Strategisch stemgedrag
Vaak wordt verondersteld dat Nederlanders niet strategisch stemmen omdat bijna elke stem wel in zetels omgezet wordt. Wij Nederlanders hebben echter onze eigen redenen om soms toch niet op onze voorkeurspartij te stemmen.
Vaak wordt verondersteld dat Nederlanders niet strategisch stemmen omdat bijna elke stem wel in zetels omgezet wordt. Wij Nederlanders hebben echter onze eigen redenen om soms toch niet op onze voorkeurspartij te stemmen.
Het Nederlandse kiezersonderzoek kwam in de jaren zestig op gang. Het belangrijkste model waarmee het stemgedrag van mensen begrepen kon worden was het verzuilingsmodel. Tijdens de verzuiling kon kiesgedrag grotendeels verklaard worden aan de hand van iemands religie en sociale klasse.
Volgens veel politici en journalisten leven we in een personendemocratie. Onzin, zegt Van Holsteyn. Die persoonseffecten worden flink overdreven.
Tot voorkort werd kiezersgedrag onderzocht aan de hand van een verzuilingsmodel. De laatste tijd is dit model verdrongen door een aantal andere perspectieven. Ook de nieuwe modellen zijn niet zonder problemen.
Het wereldkampioenschap voetbal is een krachtmeting tussen de beste voetbalteams ter wereld. Is het WK een eerlijk toernooi? Volgens welke regels wordt de wereldkampioen geselecteerd? En bestaat er wel een ploeg die beter is dan alle andere?
Kan politiek voor jongeren aantrekkelijk zijn? Niet echt. Voor jongeren die politiek saai vinden maakt het niks uit of Balkenende op een skateboard gaat staan. Zolang het politiek is, blijft het saai.
Voorspellen is een riskante bezigheid, zeker voor wetenschappers. Politicoloog Joop van Holsteyn durft het aan maar liefst vier voorspellingen te doen over de aankomende gemeenteraadsverkiezingen.
Op 7 december is de laatste ronde van de Egyptische parlementsverkiezingen, waarin oppositiegroepen zich duchtig proberen te roeren. De gewone Egyptenaar ziet deze democratie met vrees tegemoet.
Terwijl de overgrote meerderheid van de politici het Europese Grondwettelijk Verdrag steunde, stemde een meerderheid van de Nederlandse en Franse kiezers tegen. De vier Europese referenda in 2005 bevestigen de suggestie van eerder onderzoek dat het vermogen van regeringspartijen om hun aanhang...
Bij de Britse lagerhuisverkiezingen op 5 mei 2005 won Labour 55% van de zetels met slechts 35% van de stemmen. In 2000 won Bush de Amerikaanse presidentsverkiezingen met 500.000 stemmen minder dan Gore. Bij veel referenda is het voor ‘voor’-stemmers beter om thuis te blijven dan om te gaan ste...
Na het Franse ‘non’ kan Nederland de Europese Grondwet nog redden. Maar wie in het referendum van 1 juni vóór stemt, zorgt volgens wiskundigen dat zijn eigen stem voortaan minder waard is dan die van andere EU-burgers.
Het departement politicologie van de Universiteit Leiden heeft een nieuw instrument ontworpen om politiek cynisme te meten. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen politiek cynisme en politiek wantrouwen.
Op 29 oktober ondertekenen staatsleiders en regeringshoofden in Rome de nieuwe Europese grondwet. Door die grondwet stijgt de invloed van grote en kleine landen ten koste van de middelgrote als Nederland of Polen. Wetenschappers rekenden – tevergeefs – voor hoe het simpeler en eerlijker kan.
Wie wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2004, Bush of Kerry? In Amerika kun je met meerderheid van stemmen alsnog de verkiezingen verliezen. Een blik onder de motorkap van het Amerikaanse kiesstelsel.