De evolutie van de voedselproductie
Een overzicht van hoe onze voedselproductie met hulp van micro-organismen en genetische kennis door de jaren heen is veranderd.
Een overzicht van hoe onze voedselproductie met hulp van micro-organismen en genetische kennis door de jaren heen is veranderd.
Een pas ontdekt gen voor zelfbevruchting versnelt het veredelingsproces bij de aardappelplant.
Leidse onderzoekers vonden een manier om plantenleven te besturen. Met twee genen kunnen ze de levensfases ‘doorspoelen’ om snel nakomelingen te krijgen, of ‘terugspoelen’ naar een vroegere levensfase.
Rondreizend door afgelegen streken verzamelt bioloog en zadenjager Chris Kik zaden van wilde groenten om de voedselzekerheid veilig te stellen.
Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zet de deur op een kier voor genetische modificatie. De Volkskrant meldt dat ze laat onderzoeken of moderne technieken van DNA-modificatie de landbouw duurzamer kunnen maken.
Een goede teelt van landbouwgewassen vraagt de juiste combinatie van de maatregelen van de boer en de eigenschappen van de plant. Die eigenschappen van deze planten zijn in de afgelopen tijd soms drastisch veranderd door selectie en veredeling.
Deze week heeft het Europees Octrooibureau (EOB) besloten het patentrecht op groente en fruit terug te trekken. Toen het EOB dit twee jaar geleden toestond, leidde dat tot hevige discussie.
Sommige planten kunnen als ze onder water staan, energie vrijmaken zonder dat daar zuurstof voor nodig is. Een onderzoeksteam bestaande uit Nederlandse, Duitse en Italiaanse biologen heeft nu ontdekt hoe planten dat doen. Dankzij die ontdekking wordt het mogelijk om landbouwgewassen minder kwe...
Wetenschapper bij dag, amateur bierbrouwer bij nacht. Dat is de niet zo geheime identiteit van biotechnoloog Bert Landuyt. Samen met onderzoeker Kevin Verstrepen ontwikkelde hij een nieuwe gistsoort met als resultaat een biertje met extra geur. Lekker? Je kunt het biertje op 2 februari in Leuv...
Een door biotechnologen speciaal gekweekte rijstvariant die tegen droogte opbokst en een hoge opbrengst levert, is vanaf deze maand vrijgegeven voor boeren in ondervoed Zuid-Azië.
Biotechnologen aan de universiteit van Kansas kweekten een extra paars aardappelras. Lekker zoet, en waarschijnlijk ook gezonder dan een gewone aardappel.
Onderzoekers van het Britse biotechnology bedrijf Syngenta zijn er in geslaagd de productie van pro-vitamine A in gouden rijst ruim twintig maal te verhogen.
Bananenplantages in Afrika, Azië en Midden Amerika worden ernstig bedreigd door de zwarte Sigatoka ziekte, veroorzaakt door de schimmel Mycosphaerella fijiensis. De Cavendish exportbanaan die wij dagelijks bij ons ontbijt of lunch nuttigen zou wel eens van ons menu kunnen verdwijnen als er nie...