Oneven Goldbach-vermoeden opgelost
Het ‘zwakke’ vermoeden van Goldbach is na 227 jaar bewezen. Een wiskundige van het École Normale Supérieure in Parijs heeft laten zien dat elk oneven getal te schrijven is als drie priemgetallen.
Het ‘zwakke’ vermoeden van Goldbach is na 227 jaar bewezen. Een wiskundige van het École Normale Supérieure in Parijs heeft laten zien dat elk oneven getal te schrijven is als drie priemgetallen.
Het Hirsch-vermoeden werd in 2010 ontkracht; de Spaanse wiskundige Francisco Santos ontdekte een tegenvoorbeeld voor een vermoeden dat al vijftig jaar onopgelost was. Een prestatie van formaat. Hoe gaat zo een ontdekking in zijn werk? In een recent interview in de nieuwsbrief van de European M...
De Russische wiskundige Perelman, die een miljoen dollar afsloeg voor zijn oplossing van het vermoeden van Poincaré, geeft eigenlijk nooit interviews. Voor de krant Komsomolskaya Pravda maakte hij een uitzondering. Hij zegt dat het vermoeden van Poincaré de sleutel is tot het begrijpen van de ...
De Russische wiskundige Grigori Perelman heeft na een paar maanden wikken en wegen besloten te bedanken voor het prijzengeld van een miljoen dollar, voor zijn oplossing van het Poincaré-vermoeden.
De Russische wiskundige Grigori Perelman heeft laten weten niet geïnteresseerd te zijn in het prijzengeld van een miljoen dollar, dat het Clay Mathematics Institute toekent voor zijn bewijs van het Vermoeden van Poincaré.
Het woord ‘couscous’ is repeterend: de eerste vier en de laatste vier letters zijn hetzelfde. Dergelijke woorden staan centraal in het ‘vermoeden van Dejean’, een probleem uit de combinatoriek dat nu is opgelost.
Twee jaar geleden startte Kennislink in samenwerking met de Universiteit Leiden het project Reken mee met abc. Voor dit project is het jaar 2009 goed begonnen: de ‘honderd procent’ is bijna gehaald.
Het vermoeden van Goldbach is een van de grote onopgeloste problemen uit de getaltheorie. Dit vermoeden, dat iets zegt over alle even getallen, is nu geverifieerd tot 1.000.000.000.000.000.000.
Grigori Perelman loste het Poincaré-vermoeden, een hardnekkig vraagstuk uit de topologie, op. Hij verdiende daarmee de prestigieuze Fields Medal, maar bedankte voor de eer.