De geheime dienst
Al vanaf het ontstaan van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten zijn hun rol en bevoegdheden niet zonder controverse geweest. “Hoe legitimeer je zo’n dienst in een democratie?”
Al vanaf het ontstaan van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten zijn hun rol en bevoegdheden niet zonder controverse geweest. “Hoe legitimeer je zo’n dienst in een democratie?”
Op Strijp-S in Eindhoven wordt lustig geëxperimenteerd met technologieën die het leven veiliger en makkelijker moeten maken. Maar hoe zorg je ervoor dat het ‘living lab’ geen surveillance-apparaat wordt?
Je moet je onbespied weten in je eigen stad. Helpt het als we toezichthoudende camera’s alleen gevoelig maken voor de gezichten van criminelen?
De hackers van het Russische cyberspionageprogramma Sandworm legden PIN-automaten, ziekenhuizen en elektriciteitscentrales lam. Nu is daar een voortreffelijk boek over geschreven.
Zijn ziekenhuizen beschermd tegen hackers? Sommige experts menen van niet, en zij laten zelfs zien dat hacks mogelijk zijn. Een ziekenhuis is vooral gericht op de zorg voor de patiënt. Cyberveiligheid komt pas daarna.
Iedereen wil veilig werken. Zeker als je dagelijks in aanraking komt met gevaarlijke stoffen. Maar wat is ‘veilig’? De Gezondheidsraad probeert daar een getal aan te hangen: de gezondheidskundige advieswaarde.
Nederland wil in 2025 vooroplopen met proefdiervrije methoden. Organ-on-a-chip-technologie wordt gezien als een belangrijke vervanger van dierproeven. Maar volgens onderzoekers kan het nog tientallen jaren duren voordat die technologie ver genoeg is ontwikkeld.
De Afsluitdijk voldoet niet meer aan de laatste veiligheidseisen. Om de veiligheid van Nederland weer tot 2050 te kunnen garanderen doet Rijkswaterstaat verschillende aanpassingen waarbij ze rekening houdt met zowel veiligheid als natuur.
Schimmels zijn meestal geen ziekteverwekkers, maar kunnen wel schadelijke stoffen produceren. Daarom is het van belang om veilig met schimmels te werken.
Maak bij grote rampen slim gebruik van wat bewoners van het gebied al weten. Daarvoor pleit Kenny Meesters van de TU Delft. Hij is gespecialiseerd in de informatievoorziening van internationale rampen.
Deze maand infecteerde de kwaadaardige internetworm WannaCry zo’n 200.000 computers. De worm kwam uit de kluis van een van de good guys, de veiligheidsdienst van de VS. Het laat zien dat het opsparen van veiligheidslekken een slecht idee is.
De afgelopen dagen liet ransomware Wannacry een spoor van vernieling achter. Zo’n 200.000 computers in 150 landen werden geïnfecteerd met deze vorm van digitale afpersing. Dankzij een klungelige fout, die door een IT-beveiliger werd ontdekt, stopte het virus vrij snel. NEMO Kennislink sp...
Deze maand stemt de Verenigde Naties over een wereldwijd totaalverbod op kernwapens. In aanloop daarnaartoe organiseerde de Nederlandse afdeling van International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW) een bijeenkomst. Het thema lijkt burgers niet echt bezig te houden. D...
De Nederlandse uitvinder Anton van Zanten wint de European Inventor Award. Hij wordt geëerd vanwege zijn grote bijdrage aan de autoveiligheid. Van Zanten bedacht en ontwikkelde anti-slipsysteem ESP dat honderdduizenden zware ongelukken voorkwam. Kennislink interviewde hem.
Historisch gezien hebben we gedurende duizenden jaren gedacht dat ‘pech’ een straf van God was, zodat preventie van ongevallen niet nodig zou zijn. Vanaf ongeveer 1850 ging deze religieuze schuldcultuur over in een individuele schuldcultuur: pech was het gevolg van eigen fouten. De...
Het is mogelijk om al het e-mailverkeer veilig te versleutelen. Maar dat blijft toch lastig gedoe, en omdat zo weinig mensen dit toepassen, vestigt alleen al het gebruik van versleuteling de aandacht op je. Vandaar een pleidooi om de National Security Agency en andere inlichtingendiensten te &...
Direct nadat bekend was dat de twee zwarte dozen van MH17 gevonden waren, werd gesuggereerd dat ze werden gemanipuleerd. Maar kan dat wel? En wat staat er precies op de black box? Kennislink vroeg het luchtvaartdeskundige Joris Melkert (TU Delft).
Nederland is op 24 en 25 maart gastland voor de Nuclear Security Summit 2014 (NSS 2014). Regeringsleiders komen samen in Den Haag om te praten over het voorkomen van nucleair terrorisme. Maar waarover gaat die top precies? En waarover niet? Kennislink zette het een en ander op een rij.
Geneesmiddelen hebben zowel een positieve werking als een negatief effect – de bijwerking. Commissies die medicijnen beoordelen zoeken het meest ideale evenwicht tussen die twee aspecten.
Het aantal datadiensten op internet groeit explosief en door de introductie van nieuwe technieken duiken er overal nieuwe digitale veiligheidskwesties op. Hoe veilig is jouw data in de cloud?
Schokkend zijn de vele ongelukken die de afgelopen halve eeuw met kernwapens zijn gebeurd. Desalniettemin is er nog nooit een kernwapen per ongeluk afgegaan. Hoe (vaak) ontsnapte de wereld toch steeds weer aan een ramp?
Muien maken de zee onveilig. Daarom werkt Deltares aan de muienradar, een systeem waarmee het stromingspatroon in zee tot enkele dagen vooruit voorspeld kan worden.
Geavanceerde treinbeveiligingssystemen hadden ongelukken zoals deze zomer in Spanje en Zwitserland kunnen voorkomen. Het Europese netwerk is weliswaar niet heel gevaarlijk, maar kan dankzij nieuwe technologie nog altijd veel veiliger en dat zou mensenlevens redden, zeggen deskundigen.
Het woord 3D-printer ligt steeds vaker op onze lippen. En geen wonder, want 3D-printen wordt steeds populairder. Maar wat houdt de techniek nou precies in? En – misschien nog wel belangrijker – wat zijn mogelijke effecten ervan voor de maatschappij?
Steeds meer overheidsmaatregelen zijn gericht op het bestrijden van risico’s. Maar aan de preventiestaat die zo ontstaat kleven ook nadelen, stelt bestuurskundige Rik Peeters in zijn proefschrift.
Een onderzoeksgroep van TU Eindhoven en de stichting Kien werkt aan een energieneutrale tunnel met een minimale milieubelasting en een veilig verkeersmanagement.
Wanneer weet je nu echt zeker of genetisch veranderde groente veilig zijn of niet? Simpel: de nieuwe gentechplant mag niet afwijken van gewone planten, behalve dan natuurlijk de eigenschap die je anders wilt hebben. Japanse biotechnologen brengen voor het eerst zulke afwijkingen netjes in kaar...
Elke twee weken verschijnt op Kennislink een gastcolumn. De columnist is steeds een andere onderzoeker, die vanuit zijn of haar vakgebied schrijft over de wetenschap achter een gebeurtenis in de maatschappij of uit ons dagelijks leven. Deze week: Aldert Piersma over het proefdiergebruik in Eur...
De waterkeringen in Nederland worden om de vijf jaar getoetst op veiligheid. Met behulp van een computerprogramma met de naam ‘Dijk Analyse Methode’ is het nu mogelijk deze werkzaamheden voor een deel te automatiseren. In de praktijk blijkt dat dit op een dijktraject van slechts 50...
Agenten die rond hotspots surveilleren, voorkomen de meeste inbraken. Een agent die zijn aandacht verdeelt heeft minder succes. Dat blijkt uit onderzoek met nieuwe computersimulaties.