedaantes. Maar welke rol water ook vervult, het blijft een van de meest bijzondere stoffen die we kennen.