Klimaatverandering, maar dan níet door de mens
De mens is kampioen klimaatverandering. Maar kan het klimaat ook veranderen zonder ons toedoen? NEMO Kennislink zet enkele niet-menselijke invloeden op een rij en kijkt hoe ze uitpakken voor de aarde.
De mens is kampioen klimaatverandering. Maar kan het klimaat ook veranderen zonder ons toedoen? NEMO Kennislink zet enkele niet-menselijke invloeden op een rij en kijkt hoe ze uitpakken voor de aarde.
Je huis verwarmen met lava: in IJsland gebeurt het al. We gaan langs bij het kindersciencecafé in Deventer, waar twee aardwetenschappers met avocado, cola en mentos uitleggen hoe dat werkt.
De hotspot onder Hawaï heeft zich rond 50 miljoen jaar geleden tientallen kilometers verplaatst. En dat is een ongebruikelijke manoeuvre, voor een hotspot.
Halverwege de tweede etappe van de NICO-expeditie dobbert ons schip midden op de Atlantische Oceaan. De Mid-Atlantische Rug is een interessante locatie voor mariene geologen want op deze plek wordt een nieuwe oceaankorst gevormd en drijven de platen uit elkaar.
De Agung vulkaan op Bali wordt momenteel scherp in de gaten gehouden. Of hij uitbarst is niet zeker, maar áls het gebeurt is het oppassen geblazen.
Je hoort er niks van maar het is overal: geluid dat zó laag is dat onze oren het niet meer horen. Wetenschappers ontdekken nu de mogelijkheden om van dit zogenoemde infrageluid een wetenschappelijk instrument te maken. Bij de TU Delft luisteren onderzoekers naar gletsjers, vulkanen en meteoren...
Het dwergplaneetje Ceres heeft sinds maart vorig jaar bezoek van de Amerikaanse ruimtesonde Dawn, die het ijskoude hemellichaam tussen Mars en Jupiter van dichtbij bekijkt. Wetenschappers zeggen nu dat er sprake moet zijn van vulkanen die min of meer gesmolten ‘ijslava’ spuwen.
In hete vulkanen leven oerbacteriën die van zuur houden. Tegelijkertijd zoeken farmaceuten naar de beste manier om inslikbare medicijnen te beschermen tegen zure maagsappen. Deense onderzoekers willen vulkaanmicroben nu omtoveren tot medicijnkoerier.
Sinds maart draait de Dawn-sonde van NASA om Ceres. Het krijgt de dwergplaneet steeds scherper in het vizier. De mysterieuze witte vlekken op het oppervlak stellen wetenschappers nog steeds voor een raadsel.
De uitbarsting van de spleetvulkaan op Holuhraun in IJsland is vrijdag gestopt, exact een half jaar nadat de eerste lava er uit een scheur in de aarde begon te stromen. Vooralsnog is het gebied er echter bepaald niet veiliger op geworden, waarschuwen experts.
Het einde van de spleeteruptie op de Holuhraunvlakte op IJsland lijkt in zicht te zijn. Inmiddels is al een landoppervlak ter grootte van het eiland Terschelling bedolven onder een zestien meter dikke laag lava.
In 2010 hinderde de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull het vliegverkeer in West-Europa. Hierdoor is elke nieuwe vulkanische activiteit op dit eiland voor velen iets om voortdurend in de gaten te houden. Toen de Bardarbung, onder de noordwestelijke zijde van de grote ijskap Vatnajökull, vorige ...
Jan Mayen is een piepjong vulkanisch eiland ten noorden van IJsland, dat aan Noorwegen toebehoort. De 10.000 jaar jonge Beerenberg, de vulkaan op het eiland, ligt op minstens vijfhonderd kilometer van het dichtstbijzijnde land en is nog nauwelijks bestudeerd. Ga met NPO Doc dit weekend mee op ...
Bij de laatste uitbarsting van de vulkaan Mount Gambier in Australië, zo´n 5000 jaar geleden, kwam genoeg as en lava vrij om 130.000 zwembaden te vullen. En dat zou zomaar weer kunnen gebeuren, zeggen onderzoekers uit Melbourne.
Bij de uitbarsting van een supervulkaan kan genoeg lava vrijkomen om heel Europa met een laag van ruim 3,4 meter dik te bedekken. Dat is één van de conclusies uit een studie die deze week in Nature Geoscience verscheen. Over het ontstaan van een supervulkaan.
Het was één van de grote raadselen rond de klimaatgeschiedenis van het vorige millennium: Welke vulkaan veroorzaakte de catastrofale koudegolf in de jaren na 1257? De Samalas-vulkaan op Indonesië, schrijven onderzoekers nu in PNAS.
Zoals alle deltagebieden in de wereld, is onze Nederlandse delta van oorsprong een vruchtbaar gebied. Door de hoge productie moet er wel voortdurend bemest worden en wordt er kalk toegevoegd om de juiste zuurgraad te bereiken. ‘Bekalking’ heeft echter een aantal nadelen. Daarom wor...
Wie denkt dat er op Nederlands grondgebied geen vulkanen zijn heeft het mis. Het zijn er twee, en ze gelden als actief.
Onderwatervulkanen kunnen uitbarsten door grote klodders lava langzaam uit de vulkaanpijp op te laten stijgen. Hiermee is een nieuw eruptiemechanisme ontdekt, dat tussen de explosieve uitbarsting en de rustige uitstroom van lava in zit.
De natuur geeft en neemt. Van dat laatste houden we helemaal niet wat betreft natuurrampen. Tussen 2000 en 2009 kwamen wereldwijd ruim 78.000 mensen per jaar om door deze rampen. Rampjaar 2010, waarin bijna 300.000 mensen de dood vonden, is niet meegerekend. Wat zijn de dodelijkste natuurrampe...
Met geothermie warmte en energie winnen bij een vulkaan: de duurzame energie lijkt voor het oprapen te liggen. Toch klinkt het ook spannend; als er tijdens het boren wat mis gaat, kan er wel een stroom lava vrijkomen die met kracht naar buiten wil. Is geothermie bij een vulkaan de risico’...
Ingenieursbureau Van den Noort Innovations bedacht een passieve tsunamibreker die de massa van een tsunami zelf gebruikt om de vloedgolf te breken. Het bureau ontving voor het concept de Wall Street Journal Technical Innovation Award in de categorie Environment.
Aardwetenschappers discussiëren er al jaren over: worden vulkaanketens veroorzaakt door mantelpluimen of niet? Onregelmatigheden in sommige onderzeese vulkaanketens leken een argument te zijn tegen de pluimtheorie, maar nieuw onderzoek spreekt dit tegen.
De plotselinge schok van een beving doet veel mensen trillen van angst. En terecht, want jaarlijks komen gemiddeld duizenden mensen om. In de laatste jaren blijkt dat het gevaar niet direct geweken is na een zware aardbeving. Zelfs niet voor mensen die duizenden kilometers ver weg wonen…
Wil je als soort overleven in de competitieve wereld van het dieren- en plantenrijk, dan is verspreiding van zaden, sporen of larven cruciaal. Een vulkaanuitbarsting zorgt voor een spectaculair fenomeen eens in de zoveel tijd: drijvende vlotten van puimsteen, ideaal voor organismen om te kolon...
Wat is een beving? Waar komen ze voor? Hoe zwaar is een beving? Wat zijn de neveneffecten van aardbevingen? En zijn ze al te voorspellen? Hoe gedragen mensen zich? Dit dossier laat de diversiteit van aardbevingen zien en verwijst door naar nog meer artikelen.
We gaan 200 miljoen jaar terug in de tijd. Het leven op aarde onderging een zware crisis, want driekwart van alle soorten op aarde overleefde de beruchte Trias-Jura-grens niet. Hoe dat nu precies kwam is onderwerp van een levendig wetenschappelijk debat. De nieuwste resultaten komen uit Denema...
De groei van submariene vulkanen gaat niet geleidelijk maar schoksgewijs, zo bleek uit observaties door vulkanologen van de Monowai in de Stille Oceaan. In nog geen week kwam de vulkaantop bijna tachtig meter hoger te liggen.
Hoe laat je de aarde zand uitspuwen? Dat kan door de bodem te laten trillen, maar ook door gewicht te dumpen op waterig zand in de ondergrond. Dat laatste gebeurde in de Pleistoceen-periode en onder water…
Volle maan? Vergeet de weerwolf en de witte wieven; waar je echt voor moet oppassen zijn vulkaanuitbarstingen! Uit de statistieken blijkt namelijk dat vulkanen actiever zijn wanneer de zon, de maan en de aarde op één lijn staan, dan in de rest van de maand. Bij volle maan is er dus extra kans ...