Electriciteit zonder batterijen
Van de bewegingen die je maakt, tot het licht dat op de muur valt: het barst van de gratis energie. Onderzoekers van de TU Delft werken aan een batterijloze technologie om dit te benutten.
Van de bewegingen die je maakt, tot het licht dat op de muur valt: het barst van de gratis energie. Onderzoekers van de TU Delft werken aan een batterijloze technologie om dit te benutten.
De afgelopen weken ging India gebukt onder een van de dodelijkste hittegolven uit haar geschiedenis. In bepaalde delen van India steeg het kwik tot 48 graden Celsius. Inmiddels lijkt het ergste voorbij, maar heeft de hittegolf al meer dan 2.200 mensenlevens gekost. Een sluipmoordenaar in de vo...
In Rotterdam wordt komend weekend een 1500 meter lange buis onder de Nieuwe Maas door getrokken. Het is onderdeel van het project ‘De Nieuwe Warmteweg’, een buizensysteem van 52 kilometer door de stad. Hierdoor zal overtollige warmte getransporteerd worden naar plekken waar het go...
De bovenste oceaanlaag warmde niet op van 2003-2010. En dat is heel raar want de oceaan absorbeert normaal gesproken een deel van de extra warmte vastgehouden door de almaar stijgende concentratie aan broeikasgassen. De warmte ging dus ergens anders naar toe…
Ongeveer de helft van alle warmte die de aarde uitstraalt, wordt veroorzaakt door radioactief verval in het binnenste van onze planeet. Dat berekende een internationaal team op basis van metingen met een ondergrondse neutrinodetector in Japan. Zo wordt steeds duidelijker hoe de kachel binnenin...
Warmte maakt kankercellen gevoeliger voor behandelingen als bestraling of chemotherapie. Dat weten artsen al een tijdje. Maar nu hebben wetenschappers van het Amsterdamse AMC en het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam ook ontdekt waaróm warmte tumoren kwetsbaar maakt.
November 2009 was de op een na zachtste november sinds 1706, berichtte het KNMI op 30 november. De tweede helft van de maand was zelfs de warmste ooit.
De zon levert met zijn zonnestraling alle energie die de luchtstromingen op aarde op gang houden. Minder bekend is dat ook de aarde warmte uitstraalt; daarbij koelt het aardoppervlak af. Binnenvallende zonnestraling en uitgaande aardse straling regelen samen met factoren als wind, bewolking en...
Een belangrijk experiment van de ruimtevlucht van ESA-astronaut André Kuipers is zondag en maandag alsnog uitgevoerd door NASA astronaut Mike Fincke aan boord van het ruimtestation.
De atmosfeer is voortdurend in beweging. Op het eerste gezicht lijkt dat bewegingspatroon een totale chaos, maar toch blijkt het te voldoen aan bepaalde regels. Beweging in de atmosfeer is namelijk nauw verbonden met temperatuurverschillen en daarover is heel wat bekend.
Mars een dode planeet? Volgens Utrechtse geofysici niet. Actief vulkanisme is niet uitgesloten. Misschien stroomt er zelfs ooit weer water op de rode planeet.