Lezersvraag: 'Waar vond de oerknal plaats?'
NEMO Kennislink krijgt regelmatig lezersvragen. Jack vroeg zich af waar de oerknal plaatsvond. Redacteur Roel van der Heijden geeft antwoord.
NEMO Kennislink krijgt regelmatig lezersvragen. Jack vroeg zich af waar de oerknal plaatsvond. Redacteur Roel van der Heijden geeft antwoord.
Hoe ontstaan supernova’s en waarom zijn ze zo innig verweven met het lot van het heelal?
Op aarde is het meten van afstanden makkelijk, maar daarbuiten is het lastiger. Astronomen gebruiken verschillende methodes om afstanden en de uitdijing van het heelal te bepalen, en die spreken elkaar soms tegen. Hoe groot is het universum eigenlijk, en welke peilstokken gebruiken we?
Ons universum is als een bolletje elastische stopverf. Aan de hand van dit goedje probeert wetenschapsjournalist George van Hal de in november gepubliceerde zwaartekrachttheorie van natuurkundige Erik Verlinde uit te leggen. In het zeer handzame boekje ‘Elastisch universum’ maakt Van Hal de ma...
Erik Verlinde komt eindelijk naar buiten met zijn nieuwe theorie over emergente zwaartekracht. NEMO Kennislink sprak hem daar een jaar geleden over.
Donkere energie zou de verklaring zijn voor het steeds sneller uitdijende universum, maar niemand weet wat het is. In de kelder van de Vrije Universiteit Amsterdam testen wetenschappers nu een theorie door zogenoemde kameleondeeltjes te zoeken. Kennislink nam een kijkje.
De redactie van Kennislink krijgt regelmatig lezersvragen. Zo vroeg Erik zich af waarin het universum expandeert. De vraag wordt beantwoord door Kennislink-redacteur Roel van der Heijden.
De donkere energie, die het heelal steeds sneller laat uitdijen, is ouder dan de zon. Dat claimt sterrenkundige Adam Riess van John Hopkins University en het STScI. Riess spoorde verre supernova’s op met de Hubble-telescoop en zag aan de snelheid waarmee die van ons en elkaar af bewegen ...
De wiskunde is een tuin waar een machtige boom in het midden staat. Die boom is behangen met namen van belangrijke wiskundigen zoals Euclides, Apollonius, Leibniz en Newton. Maar er groeit nog veel meer: prachtige struiken en fraaie plantjes. In die tuin is ook plaats voor Escher. Dat blijkt u...