Een tsunami door vallend ijs
Niet alleen aardbevingen, maar ook vallend ijs kan een tsunami veroorzaken. Hoe dit precies gebeurt, wordt nu onderzocht bij Deltares in Delft. NEMO Kennislink ging op bezoek.
Niet alleen aardbevingen, maar ook vallend ijs kan een tsunami veroorzaken. Hoe dit precies gebeurt, wordt nu onderzocht bij Deltares in Delft. NEMO Kennislink ging op bezoek.
Met een smartphone kan je al zoveel meer doen dan alleen maar bellen. Desalniettemin hebben Amerikaanse onderzoekers weer een nieuwe en wel heel bijzondere toepassing gevonden. Zij tonen aan dat je ook aardbevingen kan detecteren met je smartphone. “Ik wil graag dat Nepal ook een dergeli...
De natuur geeft en neemt. Van dat laatste houden we helemaal niet wat betreft natuurrampen. Tussen 2000 en 2009 kwamen wereldwijd ruim 78.000 mensen per jaar om door deze rampen. Rampjaar 2010, waarin bijna 300.000 mensen de dood vonden, is niet meegerekend. Wat zijn de dodelijkste natuurrampe...
De plotselinge schok van een beving doet veel mensen trillen van angst. En terecht, want jaarlijks komen gemiddeld duizenden mensen om. In de laatste jaren blijkt dat het gevaar niet direct geweken is na een zware aardbeving. Zelfs niet voor mensen die duizenden kilometers ver weg wonen…
Het kleine beetje landmassa dat mensen op aarde kunnen bewonen, blijkt helaas soms levensgevaarlijk: aardbevingen zijn een reële bedreiging voor meer dan één miljard mensen. Dat is een flinke psychologische last. Hoe gaan ze daarmee om?
Wat is een beving? Waar komen ze voor? Hoe zwaar is een beving? Wat zijn de neveneffecten van aardbevingen? En zijn ze al te voorspellen? Hoe gedragen mensen zich? Dit dossier laat de diversiteit van aardbevingen zien en verwijst door naar nog meer artikelen.
De groei van submariene vulkanen gaat niet geleidelijk maar schoksgewijs, zo bleek uit observaties door vulkanologen van de Monowai in de Stille Oceaan. In nog geen week kwam de vulkaantop bijna tachtig meter hoger te liggen.
Paniek in het noordwesten van Sumatra: Voor de kust van Atjeh vond op 11 april weer een zware aardbeving plaats. Gelukkig volgde deze keer geen tsunami. Maar waarom eigenlijk niet?
Alsof de ‘plastic soep’ nog niet genoeg is, drijft er nu ook een gigantisch ‘eiland van afval’ in de Grote Oceaan, afkomstig van de vernietigende tsunami in Japan een jaar geleden. De Japanners schatten dat ongeveer 5 miljoen ton puin in de oceaan terecht is gekomen, wa...
In augustus 2011 ging een team van Europese en Japanse wetenschappers op onderzoekscruise in Japan. Doel was de impact van de aardbeving en tsunami van 11 maart 2011 op het mariene ecosysteem en het herstel van de zeebodem te onderzoeken.
Met de juiste vrienden kom je op plekken waar je in je uppie nooit was gekomen. Die regel blijkt ook voor planten te gelden. Door rijstplanten een handje te laten schudden met speciale schimmels, is het Amerikaanse onderzoekers gelukt om de plant weerbaar te maken tegen natuurrampen.
De aardbeving en tsunami van 11 maart kwamen op een andere plaats voor dan verwacht door de Japanse overheid. Eigenlijk gaat dat al zo in Japan sinds enkele decennia. Hoe kan dat nou? Zijn aardbevingen nu wel of niet te voorspellen?
Nu de ergste schade is geleden in Japan, duikt een wetenschappelijk verslag uit 2001 op. Die waarschuwde al voor een zware aardbeving en tsunami gebaseerd op gegevens uit het verre verleden, opgeslagen in de bodem. Helaas…de wetenschap werd toen, onder andere door een reviewpanel van de kernce...
Waarom reageren de Japanners toch zo gelaten op de rampspoed? Volgens Pepijn van Houwelingen, die woonde en promoveerde in Hiroshima, komt die houding voort uit het historische belang dat aan de groep wordt toegekend en een vertrouwdheid met rampen.
Op 11 maart 2011 schudde de bodem voor de noordoostkust van Japan langdurig en hevig. Een beving met een moment-magnitude van 9.0 zette de zeebodem en daarmee ook het water dat er bovenop lag in beweging. Het dodental is waarschijnlijk meer dan 25.000.
Meer dan 230.000 mensen vonden de dood door de aardbeving begin dit jaar in Haïti. Veel minder bekend zijn de negen tsunami’s die daarop het land probeerden te overspoelen. Een deel van de tsunami’s had een zeer bijzondere oorzaak.
Dit dossier gaat over golven genaamd tsunami’s, die vooral ontstaan door een zware aardbeving. Enkele bekende tsunami’s worden aangehaald, maar ook de werking, oorzaken, herkenning van oude tsunami’s en de waarschuwing voor tsunami’s worden besproken.
Op 27 februari beefde centraal Chili met een enorme kracht. De aardbeving, die plaatsvond op een verwachte locatie, nam het leven van vijfhonderd mensen en leverde enorme kostenpost op.
Hoe groot is het risico op een tsunami? Om dit te weten te komen, moeten de afzettingen van tsunami’s en stormen eerst van elkaar onderscheiden worden. Hoe doe je dat?
Hoe vind je een fossiele tsunami? Er zijn verschillende aanwijzingen in het landschap die de tsunami verraden: zowel afzettingen van sediment als erosie van de (rots)kust.
Ook vulkanen, aardverschuivingen, inslaande hemellichamen en meteorologische fenomenen leiden tot tsunami’s.
Twee wiskundigen hebben een formule bedacht waarmee berekend kan worden of er een tsunami op komst is.
Italië, 2002. De aarde trilde op 6 september. In de maanden erna barstten de vulkanen Etna en Stromboli uit. Ook was er een zeer hoge gasuitstoot nabij de Panarea. Toevallig? Wetenschappelijk onderzoek vertelt dat de beving waarschijnlijk de spectaculaire kettingreactie aan vulkaanactiviteit i...
Op Tongatupa, een eiland in de Pacifische of Stille Oceaan, zijn zeven enorme stenen gevonden. Omdat het eiland zo plat als een pannenkoek is, was de herkomst tot nu toe onduidelijk. Wetenschappers tonen aan dat een enorme tsunami de stenen ver landinwaarts heeft geworpen. Oorzaak van de tsuna...
De soortenrijke koraalriffen staan al decennia onder grote stress. Grote delen zijn zelfs al vernietigd. De oorzaken zijn divers. Globale opwarming, overbevissing en vervuiling spelen een grote rol. Ook dieren in het rif zelf kunnen een gevaar vormen. Evenals zware tsunami’s en orkanen. Maar e...
Tweede Kerstdag 2004 is de dag van de tsunami die bijna een kwart miljoen mensen doodde. Niemand had ooit zoiets gezien, maar onderzoek aan bodemprofielen in Thailand en Sumatra toont aan dat megatsunami’s geen uitzondering zijn.
Twee zware aardbevingen in Papua Nieuw-Guinea (Indonesië) hebben vier mensen het leven gekost. Er ontstond een kleine tsunami voor de kust van Japan, maar die stichtte geen gevaar.
Op maandag 2 april werden de Salomonseilanden ten oosten van Australië en Indonesië getroffen door een zware aardbeving. De onderzeese aardschok veroorzaakte een tsunami, die insloeg op de kust van de nabijgelegen eilanden en tenminste 28 dodelijke slachtoffers maakte. Volgens de lokale autori...
Het vulkanische eiland La Palma (Canarische eilanden) is veel stabieler dan in het algemeen wordt aangenomen, hebben onderzoekers van de TU Delft ontdekt. Het duurt nog op zijn minst 10 000 jaar voordat de zuidwestelijke flank van het eiland in zee zou kunnen vallen en een mega-tsunami veroorz...
De Tsunami die vorige week maandag de zuidkust van Java trof, kostte ongeveer 500 mensen het leven. Nu, een week later, lijkt deze ramp weer in vergetelheid geraakt. Natuurlijk was deze tsunami in omvang niet te vergelijken met de tsunami van kerst 2004. Maar is de ernst van de ramp de enige r...