Is diepvriespizza gezond?
De Nutri-Score geeft aan of een product gezond of ongezond is. Maar je vindt in de supermarkt ook ongezonde producten met een positief A- of B-label. Klopt die Nutri-Score dan eigenlijk wel?
De Nutri-Score geeft aan of een product gezond of ongezond is. Maar je vindt in de supermarkt ook ongezonde producten met een positief A- of B-label. Klopt die Nutri-Score dan eigenlijk wel?
Alternatieven voor suiker, kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, lijken voor velen niet de oplossing. Zo vind je op het internet een brij van meningen over negatieve gezondheidseffecten. Is aspartaam echt zo schadelijk?
Veroudering vertragen, het nieuwe boek van ‘de man die zijn volk havermoutpap leerde eten’, bevat grotendeels dezelfde boodschap – en dezelfde tekortkomingen – als zijn voorganger De voedselzandloper.
Bijna alles wat je doet in de keuken is chemie. Van het gaarkoken van een ei tot het stevig kloppen van slagroom – koken is niet alleen een kunst, maar ook een wetenschap. De Franse fysisch chemicus Hervé This promoveerde in de moleculaire gastronomie. Wetenschap in de keuken!
Muizen hebben twee receptoren op hun tong waarmee zij de smaak van calcium kunnen onderscheiden. Naast zuur, zout, bitter, zoet en umami kan nu ook calcium aan het rijtje basissmaken worden toegevoegd, is de conclusie van chemicus Michael Tordoff. Hij presenteerde zijn ontdekking gisteren tijd...
DSM investeert miljoenen in voeding afgestemd op iemands DNA.
Jeroen Hugenholtz is sinds mei 2006 één dag in de week aan de UvA verbonden als hoogleraar Industriële Moleculaire Microbiologie. Hij onderzoekt hoe je melkzuurbacteriën meer kunt laten doen dan alleen lekkere yoghurt maken.
Als je het dagelijks brood niet verdraagt heb je een dagelijks probleem. Coeliakiepatiënten kunnen niet tegen gluten, een eiwit dat in veel granen zit. Ze moeten levenslang op een duur dieet. Het is dus de moeite waard om te voorkomen dat iemand met aanleg ervoor ook werkelijk coeliakie krijgt...
De meest recente voorlichtingscampagnes tegen overgewicht zijn minder overtuigend dat ze zouden kunnen zijn. Dat komt doordat de doelgroep direct wordt aangesproken op hun gewicht. In onze cultuur is dat een taboe, en dat heeft tot gevolg dat mensen beledigd en niet overtuigt raken. Dat blijkt...
Steeds vaker voeren mensen hun huisdier als waren zij mensen. De hond of kat krijgt veel variatie in de voeding en voeding met veel zetmeel en plantaardige ingrediënten voorgezet. Mensen vergeten kennelijk dat deze huisdieren van nature vleesetende dieren zijn. Zo kan het voorkomen dat honden ...
Zeiden ze vroeger dat chocolade bomvol calorieën zat en dat je het beter niet kon eten, tegenwoordig wordt het kleverige snoepgoed juist van harte aanbevolen. Wat is nou gezond, en wat niet? Wij weten het niet meer. Op deze pagina doen we verwoede pogingen om weer overzicht te krijgen.
Hoe meer vlees je eet, des te groter is je kans op darmkanker. De remedie is simpel, suggereert een Wagenings proefschrift. Een bescheiden portie spinazie zou het kwalijke effect van biefstuk op darmcellen al moeten opheffen.
Wat hebben Paul McCartney, Claudia de Breij, Erik Mouthaan en Pia Douwes met elkaar gemeen? Niet dat het allemaal bekende persoonlijkheden zijn. Ze zijn vegetariërs en eten dus geen vlees, vis of producten waar dode dieren in verwerkt zijn. Hoe komt het dat we toch geen magere bleekneuzen zien...
Anti-oxidanten, vroeger was het een moeilijk woord. Tegenwoordig is het een reclame-slogan: ‘Bevat natuurlijke anti-oxidanten’. Maar ze zijn niet voor iedereen zo gezond.
“Hoe groot is de kans dat iemand uit deze zaal vandaag een migraineaanval krijgt?” Prof. dr. Michel Ferrari, hoogleraar Neurologie in het LUMC sprak op vrijdag 31 januari zijn inaugurele rede uit, waarbij actieve deelname van toehoorders op prijs werd gesteld. Zijn toespraak was een informatie...
Het broodje ‘gezond’ is zijn predikaat nauwelijks waardig. Bronwater dat alleen maar gebotteld wordt verkocht is niet beter dan leidingwater. Het begrip ‘biologisch’ is een verkoopargument met een vlekje. ‘Natuurlijk’ is niet automatisch beter dan synthetisch. De voedingsmiddelenindustrie word...
Kleine kinderen worden groot en dat vindt iedereen vanzelfsprekend. Dat de groei zelf ook groeit, klinkt al minder logisch. Vorige maand werden de lengtediagrammen opnieuw naar boven bijgesteld. Ondertussen wordt onderzocht hoe kinderen die ver in groei achterblijven het beste kunnen worden be...
Het eten van vlees is een omslachtige, milieubelastende manier om onszelf van de noodzakelijke eiwitten te voorzien. De productie van andere eiwitbronnen, zoals planten en schimmels, is veel efficiënter en daardoor ook een stuk milieuvriendelijker. Ondanks recente schandalen in de vleesketen, ...
De Groninger Roel Vonk hoopt met proteomics gezondere koekjes te maken.
Mensen die liever met hoofdpijn rondlopen dan een aspirientje te nemen, worden door Moeder Natuur klaarblijkelijk niet echt beloond. Want aspirine blijkt niet alleen een beschermend effect te hebben tegen hart- en vaatziekten, maar remt mogelijk ook het ontstaan van (darm)kanker. Een groot int...
Duikeend zijn is topsport. De op het IJsselmeer overwinterende vogels leven van driehoeksmosselen. Het opduiken en verteren van de mosselen legt een dusdanig groot beslag op wat de vogel fysiek aankan, dat het een topprestatie is dat hij überhaupt de winter overleeft.
De inname van sporenelementen moet binnen bepaalde grenzen blijven. De dagelijkse inname van enkele miljoenste grammen is onmisbaar. Een teveel kan dodelijk zijn. Hoeveel van de sporenelementen na consumptie daadwerkelijk voor het lichaam beschikbaar zijn, hangt af van de chemische omgeving.