De hype van de hyperloop
In 2013 presenteert Elon Musk de hyperloop: een levensgrote vacuümbuis die bemande capsules in 30 minuten van Amsterdam naar Parijs kan schieten. Tien jaar later wordt de haalbaarheid van de hyperloop nog steeds onderzocht.
In 2013 presenteert Elon Musk de hyperloop: een levensgrote vacuümbuis die bemande capsules in 30 minuten van Amsterdam naar Parijs kan schieten. Tien jaar later wordt de haalbaarheid van de hyperloop nog steeds onderzocht.
Redacteur Mariska van Sprundel is geselecteerd om de marathon van Boston te lopen. Een grote eer, maar het zorgt ook voor een dilemma, want nu moet ze vliegen en dit belast het milieu. Ze besluit de CO2-uitstoot af te kopen en praat er met theoloog Almatine Leene over.
Van elektrische fiets tot hyperloop, NEMO Kennislink onderzoekt het vervoer van de toekomst. Deze maand: hoe maken we het vervoer zo goedkoop mogelijk?
Van elektrische fiets tot hyperloop, NEMO Kennislink onderzoekt het vervoer van de toekomst. Welke keuzes maken we nu voor het ideale transport in 2050? Deze maand: hoe maken we het vervoer zo snel mogelijk?
Duurzame brandstoffen voor vliegtuigen komen eraan. Onderzoekers werken hard aan synthetische varianten en biokerosine uit afvalstromen. Deze brandstoffen lijken ook vrij makkelijk in te voeren, alleen produceren we nog lang niet genoeg.
Aan de klimaattafel is afgesproken dat de luchtvaart in 2070 geheel emissievrij moet worden. Hoe realistisch is dat? NEMO Kennislink sprak verschillende experts over de opties die er zijn.
Na de tweede crash van een Boeing 737 MAX in korte tijd, blijft dit type toestel aan de grond tot er duidelijkheid is over de oorzaak. Hoe groot is de kans op toeval?
Chroom-6 vormt grote gevaren voor de gezondheid, dus zoeken wetenschappers hard naar alternatieven. Onderzoekers aan de TU Delft ontwikkelden een heel nieuwe oplossing op basis van algenskeletten.
Wetenschappers laten voor het eerst een vliegtuig met een ionenmotor vliegen. Muisstil en aangedreven door een ‘wind’ van geladen deeltjes in de lucht, doorkruist het vaartuig een gymzaal.
Vanaf 2030 wil luchtvaartmaatschappij EasyJet volledig elektrisch vliegen tussen Amsterdam en Londen. Maar de batterijtechnologie is nog lang niet klaar om het luchtruim te veroveren. Hebben elektrische passagiersvliegtuigen de toekomst?
Door minuscule kanaaltjes te laten bevriezen, voorkomen Amerikaanse onderzoekers dat op de rest van het oppervlak ijs vormt. Een nieuwe aanpak in het maken van antivries-oppervlakken, die mogelijk veel ellende kan voorkomen.
Deze week werd een onderzoek gepresenteerd naar een verduurzaming van de luchtvaart. NEMO Kennislink interviewde eerder Paul Peeters over dit onderwerp.
Chroom-6 vormt een gevaar voor de gezondheid. Toch vind je het terug in veel toepassingen zoals treinen en vliegtuigen. Onderzoekers van de TU Delft hebben nu in samenwerking met Fokker Aerostructures voor het eerst een alternatief gevonden.
Studenten van de Technische Universiteit München hebben 23 juli 2018 de tweede Hyperloop-wedstrijd van SpaceX-topman Elon Musk gewonnen. De capsule van het team ging met 466 km/uur veel sneller dan de 142 km/u waarmee het team van de TU Delft op de tweede plek eindigde, maar nog steeds ver ver...
Op 19 september 1916 landden de eerste drie militaire vliegtuigen op Schiphol. Binnen vijftig jaar groeide het kleine vliegkamp in de zompige polder uit tot luchthaven voor de jet set, om vervolgens de massatoerist te bedienen. Hoe was dat mogelijk?
Dat woestijnzand in de lucht wolken veroorzaakt, weten we al een lange tijd. Maar hoe dit precies gebeurt is nog altijd raadselachtig. Op Cyprus zoeken wetenschappers met behulp van drones naar antwoorden.
Metalen onderdelen niet meer frezen, maar ze nauwkeurig 3D-printen. Dat is mogelijk met de 3D-metaalprinter van Additive Industries uit Eindhoven. Deze startup levert zo’n printer aan luchtvaartgigant Airbus. De vliegtuigbouwer wil daarmee onder meer scharnieren en armleuningen gaan 3D-p...
Toen ze voor het eerst vlogen, kon haast niemand geloven dat het de gebroeders Wright gelukt was. Veel uitvinders hadden het geprobeerd, maar vrijwel geen was zo succesvol als de Amerikanen. Historicus David McCullough schreef een degelijke dubbelbiografie over de beroemde gebroeders.
De angst voor automatisering zit er goed in bij auteur Nicholas Carr. Zijn boek De Glazen Kooi staat vol met bang makende verhalen over hoe automatisering ons dommer maakt en gevaarlijk is. Overtuigend is het echter niet.
Het heeft ongeveer een jaar langer geduurd dan gepland, maar op 26 juli 2016 landde de Solar Impulse 2 veilig in Abu Dhabi. Het was de eerste reis om de wereld in een zonnevliegtuig. Eerder schreef NEMO Kennislink over dit bijzondere vliegtuig en de mogelijkheden voor zonne-energie in de lucht...
Voor hun afstuderen werkten bachelor studenten Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft wilde plannen uit tot innovatieve ontwerpen. Ze bedachten onder meer een gansvliegtuig, een business jet met omgekeerde vleugels en een windturbine voor Antarctica.
Direct nadat bekend was dat de twee zwarte dozen van MH17 gevonden waren, werd gesuggereerd dat ze werden gemanipuleerd. Maar kan dat wel? En wat staat er precies op de black box? Kennislink vroeg het luchtvaartdeskundige Joris Melkert (TU Delft).
Wie denkt dat piloten geen rol meer spelen bij drones, komt bedrogen uit. De rol van de operators en piloten bij de onbemande luchtvaart wordt ernstig onderbelicht. Terwijl hun bijdrage cruciaal is voor het succes en de veiligheid van een missie. Kennislink vliegt met een onbemand vliegtuigje ...
Hoe kan het, dat het wrak van het Egyptische verkeersvliegtuig dat donderdag neerstortte in de Middellandse Zee, nog altijd niet gevonden is? Een eerder artikel op Kennislink, over het spoorloos verdwijnen van vlucht MH370 in de Indische Oceaan, legt uit dat vliegtuigen boven zee grotendeels ...
Iedereen die het weleens geprobeerd heeft, weet het: een vlieg sla je niet zo makkelijk dood. Wetenschappers ontdekten hoe de insecten zo snel kunnen ontsnappen aan de vliegenmepper, en publiceren hun resultaten vandaag in Science.
Zonder piloot vrachten naar de andere kant van de wereld brengen. Volgens deskundigen heeft dit de toekomst. Een nieuw platform van de Universiteit Twente zet zich in voor onbemande vrachtvliegtuigen. Technisch is het niet lastig te realiseren, maar willen mensen wel vliegtuigen zonder bemanni...
Een Nederlandse informaticus heeft een computerprogramma gemaakt om labels op kaarten of radarbeelden te laten bewegen. Dat kan zorgen voor een betere luchtverkeersleiding en uitgebreidere kaarten op je GPS.
Een wiskundig model om het landingsgestel van een vliegtuig te beschrijven, kan zorgen dat landingen minder schokkerig verlopen.
Een vliegend ziekenhuis, opblaasbaar vleugelpak en slimme microvliegtuigjes die mensenlevens redden. Studenten Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek bedachten fascinerende innovaties voor hun vakgebied. Ze deden dat tijdens de Ontwerp/Synthese-oefening aan de TU Delft, de afsluiting van hun bache...
In de rij staan voor je een vliegtuig in mag duurt vaak lang. Kan het sneller? Wiskundigen uit China denken van wel.