Kunnen we straks weer naar het voetbalstadion?
Massaal weer sport kijken in een stadion of sporthal. Wetenschappers onderzoeken aan de hand van ingenieuze oplossingen of dat kan.
Massaal weer sport kijken in een stadion of sporthal. Wetenschappers onderzoeken aan de hand van ingenieuze oplossingen of dat kan.
Het IJslandse voetbalelftal was de grote verrassing op het EK van 2016 en het WK van 2018. In een uitstekend boek gaat een wetenschapper na hoe IJsland aan een succesvolle opmars begon.
Zelfs de VS heeft als regerend wereldkampioen bij aanvang een kans van minder dan 1 op 5 om het WK-toernooi te winnen, volgens simulaties van SciSports. Het toont opnieuw aan dat de loting en blind toeval een grote rol spelen bij toernooivoetbal.
Met nog vijf speelrondes te gaan, hebben Ajax en PSV evenveel punten. Wie heeft statistisch de meeste kans om landskampioen te worden?
Hoe bepalen voetbalclubs of een nieuwe speler een versterking is? Steeds vaker maken scouts daarbij gebruik van data als aanvulling op het bestaande scoutingsapparaat.
Beter voetballen dankzij technologie, big data en nieuwe wetenschappelijke inzichten. De sportwetenschapper is al niet meer weg te denken bij voetbalclubs. Maar hoe gaan ze te werk? NEMO Kennislink ging op bezoek bij FC Groningen en de Universiteit Twente.
Voorzetten leiden zelden tot een goal en laat je man gerust lopen in het veld. Dit soort verhelderende inzichten staan dankzij data-analyse in het uitstekende boek ‘De Val van Oranje’ van journalist Pieter Zwart.
De achtste finales zijn achter de rug, nog drie rondes te gaan op dit WK. Simpele kansrekening toont aan, dat de knock-out fase van het toernooi vooral een loterij is.
Met twee wedstrijden te gaan berekenden we een kans van 98,3% dat Feyenoord kampioen wordt. Na de blamage tegen Excelsior is dit percentage natuurlijk afgenomen. Hoeveel kans op het kampioenschap heeft Feyenoord met de kennis van nu nog over?
Technologie rukt op in het voetbal. Ook op het huidige Europees Kampioenschap wordt het volop toegepast, onder meer door Oostenrijk dat gebruikmaakt van Nederlandse technologie.
Elk weekend langs de lijn staan om voetbaltalenten te spotten. De scouts van professionele voetbalclubs hebben het er maar druk mee. Maar is dit nog wel nodig?
Tijdens het wereldkampioenschap in China maakten voetbalrobots van over de hele wereld de afgelopen week uit wie de sterkste is. Tech United van de TU Eindhoven verdedigde de titel met dieptepasses en een geheim wapen. Ze kwamen ver maar verloren in de finale uiteindelijk van de snelle Chineze...
De Oranjevrouwen hebben afgelopen zondag geschiedenis geschreven met de eerste EK-titel ooit. Zou dit de maatschappelijke impact van vrouwenvoetbal vergroten?
Wat de Nederlandse voetballers van vlees en bloed niet lukte, lukte de robotvoetballers van de TU Eindhoven wel. Zij zijn de nieuwe wereldkampioen voetbal. Tech United won de finale in Brazilië dankzij vloeiend combinatiespel.
Vorig jaar waren ze nog verliezend finalist en dit jaar willen ze revanche tijdens het WK in Brazilië. Tech United, het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven, gaat voor goud met een supersnelle robot, de Arjen Robben onder de blikken voetballers, steekballen en speciale wieltjes. Het WK voetbal...
De Platonische en de Archimedische lichamen zijn tweeduizend jaar oud, maar nog steeds worden ze verkeerd voorgesteld. Op het Atomium, door de Champions League en in pedagogische spelletjes.
Afgelopen week nam Kennislink een kijkje bij de RoboCup 2013, de wereldkampioenschappen robotica. In Eindhoven voetbalden robots tegen elkaar en lieten zien wat ze waard zijn in het huishouden of in een rampgebied.
Afstudeerder Marcel Klomp (TU Delft) ontwierp een mobiel sportstadion voor vijftigduizend mensen. Het bestaat uit modules die in ongeveer 150 containers passen. De modules kunnen daardoor via water en land vrijwel overal heen worden vervoerd. Het is een sterke oplossing voor een bekend problee...
Na vele maanden wachten is het eindelijk zover. Het Europees Kampioenschap voetbal is begonnen in Polen en de Oekraïne. Maar waar bondscoaches alles proberen te controleren, hebben ze één ding niet in de hand: het weer en het klimaat. Wordt het zweten? Gaat er regen vallen? Komt er regelmatig ...
Helemaal klaar zijn ze in Polen en Oekraïne voor het EK-voetbal. Veel van de speelsteden hebben echter een bloedige, maar in het Westen niet altijd even bekende geschiedenis. Zowel de Nazi’s als de communisten hebben er meedogenloos huisgehouden.
‘De twaalfde man’ worden ze ook wel genoemd: de supporters van een voetbalteam. Maar werken hun aanmoedigingen wel altijd versterkend, zoals de term suggereert? Of kan de aanwezigheid van fans ook juist averechts werken op de prestaties van sporters? Beide, zo blijkt nu uit academi...
Topsporters moeten presteren onder hoge druk – maar dan nog weten ze niet altijd of ze met hun inzet zullen winnen. Om met die stress om te gaan grijpen de meeste sporters en atleten naar rituelen en bijgeloof: maar is dat wel ideale manier om te ontstressen?
Aan sommige voetballers worden magische krachten toegeschreven, maar ook voor hen gelden gewoon de natuurwetten. Franse onderzoekers berekenden het pad van een wonderbaarlijke vrije trap.
Zondag speelt Nederland, voor het eerst in 32 jaar, de finale van het WK voetbal. Bij de supporters van Oranje neemt de voetbalstress toe. Een belangrijke risicofactor voor een hartaanval, zegt een aantal wetenschappers. Valt wel mee, menen hun collega’s.
De oranjekoorts is tot ver boven de veertig graden gestegen. Maar waarom tooien we onszelf en onze straat toch altijd in dat oranje? Waarom niet, zoals supporters uit de rest van de wereld, in de kleuren van onze nationale vlag?
De buurman zet ineens een gekke hoed op en de vuvuzela’s zijn niet aan te slepen. Hoewel de nationale voetbalkoorts soms absurde trekjes krijgt, heeft het fenomeen bovenal een positief effect op de maatschappij, stelt sociaal psycholoog Martijn van Zomeren.
Penalties zijn wel degelijk te trainen, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Onderzoeker Gabriel Diaz van het Rensselaer Polytechnic Instituut, Troy, New York, toont aan dat er vijf betrouwbare aanwijzingen zijn die elke speler weggeeft. Vier ervan zijn zelfs te spotten. Maar dan moet de keeper we...
Man of the Match, de beste speler van het team, dat wil elke voetballer wel zijn. Belangrijk dus dat dit zo objectief mogelijk bepaald moet worden. Een computerprogramma ontwikkeld aan de Northwestern University (Illinois, VS) kan hierbij helpen.
Ook wie niet van voetbal houdt, kan in deze WK-tijden met een bal aan de slag. ‘Wiskundig voetballen’ leidt, in tegenstelling tot zijn sportieve tegenhanger, wel tot nuttige toepassingen.
Live is natuurlijk het leukst, maar alle wedstrijden van het WK zien, is toch lastig. Lang leve de samenvatting, en met het systeem van Ewine Smits en Alan Hanjalic (TU Delft) kun je die zelf maken!