'Bereid je voor op lokale gebruiken en gevoeligheden'
Leuk om die paar woorden over de grens te spreken, maar pas op: niet iedereen stelt jouw gehakkel zomaar op prijs.
Leuk om die paar woorden over de grens te spreken, maar pas op: niet iedereen stelt jouw gehakkel zomaar op prijs.
Altijd handig om iets van de taal te kennen van je vakantiebestemming. Maar taal is veel meer dan het gesproken woord, waarschuwt Floris Roelofsen.
Deze week werd een onderzoek gepresenteerd naar een verduurzaming van de luchtvaart. NEMO Kennislink interviewde eerder Paul Peeters over dit onderwerp.
Filmtoerisme in een relatief nieuw begrip, waar serieus wetenschappelijk onderzoek naar wordt gedaan. Abby Waysdorf promoveerde deze maand op onderzoek naar fandom op locatie.
Ben jij wel eens naar de slagvelden bij Waterloo geweest? Of zou je graag de plek bezoeken waar eerst de Twin Towers stonden? Dan ben jij een zogeheten dark tourist. Deze vorm van toerisme is heel populair. Maar waarom bezoeken mensen plekken vol gruwelijkheden?
Op 19 september 1916 landden de eerste drie militaire vliegtuigen op Schiphol. Binnen vijftig jaar groeide het kleine vliegkamp in de zompige polder uit tot luchthaven voor de jet set, om vervolgens de massatoerist te bedienen. Hoe was dat mogelijk?
Nederland is met vakantie! Maar hoe komt het eigenlijk dat we ons beperken tot een relatief klein aantal plekken? Hoe werkt massatoerisme, kortom – en wat zijn de beperkingen ervan?
Reizen in de oudheid was geen pretje. De vervoersmiddelen waren oncomfortabel, de wegen vaak slecht en bandieten lagen op de loer. Toch gingen mensen 2000 jaar geleden voor hun lol op pad en de bezienswaardigheden die ze bezochten zijn nu nog steeds toeristische trekpleisters.
Op eilanden ligt het gevaar van bodemerosie op de loer. Door regenval, vooral in steile delen, spoelt de bodem er gemakkelijk weg, direct de zee in. Maar op het Ierse eiland Skellig Michael is dit geen onomkeerbaar proces. Dankzij de weelderige plantengroei vernieuwt de bodem zich voortdurend....
Het eens afschrikwekkende barre Arctische Noorden heeft anno 2013 een soort knuffelstatus bereikt. Maar dit betekent dat het Poolgebied makkelijk overbelast kan raken. Goede afspraken over de bescherming van het gebied zijn daarom dringend nodig, volgens poolonderzoeker Louwrens Hacquebord.
Hoe houden autoritaire regimes zich staande in tijden van globalisering? Politicoloog Marlies Glasius van de Universiteit Amsterdam ontving een ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro om die vraag te onderzoeken.
Steeds meer mensen kiezen voor een vakantiebestemming die zij kennen uit een boek, film of televisieserie. Ze hopen op deze locaties even onderdeel te worden van de wereld die zij kennen uit hun geliefde verhalen, stelt communicatiewetenschapper Stijn Reijnders.
Zomers worden de Waddeneilanden overspoeld door toeristen. Hoewel er natuurlijk veel wordt geklaagd over al die buitenstaanders, heeft het toerisme er wel toe geleid dat de lokale identiteit sterker is geworden.
In de lente en zomer is het druk in de wateren, op de eilanden en zandplaten in het waddengebied. Niet alleen vogels, maar ook toeristen zoeken er hun rust. Leidt recreatie tot verstoring van de wadvogels? En zo ja, hoe ernstig is die verstoring dan?
De 40.000 ‘ecotoeristen’ die jaarlijks een bezoek brengen aan de Zuidpool, zijn enorme milieuvervuilers. De bezoekers van de ondergesneeuwde landmassa brengen hierdoor niet alleen het Antarctische gebied in gevaar, maar ook de rest van de wereld.
Fotograferen is een voyeuristische bezigheid: met je camera steel je een moment uit het leven van een ander. Maar waar mensen elkaar fotograferen, zijn de verhoudingen een stuk gelijkwaardiger. “Virtuele ruilhandel met gelijk oversteken,” aldus oud-fotograaf en cultureel antropoloo...
Met onze vakantieplannen laten we zien wie we zijn en waar we bij horen. De geschiedenis van een toeristische hotspot is dan ook vaak een sociale geschiedenis. Neem Lake District.
Bepakt en bezakt reizen we deze zomer de hele wereld over. Maar naast onze tandenborstel, zwemspullen en vakantieboeken, nemen we ook altijd stereotypen over het land van bestemming met ons mee. “Dat hoeft niet erg te zijn,” zegt professor Joep Leerssen, “maar dat is het vaak...
Als de klimaatverandering op aarde doorgaat in het huidige tempo kan het over enkele tientallen jaren in het Middellandse Zeegebied wel eens te heet zijn voor de zomervakantie. Daarentegen worden naar verwachting de noordelijke Europese landen, vooral de regio’s langs de Oostzeekust, op den du...
Een korte vakantie naar de zon hoeft niet duur meer te zijn, voor minder dan 100 euro vlieg je al naar Nice of Barcelona en terug. Hoe kan dat zo goedkoop zijn? In dit artikel bekijken we welke rol wiskunde daar in speelt.