De veelzijdigheid van vet
In Vet Belangrijk nemen Mariëtte Boon en Liesbeth van Rossum je mee tot in de diepste krochten van je lichaamsvet – en laten ze zien dat we eigenlijk echt niet zonder kunnen.
In Vet Belangrijk nemen Mariëtte Boon en Liesbeth van Rossum je mee tot in de diepste krochten van je lichaamsvet – en laten ze zien dat we eigenlijk echt niet zonder kunnen.
Er worden steeds meer behandelingsvormen gevonden voor mensen met erfelijke metabole ziekten. Maar ondanks al die medicijnen, enzymvervangers, en orgaan- of celtransplantaties, blijven dieetmaatregelen bij de meeste metabole ziekten een belangrijk onderdeel van de behandeling.
Pepernoten, speculaas, kerstkransjes: als je niet oppast stap je na het feestseizoen een kilo zwaarder het nieuwe jaar in. De beschuldigende vinger wijst naar suiker als verslavende dikmaker. Is dat terecht?
De Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RvZ) presenteerde eerder deze maand een plan aan de Minister Schippers om een vettax in te voeren. Dat zou zwaarlijvigheid en hartkwalen bestrijden. Maar of zoiets zal werken is maar de vraag.
Bepaal je echt zelf wat je eet? Ben je immuun voor lekkernij-reclame? Let je wel eens op hoeveel gezond eten kost? Eten blijkt nauwelijks een vrije keus te zijn. Overgewicht is daarom geen kwestie van eigen schuld, dikke bult. Dat stellen Nederlandse wetenschappers in een nieuw boek.
Waarom worden we dik? Het antwoord lijkt simpel: we eten meer dan ons lichaam aan energie nodig heeft, en al helemaal als we te weinig bewegen. Maar dat advies helpt al dertig jaar niet, dus ligt het misschien aan iets anders?
Overgewicht is een epidemie. En obesitas een ramp voor de volksgezondheid. Dat klinkt nogal apocalyptisch. Of dat nu gerechtvaardigd is of niet, feit is wel dat veel mensen zich flink zorgen maken over de vele dikkerds in onze samenleving. Want te veel vet brengt risico’s met zich mee.
Die ene broek zit niet meer zo mooi als vroeger. Tijd om te lijnen. Minder eten dus. Maar zo simpel ligt het niet, als je de regels van diëten zoals die van Weight Watchers, Atkins en Sonja Bakker bekijkt. De een staat tussendoortjes toe, de ander is koolhydraatarm, weer een ander is koolhydra...
Mannen zijn gek op de vrouwelijke boezem. Zeker als ’ie een beetje groot is. Maar waarom? Hoewel tijdens de borrelpraat iedereen daar een antwoord op lijkt te hebben, zijn wetenschappers er nog lang niet over uit. Kennislink zet de theorieën over mannelijke borstenliefde voor je op een r...
Van een vetcel valt een stamcel te maken. Wetenschappers wisten deze week de smurrie die na een liposuctie overblijft om te programmeren naar stamcellen. En stamcellen zijn altijd welkom: van hen wordt verwacht dat ze straks ziekten als Alzheimer genezen.
Leidse en Utrechtse onderzoekers slaagden erin het huidvet na te maken dat een pasgeborene bedekt. In de baarmoeder maakt deze ‘vernix caseosa’ de babyhuid ‘waterproof’, zodat de huid zich kan ontwikkelen in een natte omgeving. Na de geboorte hydrateert en reinigt het vet de babyhuid en genees...
Obesitas is een ziekte waarvan het voorkomen in de westerse wereld nog steeds snel toeneemt. Nieuw onderzoek van de Queen’s universiteit in Canada laat zien dat een foutje in het zenuwstelsel obesitas kan veroorzaken. De resultaten verschijnen 29 januari in vaktijdschrift PNAS.
Type 2 diabetes gaat gepaard met een chronische ontsteking van de lever, en met leververvetting. Maar hoe zit die driehoeksverhouding precies in elkaar? Vidi-winnaar Peter Voshol gaat het uitzoeken.‘We weten nog veel te weinig van het vetmetabolisme’.
Maagbanden, liposucties, sherrykuren, kruidenpillen. Ze helpen allemaal niet of nauwelijks en leiden uiteindelijk meestal tot ellende bij mensen met fors overgewicht (obesitas). Voedingspsychologe Marieke Werrij heeft een behandeling ontwikkeld waarvan wetenschappelijk is bewezen dat die wél w...
Dik is hot! Je hoeft de krant maar open te slaan of je leest dat we met z’n allen te zwaar worden. Geen wonder dus dat nieuwe diëten als paddestoelen uit de grond schieten. Eén van de nieuwkomers is het controversiële Atkins-dieet. Aanhangers zweren erbij, terwijl vanuit de ‘gezondheidshoek’ f...
Twintigduizend doden en veertigduizend nieuwe gevallen van suikerziekte, hart- en vaatziekten en kanker. Dat zijn volgens het woensdag gepubliceerde RIVM-rapport ‘Ons eten gemeten’, de gevolgen van ongezond en teveel eten. Maar zo heet wordt de soep niet gegeten.
‘Twintigduizend doden jaarlijks en twee jaar korter leven door ongezonde voeding’. Met deze kop vestigt het RIVM de aandacht op het vandaag verschenen rapport ‘Ons eten gemeten’. Nederland wordt steeds ongezonder door slecht eetgedrag en daar moet snel wat aan gedaan wo...
Bij patiënten met acute buikpijn wordt al snel gedacht aan een blindedarmontsteking. Echter, een vetinfarct kan ook de oorzaak zijn. Radioloog Adriaan van Breda Vriesman concludeert in zijn proefschrift dat het verschijnsel vaker voorkomt dan gedacht. Hij stelt vast dat het om een goedaardige ...
Elk voorjaar werpen miljoenen zeehonden hun jongen op het pakijs van het hoge noorden. Ondanks extreem lage temperaturen, onberekenbaar ijs en hongerige ijsberen lukt het de zeehonden om zich voort te planten. Recent onderzoek heeft inzicht ge-geven in welke strategieën de dieren gebruiken om ...
Suikerziekte is misschien te wijten aan een verstoorde balans in het autonome zenuwstelsel. Onderzoekers van het NIH suggereren dit nadat ze erachter kwamen dat buikvet en onderhuids vet door aparte zenuwen aangestuurd worden.
Waarom krijgt de één alleen een dikke buik en verspreidt het vet zich bij een ander over het hele lichaam? Geen triviale vraag, want veel buikvet betekent meer kans op diabetes en hartziekten. Endocrinologen en hersenonderzoekers ontdekten dat de hersenen zich actief bemoeien met de vetverdeli...
Het decembernummer van 1997 van Natuur & Techniek vermeldde de vele positieve kanten van het eten van vis. TNO Voeding ontdekte een keerzijde; het toedienen van visolie bevordert pancreaskanker bij proefdieren. Voor mensen met deze vorm van kanker zijn de vooruitzichten doorgaans slecht.