Minuscule deeltjes beschermen tegen virussen
Een trapleuning die zichzelf schoonmaakt of een mondkapje waar geen virus zich aan kan hechten. Dat lijkt mogelijk door er piepkleine deeltjes in te verwerken.
Een trapleuning die zichzelf schoonmaakt of een mondkapje waar geen virus zich aan kan hechten. Dat lijkt mogelijk door er piepkleine deeltjes in te verwerken.
Om een vijand tijdens een oorlog te verslaan, kun je zijn aanvallen bestuderen om zijn zwakke plekken te vinden. Hetzelfde geldt voor oorlog op moleculair niveau.
Het coronabeleid wordt vaak gepresenteerd als een keuze tussen de gezondheidszorg en de economie. Maar klopt dat wel? NEMO Kennislink sprak drie experts.
Wanneer kunnen we (terug) naar coronabeleid toegespitst op de situatie in de regio? Een nieuw dashboard voor beleidsmakers kan hierbij helpen.
Nu de tweede golf ons land raakt en ziekenhuizen snel vollopen is het de vraag wat we geleerd hebben van de eerste golf. We spraken verschillende zorgverleners.
De wereld om ons heen zit bomvol narigheid. Dat je daar ontzettend leuke kinderboeken over kunt maken laten ‘Monsterlijke microben’ en ‘Gifalarm!’ zien. De Jonge Akademie bracht een spannend stripboek uit.
Heel de wereld kijkt reikhalzend uit naar een vaccin dat de coronapandemie tot een einde brengt. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Hoe werken die vaccins en zijn ze wel veilig als het zo snel gaat?
Het detecteren van de virusconcentratie in rioolwater is mogelijk geschikt om het effect van de versoepelingen van de lockdown in de gaten te houden.
Sinds kort waart er een nieuwe variant van het coronavirus rond. Deze ‘Britse variant’ zou nog besmettelijker zijn dan het huidige virus. Een tijdje geleden zochten we uit wat de gevolgen kunnen zijn als een virus zoals het coronavirus muteert.
Het coronavirus heeft zich over de wereld verspreid. Het is niet de eerste keer dat dieren ziekteverwekkers naar mensen overbrengen. En het zal ook niet de laatste keer zijn.
Filosoof Marc Schuilenburg (VU) wijst erop dat de huidige crisis niet alleen vraagt om het wegnemen van ziekte en gevaar, maar ook om solidariteit.
Waarom worden sommige coronapatiënten ernstig ziek en krijgen anderen alleen milde klachten? De strijd tussen het afweersysteem en het virus speelt hierbij een belangrijke rol. Het is niet eenvoudig om in te grijpen in die fijne balans.
De scholen blijven in ieder geval tot en met 28 april gesloten. Onderzoek naar de rol van kinderen in de overdracht van het nieuwe coronavirus is pas net gestart. NEMO Kennislink zet feiten en vragen over de vatbaarheid en besmettelijkheid van kinderen op een rij.
De gedetailleerde kennis van een klein aantal virussen verhult dat we van het overgrote deel nog nauwelijks iets weten. Meer genetisch onderzoek is nodig om oorsprong en evolutie van virussen in kaart te brengen.
Terwijl het virus zich verspreidt, staan veel mensenlevens even stil. Dat roept grote vragen op. Waar kunnen we terecht met onze onzekerheid? Volgens etnoloog Peter Jan Margry moeten we inzien dat we niet alles onder controle kunnen houden.
Jouw keuze om thuis te blijven kan een verschil maken van leven en dood. Andreas Schmidt vertelde ons eerder dit jaar hoe ethiek ons in deze crisis kan sturen.
Het coronavirus verspreidt zich snel, maar het nieuws over het virus gaat nog veel sneller. Peter Burger werkt samen met andere factcheckers wereldwijd aan het bestrijden van valse informatie.
Een virus zoals Ebola of HIV is moeilijk te bestrijden, omdat virussen veel sneller muteren dan planten of dieren. Dat maakt het lastig om hun DNA af te lezen. Wiskundige Jasmijn Baaijens ontwierp het eerste algoritme dat de genetische samenstelling van een onbekend virus ‘vanaf nul̵...
Zijn ziekenhuizen beschermd tegen hackers? Sommige experts menen van niet, en zij laten zelfs zien dat hacks mogelijk zijn. Een ziekenhuis is vooral gericht op de zorg voor de patiënt. Cyberveiligheid komt pas daarna.
De R zit in de maand en dus zijn we weer massaal verkouden. Waarom is er eigenlijk nog geen vaccin tegen verkoudheid?
Met een combinatie van speciale lama-antilichamen hebben onderzoekers een antilichaam gemaakt dat je in theorie bijna immuun maakt voor griep. Maar of het bij mensen ook zo goed werkt is afwachten.
Het afweersysteem beschermt het lichaam tegen infecties door ziekteverwekkers onschadelijk te maken. Om die verdediging goed uit te voeren is het essentieel dat afweercellen de ziekteverwekkers herkennen en in actie komen. Het afweersysteem is hier altijd mee bezig, ook al merken we het meesta...
Viroloog Marion Koopmans is één van de winnaars van de nieuwe Stevinpremie van NWO. Zij krijgt de prijs voor haar rol bij het indammen van uitbraken van de gevaarlijke infectieziekten ebola en zika.
Biomoleculair wetenschapper Joost Snijder is een van de winnaars van de Heineken Young Scientists Awards 2018. Hij gebruikt geavanceerde technieken om virussen beter te begrijpen.
De Wereldgezondheidorganisatie stuurde vorige week ruim 7500 doses van een experimenteel ebolavaccin naar Congo. De organisatie hoopt daarmee de uitbraak van de dodelijke infectieziekte in te dammen.
Studentes Margot Maathuis en Megan Clay van de Universiteit van Amsterdam vertellen over hun ervaringen aan boord van onderzoeksschip de Pelagia. Ze varen van de Bahama’s richting Ierland.
Genitale herpes is één van de meest voorkomende soa’s in Nederland. Wie was de eerste patiënt die deze seksueel overdraagbare aandoening aan onze voorouders gaf? Engelse wetenschappers wijzen de mensachtige Paranthropus boisei aan als schuldige.
Deze maand infecteerde de kwaadaardige internetworm WannaCry zo’n 200.000 computers. De worm kwam uit de kluis van een van de good guys, de veiligheidsdienst van de VS. Het laat zien dat het opsparen van veiligheidslekken een slecht idee is.
De afgelopen dagen liet ransomware Wannacry een spoor van vernieling achter. Zo’n 200.000 computers in 150 landen werden geïnfecteerd met deze vorm van digitale afpersing. Dankzij een klungelige fout, die door een IT-beveiliger werd ontdekt, stopte het virus vrij snel. NEMO Kennislink sp...
Karpers die besmet zijn met een Koi herpesvirus zwemmen zichzelf beter door naar een warmer gebied te trekken. Het virus heeft echter een trucje achter de hand om ze tegen te houden. Wetenschappers van onder meer de Wageningen Universiteit ontrafelden het kat-en-muisspel van karper en virus.