'Wie plantaardig eet, moet goed weten wat hij doet'
Geen worst, melk en hamburgers meer. Stel dat alle Nederlanders plantaardig gaan eten, wat zou dat betekenen voor de volksgezondheid?
Geen worst, melk en hamburgers meer. Stel dat alle Nederlanders plantaardig gaan eten, wat zou dat betekenen voor de volksgezondheid?
Klimaatbewuster leven? Makkelijker gezegd dan gedaan, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: experimenteren met veganistisch eten.
Uit eten. Op alle borden liggen goudgele varkenslappen. Behalve bij redacteur Mariska van Sprundel. Zij is vegetariër. Het valt op en er niet over praten voelt vreemd. Maar hoe pak je zo’n gesprek aan?
Klimaatvriendelijker leven? Makkelijker gezegd dan gedaan. Afstand doen van een bestaande leefstijl roept allerlei gevoelens op, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: duurzamer huisdieren houden.
Veel mensen willen vanwege het milieu minderen met vlees en zuivel, maar doen het in de praktijk niet. Laat jij je biefstuk en bitterballen staan? Wat houdt je tegen?
We zijn het afgelopen jaar meer vlees gaan eten, bleek deze week uit Wagenings onderzoek. Desiree Hoving sprak tijdens NEMO Kennislink Live met drie experts over duurzaam eetgedrag.
Afgelopen week was er een Tweede-Kamerhoorzitting over kweekvlees. We schreven eerder over de obstakels van het markt-klaar maken van dit diervrije vlees.
Er zijn talloze manieren om duurzaam te leven. Maar het kan allemaal nog duurzamer. Tijdens NEMO Kennislink Live sprak moderator Desiree Hoving met drie experts over waarom de duurzame transitie zo moeilijk is.
Minder vlees eten is voor veel mensen lastig omdat ze de smaak missen. Het bedrijf Impossible Foods brengt nu een plantaardige burger op de markt die toch naar vlees smaakt. Hun geheime ingrediënt: heem.
Nederlanders moeten minder dierlijk voedsel gaan consumeren om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Het RIVM hamert er nu nadrukkelijk op in een pas verschenen rapport. Hopelijk is dit de wake-upcall om eindelijk actie te ondernemen. En de universiteiten zouden het voortouw moeten ...
Deze week hadden alle media het erover. Van bewerkt vlees krijgen we kanker, de worstjes kunnen we maar beter laten staan. Maar het onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waar alle berichten zich op baseerden, bevat een genuanceerdere boodschap.
Nergens klinkt de roep om ‘ander eten’ zo luid als rond de consumptie van vlees. ‘Uiteindelijk zal onze eiwitvoorziening dan ook behoorlijk veranderen’, voorspelt hoogleraar humanistische wijsbegeerte, professor Cor van der Weele.
Sta je wel eens in de keuken? Dan mag je je ook een beetje chemicus noemen. Het bereiden van voedsel – of het nu het koken van aardappelen is of het bakken van een eitje – is in feite niets anders dan een verzameling chemische reacties. Wat er dan allemaal gebeurt in onze pan? Kenn...
Vlees is populair, maar de groeiende vraag naar vlees baart zorgen. Vooral de milieueffecten zijn alarmerend. Hoog tijd dat we wat gaan minderen, aldus experts.
Chimpansees ruilen vlees voor seks. Een mannetje dat zijn vlees regelmatig uitdeelt, is favoriet onder de vrouwtjes.
Om ons klimaat te helpen, moeten we minder vlees gaan eten. Een spontane gedragsverandering bij de consument valt echter niet te verwachten. En de overheid wil niet ingrijpen.
Als mensen meer plantaardig in plaats van dierlijk eiwit eten, levert dat enorme en noodzakelijke voordelen op. Zo’n ‘eiwitomslag’ komt duurzame energievoorziening, duurzaam watergebruik, de biodiversiteit en de volks- en diergezondheid ten goede.
Terwijl Nederland praat over inkrimping van de veestapel, zal de vleesproductie elders de komende twintig jaar met meer dan zestig procent stijgen. Sinds de jaren zeventig is de consumptie van vlees in ontwikkelingslanden verdrievoudigd en die stijging is vooralsnog niet ten einde.
Het eten van vlees is een omslachtige, milieubelastende manier om onszelf van de noodzakelijke eiwitten te voorzien. De productie van andere eiwitbronnen, zoals planten en schimmels, is veel efficiënter en daardoor ook een stuk milieuvriendelijker. Ondanks recente schandalen in de vleesketen, ...
Vlees moet goed mals zijn anders smaakt het niet lekker. De malsheid van het vlees is echter van veel factoren afhankelijk. Niet alleen de leeftijd en het ras van het rund bepalen de malsheid, maar ook de verwerking van het vlees bij de slacht.