Vogelgriep bestrijden met bacteriën
iGEM Groningen werkt aan een preventieve behandeling tegen vogelgriep, waarbij het virus wordt bestreden met genetisch gemodificeerde bacteriën.
iGEM Groningen werkt aan een preventieve behandeling tegen vogelgriep, waarbij het virus wordt bestreden met genetisch gemodificeerde bacteriën.
De vogelgriep is in Nederland weer gesignaleerd. Het doodt veel vogels. Voor mensen is het minder gevaarlijk, maar ze kunnen wel ziek worden van contact met zieke vogels. We belichtten eerder een rampscenario, waarbij vogelgriep van mens op mens overdraagbaar wordt.
Eind vorig jaar zorgde viroloog Ron Fouchier voor flink wat opschudding toen hij meldde dat het hem gelukt was een besmettelijke variant van het vogelgriepvirus te maken. Waar gaat de discussie eigenlijk over?
De wereld is in de ban van een nieuwe mengvorm van griep: varkensgriep. Mexico wordt op dit moment het zwaarst getroffen.
Zwanen die besmet zijn met laagpathogene vogelgriep hebben minder energie om naar hun broedgebieden te vliegen. Hun traagheid zorgt mogelijk voor snellere verspreiding van het virus.
Vogelgriep en de gewone griep zijn heel besmettelijke ziektes. Ze worden snel overgedragen van mens op mens. Maar ook de besmettelijke ziekenhuisbacterie MRSA kan heel gevaarlijk zijn. Hoe verspreiden zulke ziekte zich precies? Dat kun je zichtbaar maken met wiskundige modellen.
In Azië en Turkije zijn meer dan 150 miljoen vogels afgemaakt en 80 mensen zijn aan het nieuwe griepvirus overleden. Wordt H5N1 de gevreesde pandemie?
Een grieppandemie van dezelfde omvang als de Spaanse griep in 1918-1920 kan 51 tot 81 miljoen levens eisen. Naar schatting 96 procent van de slachtoffers valt in de ontwikkelingslanden. Dat blijkt uit een onderzoek dat op 22 december 2006 werd gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift ‘T...
Op Spitsbergen is een nieuwe groep onderzoekers aangekomen voor onderzoek naar broedende brandganzen. Onder hen is dr. Maarten Loonen. Deze zomer is hij extra alert op het voorkomen van virussen en parasieten in de populatie. Trekvogels gelden als potentiële verspreiders van het gevreesde voge...
Als het gaat om de besmettingsbronnen van vogelgriep gaat alle aandacht uit naar de trekvogels. Maar de geschiedenis leert dat het gevaar hem vooral zit in de contacten tussen pluimvee en handelaren. Onduidelijk blijft echter wel hoe het virus dan vanuit Azië en Afrika naar Europa is gekomen.
Hoe het virus van een kippenboer naar zijn buurman komt is een raadsel. Maar wetenschappelijke experimenten met complete kippenbedrijven en ziekteverwekkende virussen zijn nu eenmaal ondenkbaar. Kleinschalig onderzoek met virussen in vissen en kippen biedt wellicht uitkomst.
De aanleiding voor een uitbraak van vogelgriep hoeft niet groots en meeslepend te zijn: een grieperige watervogel stijgt op, poept op een verkeerde plek bij een kippenbedrijf, een kip pikt in de poep en een ramp is geboren. Maar hoe waarschijnlijk is dat rampscenario? Wat klopt er bijvoorbeeld...
De vogelgriep eiste in Vietnam al 42 slachtoffers. Maar onderzoekers melden dat er mogelijk veel meer Aziaten besmet zijn met het gevreesde griepvirus. Het aantal gevallen valt waarschijnlijk hoger uit, omdat registratie nog wel eens te wensen over laat op het platteland in Vietnam.
In de Chinese provincie Anhui is deze week opnieuw een Chinese vrouw bezweken aan vogelgriep. De vrouw is de derde Chinees die met het vogelgriepvirus besmet raakte.
De Aziatische vogelgriep H5N1 die nog steeds rondwaart zou wel eens de bron kunnen vormen voor een nieuwe dodelijke griepvariant. Nu het virus Oost-Europa heeft bereikt, net aan de start van het griepseizoen, stijgt het risico van een versmelting met menselijke griep. De nieuwe griepsoort die ...
Wetenschappers uit China en Amerika laten zien dat het vogelgriepvirus steeds gevaarlijker wordt voor mensen. Het lijkt er op dat het griepvirus steeds muteert waardoor makkelijker zoogdieren kan besmetten.
Vogelpest kan mensen besmetten. Maar het grootste gevaar is nog steeds het ontstaan van een nieuw griepvirus.
Virusziekten SARS en vogelgriep bedreigen mens en dier. Hiv en hepatitis doen dat al langer. Hoe pak je een virus eigenlijk aan?