Vervoer in 2050: efficiënt delen
Van elektrische fiets tot hyperloop, NEMO Kennislink onderzoekt in vier delen het vervoer van de toekomst. Tijd voor de laatste aflevering: hoe delen we ons vervoer zoveel mogelijk?
Van elektrische fiets tot hyperloop, NEMO Kennislink onderzoekt in vier delen het vervoer van de toekomst. Tijd voor de laatste aflevering: hoe delen we ons vervoer zoveel mogelijk?
Van elektrische fiets tot hyperloop, NEMO Kennislink onderzoekt het vervoer van de toekomst. Welke keuzes maken we nu voor het ideale transport in 2050? Deze maand: hoe maken we het vervoer zo snel mogelijk?
Van elektrische fiets tot hyperloop, NEMO Kennislink onderzoekt het vervoer van de toekomst. Deze maand: hoe maken we het vervoer zo duurzaam mogelijk?
Nu de coronavaccins op de markt komen, is de grote vraag hoe je ze bij de bevolking krijgt. NEMO Kennislink sprak met hoogleraar logistiek Jan Fransoo.
Net zoals je linker- en rechterhand elkaars spiegelbeeld zijn, hebben aminozuren – de bouwstenen van eiwitten – ook een spiegelbeeldvorm. Levende cellen hebben een voorkeur voor de ‘linker’. Maar nu is er een transporteiwit gevonden waar beide vormen in passen.
IJzer is voor ons van levensbelang. Een heel systeem van eiwitten zorgt voor het transport ervan in en uit onze cellen. Een ontbrekend eiwit heeft vaak ernstige gevolgen. Een klein molecuul uit een Aziatische boom lijkt nu de functie van die veel grotere transporteiwitten over te kunnen nemen....
Studenten van de Technische Universiteit München hebben 23 juli 2018 de tweede Hyperloop-wedstrijd van SpaceX-topman Elon Musk gewonnen. De capsule van het team ging met 466 km/uur veel sneller dan de 142 km/u waarmee het team van de TU Delft op de tweede plek eindigde, maar nog steeds ver ver...
Onze cellen maken gebruik van allerlei eiwitten die als een pomp nuttige stoffen naar binnen transporteren. De motor van deze pompen draait op een stroom deeltjes, vaak natrium-ionen, zoals water een waterrad aandrijft. In Nature Communications publiceerden Groningse onderzoekers hoe dit trans...
Als het aan TenneT ligt krijgt Enschede een wereldprimeur. Daar wil de netbeheerder een 3,4 kilometer lange supergeleidende kabel neerleggen. Dat is de langste ter wereld. Met supergeleiding zijn er veel minder energieverliezen dan met conventionele kabels.
Een nieuw digitaal platform maakt het delen van real-time informatie in de transportsector mogelijk. Zodat vervoerders direct weten waar hun vracht is, en een vrachtwagenchauffeur het op tijd hoort wanneer een binnenvaartschipper vertraging op heeft gelopen. Dat soort communicatie verloopt in ...
Exoten reizen niet alleen met het ballastwater van zeeschepen mee. Voor een ander deel hechten ze zich ook aan de huid van schepen. Een ander deel reist zelfs door de lucht.
Door ze van hout en in een boogvorm te maken kunnen sluisdeuren veel goedkoper en met minder materiaal worden gefabriceerd. Daarnaast besparen ze ruimte, omdat ze opvouwbaar zijn waardoor de capaciteit van sluizen toeneemt. De opvouwbare sluisdeur van Royal HaskoningDHV won dan ook terecht de ...
De redactie van Kennislink krijgt regelmatig lezersvragen. Zo vroeg de tienjarige Wies van Balen zich af of planten zelf kunnen bepalen wanneer ze stoppen met drinken. De vraag wordt beantwoord door biologe Lot Gommers, van de afdeling Ecofysiologie van Planten van de Universiteit Utrecht.
In 2013 is het precies anderhalve eeuw geleden dat de eerste metro in Londen ging rijden. Inmiddels is de London tube immens populair en vervoert hij meer dan een miljard reizigers per jaar.
Vrachtwagens met containers belasten ons wegennet onnodig. Als we containers door de lucht gaan stevelen, blijft de lucht schoon en lossen de files vanzelf op.
Nederland weet zoveel van havens dat we steeds meer havenkennis exporteren. Zo ontwikkelt Havenbedrijf Rotterdam de nieuwe haven van Porto Central in Brazilie. De Rotterdamse haven wil naast Brazilië in meer kansrijke havens investeren en participeren om grip te houden op de wereldhandel.
Welke energie gebruiken we in 2030? Deze vraag staat centraal in een nieuw programma van Shell, waarvan dinsdag 19 april de startbijeenkomst werd gehouden. Op de ‘Shell Future Energy 1st Circle’ gaven experts hun visie op de toekomst van onze energievoorziening.
In 2006 schreven we over de Superbus van Wubbo Ockels, Nederlands eerst man in de ruimte en nu professor aan de TU Delft. De langgerekte sportwagen zou met hoge snelheid (150 tot 250 km/u) op een eigen ‘Superbaan’ rijden en deur-tot-deur vervoer verzorgen. Zover is het nog niet, ma...
Minder brandstofverbruik én beter voor het milieu. Met de ‘SideWings’ van het Delftse bedrijf Ephicas sla je twee vliegen in één klap. Na vier jaar onderzoek en testen komen de eerste aerodynamische vrachtwagentrailers eraan!
Vrijdag 18 februari werd in NEMO de nieuwe tentoonstelling ‘Iedereen Elektrisch’ geopend. De expositie toont een toekomst vol elektrische auto’s, smart grids en schone energieopwekking. Drie dingen die nauw met elkaar in verband staan.
Hybride auto’s kennen we inmiddels wel, maar ook op zee is hybride op komst. Er zijn steeds meer boten te vinden die niet meer (alleen) afhankelijk zijn van brandstofmotoren. Goed plan, want onze atmosfeer kan wel wat frísse lucht gebruiken…
Rijden op elektriciteit, een hybride auto of toch biobrandstof: wat is nou de beste optie voor schoner weggebruik? Promovendus Oscar van Vliet (Universiteit Utrecht) zocht het uit.
De TU Delft heeft studentenprojecten in overvloed, maar toch halen ze wéér het nieuws. Dit keer met een motor op biobrandstof. Kennislink ging langs voor een blik achter de schermen.
Benzine is uit. Al jaren gonzen er geruchten dat waterstof hét alternatief is waar automobilisten naar zoeken. Toch duurt het nog wat jaartjes voor de eerste waterstofwagen bij de dealer om de hoek staat.
Wat voor effecten hebben biobrandstoffen op de mens en de natuur? En is het wel echt zo dat ze geen CO uitstoot veroorzaken?
Het licht gaat bij Formula Zero op 20 augustus voor de tweede keer op groen! Formula Zero is ’s werelds eerste kartrace op een speciale brandstof: waterstof. Vorig jaar won de TU Delft de eerste editie. Gaat ze dat weer lukken?
Milieuvriendelijke racewagens. Het lijkt een contradictie, maar er bestaan echt scheurmonsters die geen grote roetwolken uitstoten tijdens de rondjes over het circuit. ’s Werelds eerste duurzame racewagens zijn karts die rijden op milieuvriendelijk geproduceerd waterstof. En het mooiste ...
26 juni is de Solar Impulse onthuld. Dit vliegtuig kan enkel op zonne-energie opstijgen en in de lucht blijven, zonder te landen voor een tankbeurt. De ontwerpers hopen met de Solar Impulse de basis te leggen voor elektrische luchtvaart.
Wel eens per vlieger over de Atlantische Oceaan willen vliegen? Een ontwerp van de TU Delft maakt dat wellicht mogelijk.
Met metaalhydrides is het in principe mogelijk om waterstof compact, veilig en licht op te slaan. Het is vaak nog wel lastig het waterstof in – en weer uit – de tank te krijgen. Chemicus Paul Vermeulen van de Technische Universiteit Eindhoven bracht daar verbetering in. Hij liet zi...