Meer talen ondanks hoge talensterfte
Elke veertig dagen verdwijnt er ergens ter wereld een taal. Toch zijn er momenteel meer levende talen dan tien jaar geleden. Wij zochten uit hoe dat kan.
Elke veertig dagen verdwijnt er ergens ter wereld een taal. Toch zijn er momenteel meer levende talen dan tien jaar geleden. Wij zochten uit hoe dat kan.
Dieren kunnen aantallen onderscheiden – net als mensen – maar rekenen kunnen ze niet. Waarom wij wel en zij niet?
Een baby van een half jaar oud die aantallen van elkaar kan onderscheiden, is drie jaar later beter in rekentestjes. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Duke University dat deze week gepubliceerd werd.
Om aantallen te kunnen benoemen heb je telwoorden nodig: één, twee, drie en ga zo maar door. Maar wat nu als een taal die woorden niet kent? Amerikaanse onderzoekers denken dat dit niet alleen het praten over grote aantallen bemoeilijkt, maar dat je dan zelfs niet goed over aantallen na kunt d...
Mensen en apen denken op dezelfde manier over grote en kleine getallen. Volgens twee neurowetenschappers is het denkpatroon voor zulke taken niet veranderd sinds onze voorouders afsplitsten van de apen.
Het Amerikaanse cijferwonder Scott Flansburg is in Nederland om kinderen te laten zien hoe leuk rekenen kan zijn. ‘Ik tel, dat is alles wat ik doe.’ Flansburg zegt dat hij de juiste uitkomst van een berekening voor zich ziet in een hele stroom getallen. Zien wiskundigen werkelijk g...
Elke dag storten televisie, kranten en tijdschriften een enorme hoeveelheid cijfermateriaal over ons uit: zoveel procent van de Nederlanders vindt zus of zo, één op de zoveel mensen krijgt die en die ziekte, als dit getal blijft toenemen, dan… Daarbij wordt vaak veel onzin beweerd. Geen ...
Tellen lijkt ons soms aangeboren. Maar kinderen kost het echter jaren om met getallen leren om te gaan en sommige volkeren hebben nog steeds heel primitieve telsystemen.
“Eén, twee, veel…” De Braziliaanse Pirahã-indianen mochten willen dat ze zulke goede telwoorden hadden. Gedragswetenschapper Peter Gordon toonde aan deze stam geen grip heeft op getallen, omdat hun taal dat onmogelijk maakt.
Vele computerprogramma’s zijn niet geschikt om de jaartallen na 1999 gewoon door te tellen. Een kwestie van knoeiwerk van programmeurs, waar we nu een mouw aan moeten passen. Omdat we ons zo afhankelijk hebben gemaakt van de computer is dat een probleem.
Een symbool voor ‘niets’ lijkt niet erg veel om het lijf te hebben. Maar zonder de nul zou het leven een stuk lastiger zijn.