Vrolijke fluiters
Al dat vogelgefluit in de lente klinkt hartstikke vrolijk, maar soms is het meer een kwestie van overleven. Bioloog Sita ter Haar legt uit dat wanneer een vogel zingt, het niet per se betekent dat hij vrolijk is.
Al dat vogelgefluit in de lente klinkt hartstikke vrolijk, maar soms is het meer een kwestie van overleven. Bioloog Sita ter Haar legt uit dat wanneer een vogel zingt, het niet per se betekent dat hij vrolijk is.
Politie en grensbewakers zien de drone als een handig gereedschap voor handhaving. Een bedrijf uit Enschede ontwikkelt drones die sprekend op vogels lijken. Wie kijkt er onopvallend mee vanuit de lucht?
De Waddenzee is belangrijk voor steltlopers. Biologen willen weten waarom. Dat doen ze door de vogels met een zendertje te volgen met ontvangststations in de Waddenzee. NEMO Kennislink voer een dagje mee.
Afgelopen zomer besloot minister Van Nieuwenhuizen dat het licht langs autowegen ’s nachts weer aan moet. Heeft de natuur daar geen last van? Volgens bioloog Kamiel Spoelstra verschilt dit per soort.
Vrouwtjes van de Seychellen rietzanger verouderen minder snel en leven langer als zij hulp krijgen bij de broedzorg. Dat blijkt uit onderzoek van Groningse biologen.
Of jagende huiskatten een serieuze bedreiging vormen voor de vogelstand staat nog ter discussie. Katteneigenaren voelen zich in ieder geval weinig verantwoordelijk voor de moordlust van hun huisdier, laat een studie van Britse ecologen zien.
Het 150 miljoen jaar oude Archaeopteryx-fossiel van het Teylers museum in Haarlem was al bijzonder, aangezien er wereldwijd slechts twaalf fossielen van deze oervogel bekend zijn. Na nieuw onderzoek blijkt het nog specialer, want het is een heel nieuwe soort.
Griend is verboden gebied, maar niet voor een kleine groep wetenschappers. Op het onbekende Waddeneiland onderzoeken ze alles wat er leeft. NEMO Kennislink mocht op bezoek komen.
Nachtelijke verlichting kan de natuur verstoren. Sinds 2011 kijken Wageningse onderzoekers op acht locaties in Nederland naar het effect van verschillende kleuren licht op de aanwezige diersoorten. Is het wellicht mogelijk om verlichting te vinden die nuttig is voor de mens maar minder invloed...
Het is al jaren de hobby van William Thielicke: vliegen met ‘micro air vehicles’, zoals kleine helikopter-achtige vliegtuigjes die hij zelf ontwerpt en bouwt. En op 31 oktober verdedigde hij aan de RUG een proefschrift dat gaat over het geheim van de vogelvleugel.
Op plaatsen met een hoge concentratie van het landbouwgif imidacloprid gaat het aantal insectenetende vogels hard achteruit. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit in samenwerking met SOVON Vogelonderzoek Nederland. Imidacloprid werkt op het zenuwstelsel van insecten, waardoor de...
De voorouders van de moderne vogels hadden tanden. In China vonden wetenschappers de fossiele resten van een vogel met een bijzonder gebit dat in staat was hard voedsel te vermalen. Ze schrijven er deze week over in The Journal of Vertebrate Paleontology.
Hoe meer variatie in het landschap hoe hoger de diversiteit, vertellen veel biologen ons. Als het aantal plekjes voor organismen om in te leven sterk toeneemt, kan dit echter tot zeer verrassende resultaten leiden. Dit heeft gevolgen voor natuurbeleid.
De meeste vogels beginnen met zangles op het moment dat ze uit het ei zijn. Maar het Australische ornaatelfje (Malurus cyaneus) wacht niet zo lang. Zij zingt tegen haar eieren en leert haar ongeboren kuikens een wachtwoord dat ze – eenmaal uit het ei – moeten herhalen om voedsel te...
Elke twee weken verschijnt op Kennislink een gastcolumn. De columnist is steeds een andere onderzoeker, die vanuit zijn of haar vakgebied schrijft over de wetenschap. Deze week vertelt paleontoloog Jelle Reumer over de stamboom van het leven.
Pterosauriërs, niet-vliegende dinosauriërs, mosasaurussen en ammonieten stierven allemaal uit rond de beroemde Krijt-Tertiair grens. Dat geldt niet voor de vliegende dinosauriërs, ofwel de voorouders van de hedendaagse vogels. We zien deze ’dino’s’ namelijk nog elke dag. Toch...
Mannelijke koolmezen uit de stad zingen hoger dan hun soortgenoten op het platteland. Helaas voor de stedelingen hebben vrouwelijke koolmezen juist een voorkeur voor mannetjes die laag zingen. Dat schrijven Leidse biologen deze week in het blad PNAS.
Wat is de oudste fossiele vogel? Menig paleontoloog zou tot dit jaar Archaeopteryx zeggen. Maar onlangs werd in Nature een nieuwe fossiele vogel uit China gerepresenteerd die ouder is dan Archaeopteryx.
Bezitten vogels die in zwermen vliegen een collectieve geest die hen in staat stelt als één geheel te bewegen? Zijn het dieren met een hoog ontwikkelde cognitie, een complex instinct of telepathische gaven? Wiskundige modellen van zelforganisatie laten zien dat ingewikkeld collectief gedrag he...
Een kip, een kalkoen, een kruising? De naked neck chicken is een vreemde vogel. Deze kip verloor de veren in zijn nek door een genetische mutatie. In PLoS Biology leggen Britse wetenschappers precies uit hoe dat in elkaar zit.
Klimaatverandering leidt in Europa niet tot een enorm verlies aan biodiversiteit. Wel zal de verspreiding van planten, vogels en zoogdieren over het continent in 2080 homogener zijn dan nu. Dat schrijven Franse biologen deze week in vakblad Nature.
De Academische Jaarprijs 2010 gaat dit jaar naar het van de Universiteit Wageningen. Het team ‘Vliegkunstenaars’ wist de jury te overtuigen met slow-motion filmpjes van sierlijk klapperende vleugels. Vooral de roofvogelshots blijken imposant.
Leven is oorlog. En waar oorlog woedt, is een wapenwedloop. Bij dieren resulteert die wapenwedloop, die al honderden miljoenen jaren voortschrijdt, in de meest bizarre aanpassingen. Of die nu tegen de kou, eenzaamheid of andere dieren zijn gericht: allemaal zijn ze een toonbeeld van evolutie e...
Roodborstjes maken tijdens de migratie gebruik van het aardmagnetisch veld. Daarbij zijn zij niet alleen afhankelijk van licht, maar ook van een scherpe visuele waarneming met het rechteroog. Dat schreven Duitse biologen afgelopen week in Current Biology.
Vogels vormen in een zwerm geen willekeurig patroon, maar ordenen zich in een hiërarchische structuur. Dat ontdekten Hongaarse en Engelse wetenschappers door onderzoek aan duiven. Ze beschrijven hun bevindingen in Nature (8 april).
De wilde tabaksplant kent een slim trucje om aan bladetende mottenlarven te ontsnappen. Door de bloeitijd van zijn bloemen te verschuiven van ’s avonds naar ’s ochtends voorkomt de plant dat hij motten aantrekt.
In de wintermaanden vogeltjes voeren lijkt een onschuldige bezigheid. Biologen van de Duitse universiteit van Freiburg laten deze week in vakblad Current Biology zien dat het bijvoeren een grote invloed kan hebben op de evolutie van vogels.
Op Spitsbergen is een nieuwe groep onderzoekers aangekomen voor onderzoek naar broedende brandganzen. Onder hen is dr. Maarten Loonen. Deze zomer is hij extra alert op het voorkomen van virussen en parasieten in de populatie. Trekvogels gelden als potentiële verspreiders van het gevreesde voge...
De grote verschillen in levensstijl van vogels in verschillende gebieden zijn opmerkelijk en nog niet echt begrepen. Tropische vogels zijn vaak standvogels die jaar-rond op dezelfde plek blijven, leggen weinig eieren per nest, en leven een minder actief bestaan dan vogels op hogere breedtegrad...
Chinese wetenschappers hebben een 121 miljoen jaar oude fossiele vogel-embryo uit het vroeg krijt onderzocht en ontdekten dat het een “nestvlieder” was. Nestvlieders zijn vogels die zodra ze uit het ei zijn al dons hebben en zelf op zoek gaan naar eten. Nestblijvers zijn vogels die...