De oorlog als bedreiging van ons dagelijks brood
De oorlog in Oekraïne brengt niet alleen veel menselijk leed. Ook de tarweoogst loopt gevaar, wat wereldwijd leidde tot alarmerende berichtgeving.
De oorlog in Oekraïne brengt niet alleen veel menselijk leed. Ook de tarweoogst loopt gevaar, wat wereldwijd leidde tot alarmerende berichtgeving.
Een nieuwe techniek gaat het mogelijk maken om planten zichzelf te laten klonen, zonder dat daar een laboratorium bij komt kijken. Dat is vooral handig voor boeren: die hoeven dan niet elk jaar nieuwe zaden te kopen om de perfecte plant op hun akker te laten groeien.
Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum en Plant Research International, onderdeel van Wageningen UR, hebben ontdekt hoe tarwegluten gemaakt kan worden dat veilig is voor patiënten met coeliakie. De onderzoekers publiceren hun bevindingen deze week in het wetenschappelijk tijds...
Het complete genoom van graan – vijf keer langer dan dat van de mens – is eindelijk volledig in kaart gebracht. Ronald Veldhuizen schreef in 2010 al voor NEMO Kennislink over het nut van een dergelijke exercitie.
Onderzoekers hebben de DNA-volgorde uitgeplozen van een grasplant die nauw verwant is aan de voedselplanten tarwe, haver en gerst. De wetenschappers denken dat het DNA geheimen bevat waarmee ze de voedselgewassen kunnen verbeteren.
De wereld heeft steeds meer behoefte aan graan, waardoor de voedselproductie onder druk staat. Het dreigende tekort is oplosbaar, meent hoogleraar Rudy Rabbinge.
Een gen dat bepaalde tarwerassen resistent maakt tegen de schimmelziekte bladroest, is voor het eerst heel precies beschreven. Zo’n beschrijving maakt kruisingen met tarwesoorten die het gen nodig hebben een stuk makkelijker.