5 praktische vragen over vaccinatie
Steeds meer mensen worden gevaccineerd en daarmee komen er ook steeds meer vragen. Hoe zit het nu met die vaccins? NEMO Kennislink stelde vijf vragen aan immunoloog en vaccinoloog Cécile van Els.
Steeds meer mensen worden gevaccineerd en daarmee komen er ook steeds meer vragen. Hoe zit het nu met die vaccins? NEMO Kennislink stelde vijf vragen aan immunoloog en vaccinoloog Cécile van Els.
Regelmatig krijgen wij lezersvragen binnen. Hier geven wij antwoord op een vraag en wijzen we op relevante artikelen op NEMO Kennislink.
De R zit in de maand en dus zijn we weer massaal verkouden. Waarom is er eigenlijk nog geen vaccin tegen verkoudheid?
De documentaire Family Shots volgt het verhaal van papa David, mama Jessica en hun dochtertje Zaria. Hij is voor vaccineren, zij is tegen. Het is het begin van een persoonlijke zoektocht rond vaccineren. Krijgt Zaria uiteindelijk haar prikjes?
Het succes van vaccinatieprogramma’s laat zien hoe efficiënt het afweersysteem gericht kan worden tegen ziekmakers. Die kennis slaat een brug naar aandoeningen waar nog geen optimale behandeling voor bestaat, zoals hiv, kanker of auto-immuunziekten.
Bij een infectie leert het afweersysteem een ziekteverwekker herkennen en kan zo bij een volgende infectie met dezelfde ziekteverwekker sneller en beter reageren. Dit lerend vermogen van het afweersysteem vormt de basis voor vaccinatie.
Ieder jaar krijgen ongeveer 700 vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker; vaak betreft dit nog jonge vrouwen. Jaarlijks overlijden 200 tot 250 vrouwen aan baarmoederhalskanker. Door vaccinatie is een belangrijk deel hiervan te voorkomen.
Weerstand tegen vaccineren is iets van alle tijden. Al in de negentiende eeuw was er weerstand tegen de pokkenvaccinatie. Ook toen waren er religieuze bezwaren, angst voor bijwerkingen en afkeuring van de leidende rol van de staat.
Door verouderingsprocessen verliest het afweersysteem aan vermogen om het lichaam te beschermen tegen ongewenste indringers. Ook neemt het effect af van vaccinaties die voor bescherming zorgen. Toch kunnen vaccinaties bij vatbare ouderen helpen om infectieziekten te voorkomen, mits vaccins wor...
Kinderziekten worden veroorzaakt door virussen of bacteriën die circuleren onder de bevolking. Vroeger was de sterfte door kinderziekten hoog. Tegenwoordig komen kinderziekten waartegen wordt ingeënt vrijwel niet meer voor.
Dendritische cellen herkennen lichaamsvreemde cellen en alarmeren de rest van het afweersysteem. Helaas lukt dat met kankercellen niet altijd. Dendritische celvaccinaties stimuleren een afweerreactie tegen specifieke kankercellen.
Ouderen hebben een verhoogde vatbaarheid voor infectieziekten. Ook vaccinaties die daartegen moeten beschermen, werken minder effectief. Het afweersysteem dat ons normaal zo goed verdedigt, laat het steeds meer afweten. Dit komt doordat verouderingsprocessen ook het afweersysteem aantasten.
Dit najaar start een inhaalvaccinatiecampagne tegen meningokokken W. Hans van Vliet, manager van het Rijksvaccinatieprogramma, legt uit waarom alleen 14-jarigen nu een prik krijgen.
Steeds minder ouders laten hun kinderen vaccineren. Daardoor zijn sommige kinderziekten inmiddels bezig aan een comeback. Maar er is meer aan de hand.
Jaarlijks overlijden tientallen vrouwen in Nederland omdat ze niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, aldus het RIVM. Vorige maand berichtten we erover op NEMO Kennislink.
De Wereldgezondheidorganisatie stuurde vorige week ruim 7500 doses van een experimenteel ebolavaccin naar Congo. De organisatie hoopt daarmee de uitbraak van de dodelijke infectieziekte in te dammen.
We proberen zo hard om mensen het goede te laten doen: belasting betalen, kinderen laten inenten. Hoe krijg je iemand alleen zo ver om zijn gedrag te veranderen? Daarover gaat ‘Dingen gedaan krijgen’ van Tali Sharot.
Het is vijf voor twaalf. Epidemieën steken weer steeds vaker de kop op en daar moeten we wat aan doen. Dat is de belangrijkste boodschap van de documentaire Unseen Enemy. Er is één vraag die blijft hangen: kunnen we ons wel overal op voorbereiden?
Negen genen kunnen voorspellen hoe het afweersysteem van mensen reageert op griepvaccinatie. Dat blijkt uit grootschalig Amerikaans onderzoek.
Vaccinatie door middel van een prik, waarbij de huid wordt doorboord door een naald. Zo gaat het meestal en wie weet kan het niet anders. Maar zijn er echt geen betere (pijnloze) alternatieven voor de toediening van een vaccin?
Een groeiende groep mensen meent tegenwoordig dat vaccinaties schadelijker zijn dan de ziektes waartegen ze beschermen. Terwijl vroeger slechts kleine religieuze groeperingen vaccinatie afwezen, gebeurt dit nu veel breder, op pseudo-medische gronden. Daardoor wordt de vaccinatiegraad zo laag, ...
Wetenschappers van de Katholieke Universiteit Leuven maakten een vaccin op basis van afweercellen en dood tumorweefsel. Dat vaccin weet muizen met een hersentumor langdurig in leven te houden. In combinatie met chemotherapie werkt het vaccin zelfs genezend. De wetenschappers hopen hun resultat...
Hiv breekt afweercellen af en de cellen die overblijven krijgen het virus niet onder controle. Daarom blijft hiv na besmetting altijd in het lichaam van een patiënt aanwezig. Viroloog Rob Gruters probeert het afweersysteem zo te stimuleren dat het hiv weer aan kan vallen.
De mazelen zijn dankzij vaccinatie een zeldzame ziekte geworden. Maar vaccineren ligt onder vuur en dus krijgen we, ook in Nederland, weer af en toe te maken met mazelenuitbraken. Is het mogelijk om de mazelen helemaal uit te roeien?
Virusinfecties zijn soms onnodig problematisch. Tegen tal van virussen bestaan uitstekende vaccins, maar ze zijn niet voor iedereen beschikbaar. Soms zijn ze te duur, soms willen mensen niet gevaccineerd worden omdat ze het systeem niet vertrouwen. Dat geeft een dilemma: vaccins werken niet al...
Tumoren roepen vaak uit zichzelf ontstekingsreacties op om verder te kunnen groeien. Maar hoe profiteren tumorcellen daarvan zonder dat de aangesnelde afweercellen hen vernietigen? En kan dit proces zo gemanipuleerd worden dat de ontsteking de tumor niet langer helpt, maar uitschakelt? Profess...
Vaccinatie tegen mazelen is een enorm succes. Sterker nog, het voorkomt meer doden dan het aantal kinderen dat voorheen stierf aan mazelen. Wetenschappers van het Erasmus MC Rotterdam hebben hier samen met Amerikaanse collega’s een verklaring voor gevonden. Na het doormaken van mazelen blijven...
Het succes van vaccinaties berust op de vorming en het behoud van geheugencellen. Helaas zijn er niet altijd voldoende van deze cellen. Dat is afhankelijk van de stofwisseling. Immunologe Rianne van der Windt is op zoek naar een stofje dat de vorming van geheugencellen stimuleert. Met als doel...
Biotechnoloog Herman de Boer: we kennen hem allemaal als de geestelijk vader van stier Herman, ’s werelds eerste transgene stier. Die primeur is inmiddels twintig jaar oud, maar De Boer heeft sinds die tijd zeker niet stilgezeten. Hij werkt nu aan een nieuw project om een vervanger voor antibi...
Kankercellen die een herkenbaar stukje bacteriemateriaal bij zich dragen, worden moeiteloos door het afweersysteem herkend en opgeruimd. Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers. Door kankercellen met bacterietrekjes in te spuiten bij muizen wisten zij de groei van tumoren af te...