De plukrobot komt eraan
Kassen en velden staan nog vol met plukkers die groenten en fruit oogsten. Maar het duurt waarschijnlijk niet lang meer voordat robothanden het werk (deels) overnemen.
Kassen en velden staan nog vol met plukkers die groenten en fruit oogsten. Maar het duurt waarschijnlijk niet lang meer voordat robothanden het werk (deels) overnemen.
Wat veel mensen niet weten is dat naast mensen en dieren, ook planten en andere organismen slaap nodig hebben. Dat gold tot voor kort dus ook voor tomatenplanten die in een kas worden geteeld, maar nu niet meer. Wageningse onderzoekers hebben namelijk een gen ontdekt waardoor gekweekte tomaten...
Het kostte negen jaar van meer dan driehonderd wetenschappers van negentig onderzoeksinstellingen verspreid over veertien landen. Maar dan heb je ook wat: het genoom van de tomaat is eindelijk in kaart gebracht. Daardoor blijven tomaten straks langer goed op je fruitschaal.
Het is kiezen of delen. De schimmel Verticillium tast tomatenplanten aan door een gen in te zetten dat hij ooit heeft afgepakt van een plant. Maar datzelfde gen maakt de schimmel ook herkenbaar voor het afweersysteem van de tomaat, ontdekten Wageningse biologen. Dat is nuttige informatie voor ...
Wanneer weet je nu echt zeker of genetisch veranderde groente veilig zijn of niet? Simpel: de nieuwe gentechplant mag niet afwijken van gewone planten, behalve dan natuurlijk de eigenschap die je anders wilt hebben. Japanse biotechnologen brengen voor het eerst zulke afwijkingen netjes in kaar...
De bananenteelt wordt wereldwijd bedreigd door de zwarte Sigatokaziekte. Onderzoek uit Wageningen laat zien dat een gen uit tomaten wel eens de oplossing zou kunnen zijn.
Groenten zijn lekker, maar gaan vroeg of laat rotten. Lang bewaren is er niet bij. Voor de tomaat hebben Indische onderzoekers nu een oplossing bedacht: onderdruk wat genen en de tomaat gaat ineens een maand langer mee.
Plantwetenschappers uit Duitsland, Zwitserland en Engeland ontdekten dat sommige bacteriën bij infectie een eiwit in plantencellen injecteren. Dit eiwit legt het afweersysteem van de plant lam waardoor de bacterie ongestoord zijn gang kan gaan. Het saboteringssysteem van de bacterie staat deze...
Een genetische gemodificeerde tomaat die extra paars is, beschermt zelfs tegen kanker. Het paarse pigment komt van nature in ander fruit voor, zoals rode druiven.