Niks mis met wat klimaatstress
Een schuldgevoel als je een vliegreis boekt? Het is een ongemakkelijke emotie, maar ook een nuttige. Ecostress kan aanzetten tot klimaatvriendelijker gedrag. “Eco-emoties kunnen motiverend werken.”
Een schuldgevoel als je een vliegreis boekt? Het is een ongemakkelijke emotie, maar ook een nuttige. Ecostress kan aanzetten tot klimaatvriendelijker gedrag. “Eco-emoties kunnen motiverend werken.”
Redacteur Mariska van Sprundel is geselecteerd om de marathon van Boston te lopen. Een grote eer, maar het zorgt ook voor een dilemma, want nu moet ze vliegen en dit belast het milieu. Ze besluit de CO2-uitstoot af te kopen en praat er met theoloog Almatine Leene over.
Een zeppelin die waterstof vervoert over een langere afstand. Dit is slim bedacht door wetenschappers, stelt luchtvaartdeskundige Joris Melkert (TU Delft). Maar hij verwacht niet dat het snel zal worden toegepast.
Deze week werd een onderzoek gepresenteerd naar een verduurzaming van de luchtvaart. NEMO Kennislink interviewde eerder Paul Peeters over dit onderwerp.
Wiskunde kan helpen tegen het brakke gevoel dat lange vliegtuigreizen geven. Als je je slaap-waak-ritme op de juiste manier aanpast, zou je geen last meer moeten hebben van de jetlag.
Verandering in de luchtvaart gaat langzaam. En er zijn al tientallen jaren discussies over de vraag hoe de voorouders van vogels ooit voor het luchtruim kozen. Wat weten we over het ontstaan van vliegen en hoe zal de toekomst eruit komen te zien? Een aflevering van Labyrint.
Oorspronkelijk gebruikten de Aboriginals het als hulpmiddel bij de jacht, maar tegenwoordig is het beter bekend als voorwerp voor vrijetijdsbesteding: de boemerang. Zijn simpele uiterlijk is verraderlijk, want het is een bijzonder stokje. Wat maakt nu precies dat hij weer terugkeert naar de pl...
De Academische Jaarprijs 2010 gaat dit jaar naar het van de Universiteit Wageningen. Het team ‘Vliegkunstenaars’ wist de jury te overtuigen met slow-motion filmpjes van sierlijk klapperende vleugels. Vooral de roofvogelshots blijken imposant.
Het bedrijf Pal-V uit Raamdonksveer is het gelukt; de eerste commerciële vliegende auto is in de verkoop gegaan. Voor een half miljoen euro heb je er een. Lees hier wat NEMO Kennislink eerder schreef over de prototypes van een andere vliegende auto, de Autovolantor van Paul Moller.
Velociraptor, de gevaarlijke rennende dino die wereldberoemd is door zijn glansrol in de ‘Jurassic Park’ films, had veren. Dat vermoedden paleontologen al langer, maar is nu pas echt bewezen. Op een vleugelbot zijn voor het eerst aanhechtingspunten voor slagpennen ontdekt. De resultaten versch...
Groningse onderzoekers stopten een zwaluwvleugel in een zwemtunnel en vonden een verrassend antwoord.
Een van de meest tot de verbeelding sprekende fossielen is Archaeopteryx, de uit het Laat-Jura stammende oudst bekende vogel. Hoewel Archaeopteryx algemeen als vogel wordt beschouwd, vertoont hij nog veel kenmerken van bepaalde groepen dinosauriërs, zoals tanden en een lange staart. Hoewel er ...
De gebroeders Wright hadden hun eerste verkenningen van het luchtruim waarschijnlijk niet overleefd als er geen grondeffect geweest zou zijn. Dit effect maakt ook de zeer efficiënte grondeffect-vliegtuigen mogelijk. De komende tijd moet blijken of de voertuigen een prachtige toekomst of het m...
Op 17 december 2003 was het een eeuw geleden dat de eerste mens met een vliegtuig de lucht in ging. Dat heeft de twintigste eeuw op zijn kop gezet. Wat heeft meer dan honderd jaar luchtvaart voor de samenleving betekend en wat staat ons allemaal nog te wachten?
Roken heeft niets met longkanker te maken, claimde de tabaksindustrie lange tijd. Dat durft intussen niemand meer te beweren. Nu houden luchtvaartmaatschappijen vol dat vliegen geen verband houdt met trombose. Gaat het dezelfde kant uit als met de sigarettenfabrikanten? Volgens klinisch epidem...