Wat kunnen tweelingen ons leren over menselijk gedrag?
Wat kunnen tweelingstudies, tegenwoordig in combinatie met moleculaire technieken, precies aantonen en wat niet?
Wat kunnen tweelingstudies, tegenwoordig in combinatie met moleculaire technieken, precies aantonen en wat niet?
Eerder deze week werd bekend dat onderzoeker He Jiankui vervolgd wordt. In 2018 claimde hij de geboorte van een genetisch gemodificeerde tweeling.
Waar komt geluk vandaan? Meike Bartels van de Vrije Universiteit onderzoekt hoe genetica en omgeving invloed hebben op ons welzijn.
Op het NOS-journaal werd gesuggereerd dat China de eerste gekloonde hond ter wereld heeft geproduceerd, bedoeld werd: de eerste genetisch-gemodificeerde hond. In Zuid-Korea maken ze al langer kloon-honden.
De stelling van Bayes, die aan de bron ligt van een hele tak van statistiek, werd een week geleden in Science uitvoerig besproken door een statisticus van de Stanford-universiteit. Wat houdt de stelling in, en waarom is Bayesiaanse statistiek zowel nuttig als omstreden?
Dit is de theorie: testosteron kneedt voor de geboorte je brein in hetero- of homorichting, zodat je met seksuele oriëntatie en al ter wereld komt. Wetenschappers als Dick Swaab zijn hier zo zeker van, dat ze de theorie als feit presenteren. Maar dat is onterecht, blijkt nu.
Waarom ben ik zoals ik ben? Het is één de Grote Vragen die filosofen en andere wetenschappers al eeuwen van de straat houdt. Af en toe lukt het iemand om een deeltje van het antwoord aan te dragen. Deze keer zijn de neuropsychologen aan de beurt. Hun brokje antwoord is klein maar belangrijk: g...
Hoe een tweeling precies zo met elkaar vergroeid raakt dat ze een siamese tweeling worden, weten we niet precies. Maar dat de consequenties voor de broers of zussen in kwestie enorm zijn, staat buiten kijf.
‘In een wereld zonder tweelingen zouden veel neonatologen werkloos zijn’, luidt een van de stellingen bij het proefschrift van Enrico Lopriore. Meerlingen spreken tot de verbeelding, maar het dragen ervan vergt veel van moeder en kroost.
Door naar de overeenkomsten en verschillen tussen eeneiige en twee-eiige tweelingen te kijken kunnen we veel leren over hoe genen en omgeving ons gedrag beïnvloeden. Dit intrigerende onderzoeksveld noemen we gedragsgenetica. Hoe dit onderzoek precies werkt, lees je in dit artikel.
Een tweeling moet het gezamenlijk zien te rooien in de baarmoeder. Dat gaat niet altijd goed. De ongeboren kinderen wisselen soms bloed met elkaar uit en als de één meer krijgt dan de ander, hebben ze daar beiden last van. Bijna twee jaar geleden startte het LUMC met een nieuwe behandeling, wa...