Trauma zit niet alleen in je hoofd
Een oorlog maakt niet alleen fysieke slachtoffers, maar ook psychische. Wat is een oorlogstrauma eigenlijk en hoe gaan we ermee om? Cultureel antropoloog Tine Molendijk onderzoekt morele verwonding bij militairen.
Een oorlog maakt niet alleen fysieke slachtoffers, maar ook psychische. Wat is een oorlogstrauma eigenlijk en hoe gaan we ermee om? Cultureel antropoloog Tine Molendijk onderzoekt morele verwonding bij militairen.
Na succesvolle therapie tegen angst worden mensen soms toch weer bang. Amerikaanse wetenschappers ontdekten het mechanisme achter zo’n terugval.
Nare ervaringen in de kindertijd zijn funest voor de gezondheid op latere leeftijd. De Amerikaanse documentaire Resilience schetst hoe belangrijk het is voor de gezondheidszorg om dat in te zien. Op 9 november draait de docu op het InScience filmfestival Nijmegen.
Muziek helpt getraumatiseerde vluchtelingenkinderen. Ze worden er blijer van, mits ze het in een vertrouwelijke situatie beleven. Vwo-scholier Avigal Wildschut deed voor haar profielwerkstuk onderzoek naar het effect van muziek op de emoties van vluchtelingenkinderen.
Het ‘knuffelhormoon’ oxytocine laat mensen met posttraumatische stress (PTSS) zich minder angstig voelen, zo blijkt uit het promotieonderzoek van neurowetenschapper Saskia Koch. Ze hoopt dat oxytocine het effect van bestaande therapieën een boost kan geven.
Hoe betrouwbaar zijn de hervonden herinneringen van seksueel misbruik? Om dit goed te kunnen onderzoeken, moeten we eerst afrekenen met hardnekkige mythes die de ronde doen over traumaverwerking.
De diagnose van psychische stoornissen is moeilijk. Artsen staan voor een zware taak, vooral wanneer de farmaceutische industrie zich ermee gaat bemoeien.
Stress: waarom wordt de een er ziek van en de ander niet? Genetische verschillen in de werking van stresshormonen bieden mogelijk een verklaring, blijkt uit onderzoek van Vera Brinks.
Na een traumatische gebeurtenis krijgt 10 procent van de mensen last van een langdurige stress-stoornis.
Vijftien jaar geleden boorden twee vliegtuigen zich in het World Trade Center in New York en de wereld keek via de televisie mee. Elf september is behalve een politieke terroristische aanslag ook een belangrijk televisie-moment.
Vluchtelingenvrouwen zijn bang dat hun verkrachtingsverleden hun gezin kapot zal maken. Daarom zwijgen ze liever. Zelfs als dat het risico van uitwijzing vergroot.
Ook vredesmissies kunnen traumatisch zijn: je kunt onder vuur komen te liggen, of geconfronteerd worden met doden en gewonden. Toch lijkt het met de psychische gezondheid van veteranen, tientallen jaren na de missie, wel mee te vallen. Dat blijkt uit onderzoek naar veteranen van vredesmachten ...
Vreemdelingendetentie is een ervaring die kinderen nooit zullen vergeten. Het verlies van fysieke vrijheid – gesymboliseerd door hoge hekken, tralies en het geluid van sleutels waarmee hun cellen worden afgesloten – tezamen met de kindonvriendelijke gevangenisomstandigheden en onzekerheid make...
Van de Nederlandse militairen ontwikkelde ongeveer 3.5% een posttraumatische stress stoornis na uitzending naar Irak. Eerdere onderzoeken vonden een hoger percentage. “Het verschil valt te verklaren door de manieren van diagnose stellen”, aldus klinisch psychologe Iris Engelhard, een van de Ut...
Mishandeling, een ernstig ongeluk of het meemaken van een oorlogsituatie kan leiden tot langdurige psychische gevolgen, zoals een post traumatische stress stoornis (PTSS). Behandeling bestaat onder meer uit medicijnen, maar die helpen bij veel patiënten niet of onvoldoende. Aan de Universiteit...
Slachtoffers van geweld vertellen vaak herhaaldelijk wat zij hebben meegemaakt. Zulke emotioneel beladen herinneringen veranderen in de loop van de tijd niet veel, zo blijkt uit onderzoek van klinisch psychologe Anne van Giezen. Maar: “Consistente herinneringen zijn niet altijd accuraat.” Op 8...
Wie een traumatische gebeurtenis meemaakt, wordt naderhand vaak door herinneringen daaraan geplaagd. Lang dachten psychologen dat het goed is voor de verwerking om die herinneringen actief op te zoeken. Groningse wetenschappers denken echter dat het beter is als je vlak na een trauma je aandac...
Angstaanvallen, nachtmerries en herbelevingen blijven slachtoffers van mishandeling of verkrachting soms levenslang teisteren. Psychiaters staan voor een raadsel waarom de één wel gebukt gaat onder een traumatische ervaring en de ander niet.
Een borderline-persoonlijkheidsstoornis maakt iemand bijzonder lastig in de omgang, zegt psychiater dr. Thomas Rinne. Hij ontdekte dat kindermishandeling en seksueel misbruik meetbare hormonale ‘littekens’ achterlaten in de hersenen. Die lijken niet te repareren, maar met medicijnen zijn depre...
Traumatische ervaringen van slachtoffers van de Volendamse cafébrand of de Enschedese vuurwerkramp stellen hersen- en geesteswetenschappers voor een moeilijke opgave: hoe moeten ze patiënten helpen? Duitse psychologen en neurologen hebben de koppen bij elkaar gestoken, nadat ze decennialang we...
Zijn depressies genetisch bepaald? Of maakt een traumatische jeugd iemand depressief? Beide factoren spelen ongetwijfeld een rol. Nieuw onderzoek werpt nu een licht op de biologische basis van depressies.
Tijdens de Bijlmerenquête werd de suggestie gewekt, dat de gezondheidsklachten van de bewoners van de Bijlmer verklaarbaar zouden zijn als men de inhoud van de ramp-Boeing volledig zou kennen. Uit de gegevens die nu al bekend zijn, is het onwaarschijnlijk dat zo’n verklaring er komt.