Opvang Oekraïners voorbeeld voor vluchtelingenbeleid
Voor asielzoekers is het beleid gericht op terugkeer, maar voor Oekraïners geldt dit niet. Zij mogen hier zelfs werken. Is dit ook beter voor andere vluchtelingen?
Voor asielzoekers is het beleid gericht op terugkeer, maar voor Oekraïners geldt dit niet. Zij mogen hier zelfs werken. Is dit ook beter voor andere vluchtelingen?
De grote mythe die boven elke vluchtelingencrisis hangt, is dat de oorlog tijdelijk is, zegt rechtsfilosoof Nanda Oudejans. Wat als mensen uit Oekraïne over drie jaar niet meer terug kunnen of willen?
Mensen reageerden heel verschillend op de brand in vluchtelingenkamp Moria. De één wil helpen en de slachtoffers binnenlaten, de ander sluit het liefst meteen de grenzen. Wat gebeurt er in die hersenen?
Tijdens de Opstand ontvluchtten zo’n zestigduizend Nederlanders het land en kwamen deels in het Duitse Rijnland terecht. Ze bouwden daar hun vluchtelingenkerken en radicaliseerden, volgens de gangbare theorie. Nieuw onderzoek wijst uit dat het met die radicalisering wel meeviel.
Mensen worden gemarteld, verkracht en vermoord of komen om door ondervoeding en epidemieën. Steden worden belegerd, uitgehongerd en na inname verwoest. Vluchtelingen zoeken hun heil elders. Het gebeurt nu, en het gebeurde op grote schaal in de zestiende en zeventiende eeuw.
Als het om de huidige vluchtelingenstroom gaat, staan vooral de Syriërs in het nieuws. Maar ook Eritreeërs maken een opvallend groot deel uit van die vluchtelingen. Wat is hun verhaal?
Sigeo alesana en enkele leden van zijn familie uit Tuvalu, een eilandstaatje tussen Australië en Hawaï, zijn in 2014 de boeken in gegaan als de eerste officiële ‘klimaatvluchtelingen’ ter wereld. Dat wil zeggen: in de populaire pers. De online encyclopedie Wikipedia heeft inmiddels...
Het regent hyperbolen over vluchtelingen in het nieuws: de aantallen waren nog nooit zo groot, evenals de bijkomende problemen. Want waar laten we zoveel vluchtelingen? En wat is hun invloed op onze cultuur? Hoogleraar Migratiegeschiedenis Leo Lucassen (Universiteit Leiden) plaatst de huidige ...
Om een realistisch beeld te krijgen van het leven in een vluchtelingenkamp verbleef cultureel antropoloog Bram Jansen ruim anderhalf jaar in Kakuma (Kenia) en bekeek er het leven vanuit het perspectief van de vluchteling.
Elke twee weken verschijnt op Kennislink een gastcolumn. De columnist is steeds een andere onderzoeker, die vanuit zijn of haar vakgebied schrijft over de wetenschap achter een gebeurtenis in de maatschappij of uit ons dagelijks leven. Deze week Susan Leclercq, projectmedewerker van het recent...
Wereldwijd zijn miljoenen mensen op de vlucht voor oorlog. Opvang in de eigen regio en repatriatie naar gebieden van oorsprong wordt door westerse politici, en ook de Nederlandse regering, gezien als een duurzame oplossing. Daarachter schuilt vooral de wens het aantal asielzoekers in het weste...
Wie in Nederland asiel aanvraagt heeft meer kans op een verblijfsvergunning als hij minderjarig is. Alleenstaande minderjarige asielzoekers (AMA’s) kunnen pas worden teruggestuurd als het land van herkomst voldoende opvang biedt. En dat is naar Nederlandse begrippen zelden het geval. Geen wond...