Hoe glas zich vermomt als een vloeistof
Je drinkt er water uit en kijkt erdoor naar buiten: glas. Het is stevig, terwijl het op het allerkleinste niveau sprekend lijkt op een vloeistof. Hoe kan dat?
Je drinkt er water uit en kijkt erdoor naar buiten: glas. Het is stevig, terwijl het op het allerkleinste niveau sprekend lijkt op een vloeistof. Hoe kan dat?
Als het aan Danqing Liu ligt kunnen we blinde mensen teksten van een touchscreen laten lezen. Met haar onderzoek naar slimme materialen hoopt Liu ons op een andere manier met apparaten te laten communiceren.
Het transporteren van vloeistoffen door pijpleidingen kost wereldwijd veel energie. En hoe sneller de vloeistof stroomt des te groter de kans dat de stroming turbulent wordt, met hogere kosten tot gevolg. Oostenrijkse wetenschappers ontwikkelden een manier om turbulentie op te lossen.
Heb je je weleens afgevraagd waarom verf uit een net geopende pot dunner wordt wanneer je erin roert? Het geheim van dit soort polymeeroplossingen zit hem in het uiteenvallen van verstrengelde polymeren, die wel wat weg hebben van een bord spaghetti. Amsterdamse fysici legden de verandering in...
Onderzoekers van de UTwente zijn erachter gekomen dat perfect bolle oppervlaktedruppeltjes sneller samenvloeien dan hun plattere collega’s. Het onderzoek werd uitgevoerd met hogesnelheidscamera’s en heeft onder andere toepassingen in de print- en chipindustrie.
Een vloeistof die kogels en messensteken kan tegenhouden. Het klinkt onwaarschijnlijk, maar onderzoek in Engeland naar nieuwe kogelvrije vesten bewijst dat het mogelijk is.
Als iemand er voldoende de pas inzet, kan hij lopen over water waarin maïszetmeel (maïzena) is opgelost. Dat komt doordat een oplossing van maïzenadeeltjes in water op een uitzonderlijke manier stroomt. Prof. dr. Daniël Bonn, hoogleraar Complexe vloeistoffen aan de Universiteit van Amsterdam, ...
Microgolfjes op vloeistofoppervlakken worden door wind en stroming gladgestreken in plaats van opgejut. Die tegenintuitieve ontdekking deden vier onderzoekers van de stichting FOM, Universiteit Utrecht en de Ecole Normale Supérieure in Parijs.
Op 12 februari is de lancering gepland van een nieuwe versie van de Europese draagraket Ariane-5 met aan boord de Nederlandse satelliet Sloshsat. Wetenschappers zullen daarmee onderzoek doen naar de beweging van klotsende vloeistoftanks in de ruimte. Dat leidt uiteindelijke tot efficientere ru...
De in Nederland gebouwde satelliet Sloshsat FLEVO wordt op 12 februari aan boord van een Ariane 5 ECA draagraket gelanceerd vanaf de Europese lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana. Sloshsat is de eerste satelliet die volledig is gewijd aan onderzoek naar het gedrag van vloeistoffen in de ruimte....
Wat krijg je als je water met glasbolletjes of met maïzena-oplossing mengt en goed schudt? Gaten in de vloeistof! Het gedrag van het normaal vloeibare mengsel verandert spectaculair als er flink mee getrild wordt.
Utrechtse natuurkundigen hebben microscopische golven zichtbaar gemaakt in een model-systeem. Inzicht in deze golven is van theoretisch belang, maar ook van nut voor het veld van de micro-fluïdica.
Stromende vloeistoffen kunnen zich eigenaardig gedragen. Vooral als ze zich niet aan de wetten van Newton houden treden spectaculaire effecten op.
Hoewel zo op het eerste gezicht lijkt dat alle druppels zich anders gedragen, is hun gedrag zeer voorspelbaar. A.M. Worthington, de Britse aartsvader van het druppelonderzoek, ontdekte al dat sommige druppels eerst nog omhoog komen alvorens ten onder te gaan.
Hoe kun je een machine het beste smeren? Met dikke of dunne lagen, met dunne of stroperige vloeistoffen? Om die ‘simpele’ vragen te beantwoorden moest FOM-onderzoeker Jeroen Bongaerts heel wat uit de kast trekken. Uiteindelijk blijkt de ontwikkelde techniek interessanter dan het an...
Bevriest warm water sneller dan koud water? Het is een raadsel waar natuurkundigen zich het hoofd over breken. En er zijn meer vreemde verschijnselen die zich om ons heen en in huis voordoen. Nooit ’s nachts een spookachtig blauw licht zien knipperen?
Geluid in licht omzetten is minder vreemd dan je denkt. In de moderne telecommunicatie wordt licht als informatiedrager gebruikt. Glasvezels voeren telefoongesprekken de hele wereld rond.
Om verschillende redenen is helium een wonderlijke stof. Niet alleen, omdat dit edelgas voor het eerst op de zon is ontdekt en om zijn erg lage kookpunt, maar vooral om zijn gedrag bij extreem lage temperaturen, als het vloeibaar is.
Tussen 4 Kelvin (= -269oC) en ruim 1000 Kelvin is he...