Vliegenlarven als veevoer
Insecten zijn duurzame vleesvervangers, maar daar willen we op ons bord nog weinig van weten. Als voer voor kippen, varkens en vissen vinden we insecten een stuk acceptabeler, maar hoe duurzaam zijn ze dan nog?
Insecten zijn duurzame vleesvervangers, maar daar willen we op ons bord nog weinig van weten. Als voer voor kippen, varkens en vissen vinden we insecten een stuk acceptabeler, maar hoe duurzaam zijn ze dan nog?
Satellieten hebben een steeds scherper oog voor broeikasgassen en vervuilende stoffen in de atmosfeer. Komt er straks een milieuflitspaal in de ruimte?
Ondanks een spectaculaire daling van de uitstoot van ammoniak uit de landbouw in de afgelopen dertig jaar moet die verder omlaag. Van het koetoilet tot stikstofstrippers, de technische middelen om dat te doen lijken voorhanden. Welke oplossingen zijn volgens een wetenschapper en een boer leven...
Aan de klimaattafel is afgesproken dat de luchtvaart in 2070 geheel emissievrij moet worden. Hoe realistisch is dat? NEMO Kennislink sprak verschillende experts over de opties die er zijn.
Sinds een aantal maanden is het een begrip in Nederland: de stikstofcrisis. Bodemonderzoeker Hans Kros vertelt meer over het probleem.
Deze week publiceerde de commissie Remkes het eindadvies over de stikstofproblematiek: ‘Niet alles kan overal’. NEMO Kennislink beantwoordde eerder al de vijf belangrijkste vragen over stikstof.
Oud asfalt gebruiken we nu in de onderlagen van nieuwe wegen of bij het opspuiten van eilanden. En dat terwijl dit materiaal ook nog op een andere manier waardevol kan zijn. Met nieuwe technieken proberen bedrijven het asfalt voortaan ook op een hoogwaardige manier te recyclen.
Vóór 24 juni 2015 gaf bijna niemand een cent voor de kansen van actiegroep Urgenda. Met een rechtszaak wilden Urgenda en bijna 900 particuliere mede-eisers de staat dwingen om meer te doen tegen de uitstoot van broeikasgassen.
Als de mens niet zo veel broeikasgas uit zou stoten zouden we onherroepelijk in de kou komen te zitten. De vraag is alleen wanneer.
De afgelopen dertig jaar is de concentratie van het sterke broeikasgas sulfurylfluoride (SO2F 2) versneld toegenomen. De concentratie is nu 1.5 deeltjes per triljoen. Verwaarloosbaar voorlopig, maar bij een verwachte, verdere toename zal er op gelet moeten worden. Sulfurylfluoride wordt steed...
Onderzoekers onder leiding van de Utrechtse hoogleraar Thomas Röckmann hebben een tot nu toe onbekende bron van het broeikasgas methaan in de atmosfeer ontdekt. Groene planten blijken namelijk ook methaan te produceren. Deze ontdekking is niet alleen belangrijk voor plantenonderzoekers, maar o...