Walvis op de snijtafel
De 28-jarige Lonneke IJsseldijk leidt het landelijke onderzoek naar de strandingen van walvissen. Ze ontleedde al ruim duizend dieren, voornamelijk bruinvissen. “Het is spannend om de doodsoorzaak te achterhalen.”
De 28-jarige Lonneke IJsseldijk leidt het landelijke onderzoek naar de strandingen van walvissen. Ze ontleedde al ruim duizend dieren, voornamelijk bruinvissen. “Het is spannend om de doodsoorzaak te achterhalen.”
Op 16 oktober 2018 nam het project Jomopans een nieuw meetstation in gebruik. Eerder ging NEMO Kennislink redacteur Anne van Kessel mee met een onderzoeksteam in de Atlantische oceaan.
De voorganger van de baleinwalvis had tanden, maar slurpte toch zijn prooi naar binnen. Daarbij kwamen ook zand en kiezelstenen mee. Paleontologen concluderen dit uit onderzoek aan het gebit van een fossiele walvis van 36,4 miljoen jaar oud. Het is de vroegste baleinwalvis ooit gevonden.
Orka’s zijn naast mensen en één andere walvissoort de enige dieren die een menopauze hebben. Het stelde biologen lang voor een evolutionair raadsel. Afgelopen donderdag heeft een internationale onderzoeksgroep een nieuw stukje bewijs gevonden voor het evolutionaire voordeel van de menopauze.
In Nieuw-Zeeland spoelden op 26 november 145 grienden aan. De dieren overleefden het niet. Hoe kan het dat zeezoogdieren verdwaald raken en overlijden? Redacteur Anne van Kessel schreef eerder over de fatale verkeerde afslag van potvissen.
Wat de parfumindustrie precies heeft betaald voor het ambergris uit de in december bij Texel aangespoelde potvis wil Ecomare niet zeggen. Maar het bedrag ligt ergens tussen de half miljoen en één miljoen euro. Een zeldzame vondst is het, dit gewilde goedje dat in parfum wordt verwerkt. Eén op ...
Bultruggen en Groenlandse walvissen vormen vangnetten in hun mond voor voorbijkomend eten. Dat doen ze met hun baleinen die, in tegenstelling tot wat altijd gedacht werd, heel flexibel zijn.
Aan het einde van de zomer verlaten dwergvinvissen de voedselrijke wateren rondom IJsland om richting evenaar te trekken voor het paarseizoen. De oversteek en het paren kosten veel energie maar als de dieren in de winter arriveren is er weinig voedsel te vinden. De oplossing? Hamsteren in de ...
De klassieke aanname dat ’s werelds grootste dieren, de baleinwalvissen, vasten tijdens hun voorjaarsmigratie naar de foerageergebieden in de Arctische Oceaan, is niet juist. Dat blijkt uit onderzoek van Fleur Visser en Jef Huisman van de Universiteit van Amsterdam en internationale collega’s....
Visserij, scheepvaart, boorplatforms: het geluid onder water neemt toe. Dat kan voor problemen zorgen bij dieren die afhankelijk zijn van hun gehoor, zoals walvissen. Een nieuw systeem helpt dit probleem beter in kaart te brengen.
Het kleine zeeleven is van grote invloed op het grote zeeleven middels voedselwebben. Dit blijkt ook waar te zijn in verre het verleden. In dit geval voor algen en walvissen.
Vleermuizen en tandwalvissen verschillen genetisch gezien weinig van elkaar als het op echolocatie aankomt. Dat komt waarschijnlijk doordat zoogdieren maar weinig mogelijkheden hebben om het gehoor af te stellen op hoogfrequent geluid.
Kalveren van de Groenlandse walvis leren de beste voedselplekken in hun eerste levensjaar van de moeder. Deze strategie kan gevaarlijk zijn voor de dieren, omdat sommige voedselplekken onder invloed van klimaatverandering verdwijnen. Of de walvissen een alternatieve voedsel zoekmethode hebben,...
De bekende veranderlijke ster Mira in het sterrenbeeld Walvis sleept een ‘staart’ van gas achter zich aan.
Bultrugwalvissen beschikken over hun eigen grammatica, zo blijkt uit recentelijk gepubliceerd onderzoek. De liederen van deze walvissen hebben namelijk eenzelfde hiërarchische structuur als mensentaal. Hiermee behoort de taal van bultruggen tot een van de meest complexe communicatievormen in h...
Tijdens opgravingen in Egypte is het volledige 18 meter lange skelet van een Basilosaurus ontdekt. Hiermee is voor het eerst een intact fossiel van één van de oudste voorouders van de walvis gevonden.
Het is al lang bekend dat veel zeezoogdieren hinder ondervinden van seismisch onderzoek op zee; enkele strandingen van walvissen zijn toegeschreven aan desoriëntatie als gevolg van de geluidsgolven.
Een fascinerende zeemythe is die van de schepen versplinterende ‘Kraken’. De vraag of dit beest echt bestaat is op dit moment zeer actueel. Opgeviste reuze pijlinktvissen en scheepsberichten voeden de mythe. De reuze pijlinktvis Architeuthis is waarschijnlijk niet agressief genoeg om daadwerke...